29 Nisan 2010 Perşembe

Lille OSC || 1945 - 1955




Takım kırklı yılların ortalarından, ellili yılların ortalarına kadar yaklaşık 10 senelik bir zaman zarfı içinde Fransa'yı kasıp kavuran takımlardan biriydi. Bu süre zarfı içinde 2 şampiyonluk, 4 ikincilik alırken, 4 kez de Fransa Kupası'nı almışlar. Az buz değil yani.

1945-46 sezonunda takım Saint-Etienne ile amansız bir yarışa girdi ve 1 puan farkla ligi lider bitirerek ilk şampiyonluğuna ulaştı. Rene Bihel'in golleri takım için hayati önem taşıyordu. Oyuncu sezonu gol kralı tamamlayarak bu başarısını taçlandırmıştı da. Aynı sezon Fransa Kupası finalinde Red Star'ı 3-0 yenerek çifte kupayı almışlardı.

1946-47 sezonda favori olarak gösterilen Lille, Bihel'in Le Havre'a transferi sonrasında güç kaybına uğramıştı ama bu sefer de Baratte 28 gol kaydetmeyi becermişti. Buna rağmen Lille sezonu ancak beşinci sırada bitirebildi. Fakat kupa finalinde Strasbourg'u 2-0 yenerek Fransa Kupası'nı ikinci kez üst üste kaldırdı.

1947-48 sezonu Lille için daha başarılı geçti ve takım Marsilya ile amansız bir şampiyonluk yarışına girdi. Ancak lig sonunda 1 puan geride kaldı ve ikinci oldu. Kupayı da üçüncü kez üst üste alan takım bu kez finalde ezeli rakibi Lens'i 3-2 yenmişti. Baratte 31 golle Gol Kralı oldu. 23 gol atan Tempowski de takımın başarısında pay sahibiydi.

1948-49 sezonunda takım yine ikinci oldu. Bu sefer de Reims'in 1 puan gerisinde ikinci oldular. Bu 1 puanla şampiyonluğu kaçırdıkları ikinci sezon oldu. Baratte 26 golle Gol Kralı oldu. Strappe'nin 20, Marius Walter'ın 17 golü de takımın bu konuma gelmesinde büyük etkendi. Fransa Kupası'nda ise bu sefer RC Paris'e 5-2 yenildiler.

1949-50 sezonunda takım ikinci olmasına rağmen bu sefer şampiyonluk yarışından erken koptu. Bordeaux 6 puan farkla (2 puanlı sistemde) şampiyonluğunu ilan etti. Barrate ve Strappe yine takımın en büyük kozlarıydı.

1950-51 sezonuna geldiğimizde ise Lille tarihinin kritik sezonlarından biri yaşanıyordu. Nice ile şampiyonluk yarışına giren Lille, sadece averajla ikinci sırada kalarak şampiyonluktan oldu. Gol yollarındaki sıkıntı bu sezon yüz göstermiş, Baratte sadece 17 golde kalmıştı. Ondan başka 10 gol barajını geçen de yoktu. Takım üst üste dördüncü kez ikinci oluyordu.

1951-52 yılında yine iyi mücadele ettiler. Nice tekrar şampiyon olurken, Bordeaux da ikinci olmuştu. Liderin sadece iki puan gerisindeki Lille ise üçüncülükle yetinmişti. Sakatlıkla boğuşan Baratte başarılı olamamıştı fakat Strappe ve Danimarkalı Kuld Jensen takımı taşımışlardı.

1952-53 yılında ise takım ligi ancak dördüncü sırada bitirebildi ve 1946'dan beri en kötü lig pozisyonunu elde etti. Takımın en golcü oyuncusu 13 gol kaydeden Lefebvre'ydi ki, bu da Lille'in giderek daha defansif oynamaya başladığını gösteriyordu. Ligi liderin 8 puan gerisinde ligi noktalamalarına rağmen Fransa Kupası'nda başarılı oldular. Finalde Nancy'yi 2-1 yenerek kupaya ulaştılar.

1953-54 sezonunda ise Lille'in ikinci ve şu ana kadar son olan şampiyonluğu geldi. Takım 34 maçta sadece 49 gol atıp 22 gol yiyerek, Reims ve Bordeaux'un 1 puan önünde şampiyonluğa ulaştı. Giderek defansifleşen Lille bu sezon şampiyonluğa ulaştı ama değiştirdiği stil onun sonu oldu. Strappe 13 golle takımın en skoreriydi ve de küme düşen Montpellier, Lille'den daha fazla gol atmıştı. Buna rağmen Lille tarihinin en iyi defansif rekoru elde edildi.

Bu gidişattan sonra takım 1954-55 sezonunda ligi 16'ıncı sırada bitirdi ama kupayı aldı. Bu da takımın 2005 yılında elde ettiği ikinciliğe kadar son başarısıydı. 55'ten itibaren Lille'in gaflet uykusu başladı. 10 sene içinde tüm futbol yaşamı boyuncaki en büyük mutlulukları bu dönemde yaşadı Lille taraftarı. 1955-56 sezonunda 17'inci olup küme düştüler. Daha sonra sayısız kere düşüp çıktılar. 2000-01 sezonunda yükseldikleri Birinci Lig'den şu ana kadar düşmediler. Avrupa'da ise herhangi bir başarıları bulunmuyor. Çeyrek finalden ötesini göremediler.

Taktik:

1946 yılında takımın başına getirilen Andre Cheuva Lille tarihinin en önemli antrenörü şüphesiz. 10 sene içinde Lille'in kazandığı tüm başarıların mimarı, ama aynı zamanda kendi sisteminin de yıkıcısı. İlk yedi sezonunda 4-2-4 gibi ofansif bir sistemle başarılı olan Cheuva, son üç sezonunda takımı yavaş yavaş defansifleştirdi. Önce 4-4-2'ye geçti, sonra ise 4-3-1-2'ye. Bu defansifleşme sonucunda takımda düşüş boy gösterdi ve takımın kümeye düşmesine kadar uzanan olaylar zinciri başladı. Chueva'nın en büyük arayışının kaleciler olması dikkat çekti. Hemen hemen her sezona yeni bir kaleciyle başlayan teknik adam bir dahaki sezonda kalecileri gönderiyor, yenisini deniyordu. Lille'den ayrılana kadar istediği kaleciyi de bulamadı. Defansta da büyük rotasyonlar oluyordu. İlk senelerde Jadrejak ve François Bourbotte bankolardı. Jadrejak uzun süre yerini de korudu fakat Bourbotte orta sahaya alındı ve ardından da takımdan kesildi. Orta sahada Vandooren ve Carre devamlı oynama şansı buldular. Forvette ise Baratte ve Strappe on senelik dilim boyunca bankoydular. İlk yıllarda Tempowksi ve Lechantre, son yıllarda ise Vincent ve Lefebvre onlara eşlik ettiler.

Takımın Yıldızı: Jean Baratte


Jean Baratte takımın değişmeyen ender oyuncularından birisi. Strappe ile beraber yıllarca Lille'e hizmet vermişler. Baratte iki kez gol kralı olarak golcü kimliğini göstermiş bir isim. Strappe ile yakaladığı uyum elbette başarısının önemli anahtarlarından birisi. Sadece Lille formasıyla 167 gol kaydetmeyi becermiş bir isim. İkinci dünya savaşı yıllarında şöhretlenmiş bir yıldız olarak "Kaptan Cesur" lâkabını almış. Hırslı ve girgin futbol anlayışı, kuvvetli bacaklarıyla iyi top saklayan bir oyuncu profili çizmekle kalmamış, düz ve sert şutlarıyla o yıllarda ün yapmış. 46-50 yılları arası ise özellikle iyi olduğu ve 20 golün altına inmediği dönemler. Fransa milli takımı ile de 32 maçta 19 golü var. Lille'in sembol isimlerinden en önemlisi.



Başarıları

2 kez Fransa 1. Ligi Şampiyonluğu (1945-46, 1953-54)

5 kez Fransa Kupası (1945-46, 1946-47, 1947-48, 1952-53, 1954-55)

4 kez Fransa 1. Ligi İkinciliği (1947-48, 1948-49, 1949-50, 1950-51)

2 kez Fransa Kupası Finali (1944-45, 1948-49)

Kaleciler:


Georges Hatz,
Robert Germain,
Felix Witkovski,
Jean-Charles Van Gool,
Cesar Ruminski.

Defans:


Joseph Jadrejak,
Marceau Sommerlynck,
François Bourbotte,
Jean-Marrie Prevost,
Antoine Pazur, Robert Lemaitre,
Roland Clauws,
Guillaume Bieganski,
Albert Dubreucq,
Justo Nuevo, Pierre Fuye,
Cort Van der Hart.

Ortasaha:


Jules Bigot, Jean Poitevin
Marius Walter, Kuld Jensen,
Gerard Bourbotte, Angel,
Roger Carre, Roger Vandooren,
Yvon Douis, Thierry Van Cappelen,
Jean-Paul Desrousseau,
Jacques Grimonpon.

Forvet:


Rene Bihel, Jean Baratte,
Boleslav Tempowski,
Andre Strappe,
Jean Lechantre,
Bernard Lefebvre,
Jean Vincent.

F.Kaan Kavuşan

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan