1 Haziran 2010 Salı

ABD 94 || Saeed Al-Owairan ve Suudi Arabistan



ABD'de düzenlenen 1994 Dünya Kupası birçok takımın kendinden beklenmeyecek yerlere geldiği bir turnuva olmuştu. Yarı finalde İtalya'ya boyun eyen Bulgaristan ve Brezilya'ya yenilen İsveç'in yanında Nijerya ve Suudi Arabistan gibi takımlarda oynadıkları futbolla ve gösterdikleri dirençle turnuvanın sempati toplayan takımlarından olmuşlardı.

Suudi Arabistan milli futbol takımı 1994'te Amerika Birleşik Devletleri'nde Dünya Kupası tecrübesini ilk kez yaşamıştı. Kuralar çekildikten sonra Hollanda, Belçika ve Fas'ın olduğu gruba düşen Suudi Arabistan turnuvanın en kolay rakiplerinden biri olarak görülüyordu. Fakat deyim yerinde ise esasında tam bir kapalı kutuydu 1994'teki Suudi takımı...

Tüm Dünya 1994 Dünya Kupası bittikten sonra farkına varsa da takımın kadrosunda Suudi futbolu için hiçte kötü olmayan ve daha sonra Avrupa'da da top koşturacak olan oyuncular yer alıyordu.

2006 Dünya Kupası'ndan sonra milli takımı bırakan efsane kaleci Mohamed Al-Deayea, Suudi futbolunun Hakan Şükür'ü ve 2000-2001'de Wolves formasını 4 kez giyen Sami Al-Jaber ve defansın en istikrarlı ismi Mohamed Al-Jawad 1994 Dünya Kupası bittikten sonra tüm Dünya'nın dikkatini çeken isimlerdi. Tabii takımın turnuvada bu kadar dikkat çekmesini ve sürprizlere imza atmasını sağlayan Arjantinli teknik adam Jorge Solari'nin katkısını da es geçemeyiz. 

Suudi Arabistan ilk maçında başkent Washington'da Hollanda'ya 2-1 kaybetse de daha 18. dakika da Fuad Amin ile öne geçmeleri ve ilk yarıyı da bu skorla kapatmaları daha o andan sonra dahi otoriteler tarafından konuşulmalarına neden olmuştu. Hollanda karşısında hiç te kötü olmayan bir futbol sergileyen Suudi Arabistan milli takımı her turnuvada ortaya çıkan 'mütevazi sürpriz takım' görüntüsü ile popüler bir takım olmayı başarmıştı. İkinci maçında East Rutherford'da Fas milli takımını yenen Suudi Arabistan, katıldığı ilk Dünya Kupası'nda da ilk puanlarını almış oluyordu. Kimse inanmasa da Suudiler son maçında Belçika'yı yenmeleri takdirde son 16'ya kalıp büyük bir başarıya imza atabilirlerdi...

Enzo Scifo'lu Belçika Suudi Arabistan'ın karşısına mutlak favori olarak çıkmıştı. Araplar ise ilk katıldıkları Dünya Kupası'nda gruptan çıkmanın hayalini kuruyorlardı. Maç başladığında Belçika'nın hesabı golü erken bulmak ve Suudi Arabistan'ın fişini erken çekmekti. Bunun nedeni komşusu Hollanda karşısında Suudilerin gösterdiği direniş ve Hollanda'nın galibiyeti ancak dakika 86'daki golle almasıydı. Ancak Belçikalıların hesapladığı erken gol kendilerinden değil Suudi Arabistan'dan geliyordu. Üstelik daha dakikanın 5 olması insanları daha fazla hayrete düşürmüştü. Golün sahibi Saeed Al-Owairan'dı. İnanılmaz bir gol atmıştı ve o golden sonra gazeteler Al Owairan'ın golünü Maradona'nın İngiltere'ye attığı gole dahi benzetmişlerdi. Bu golle 1-0 Suudi Arabistan'ın galibiyeti ile biten maçtan sonra Araplar tüm Dünya'yı şaşırtmayı başarmışlar ve bir üst tura yükselmişlerdi. 

Son 16'da Arapların rakibi olan İsveç'te kupanın güzel oyun oynayan takımlarından bir tanesiydi. Tomas Brolin, H. Larsson, K. Andresson gibi oyuncular çok iyi form tutmuşlardı. Turnuvanın sonunda kupanın bir başka sürprizi Bulgaristan'ı yenip üçüncülüğe oturan İsveç Suudi Arabistan'ın yarattığı sempatiye dur diyen takım olmuştu. Dallas'taki maçta daha dakika 6'da Dahlin ile öne geçen İskandinavlar dakika 85'te Al-Ghesheyan'ın beraberliği getiren golü ile fena sarılmışlardı. Çeyrek final hayalleri ile yanıp tutuşan Arapların hayallerini ise dakika 88'de daha sonra Fenerbahçe'ye gelecek olan K. Andresson yıkmıştı.

Suudi Arabistan trajik bir şekilde İsveç'e elense de bundan 4 yıl önce Kamerun'un yaptığı gibi turnuvanın en ilgi çekici takımlarından bir tanesi olmayı başarmıştı. Belçika karşısında inanılmaz bir gol atan Saeed Al-Owairan ise 1999 yılında 32 yaşında futbolu bırakmıştı... Yurtdışından birçok talibi olmasına rağmen ülkesinde kalmayı tercih etmiş ve tam 12 yıl Al-Shabab forması giymişti. 

Al-Owairan'ın Belçika'ya attığı gol


0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan