19 Şubat 2010 Cuma

Milli Takım Kadrosunu Tanıyor Muyuz?

Selamlar. Öncelikle bu Barbarossa blogdaki ilk yazım olduğundan dolayı kısa bir giriş paragrafı olacak yazımda. İsmim Kaan Kavuşan, klasik futbol blogunun sahibiyim. Orada daha çok geçmiş yıllarda yaşananlar ve yad etmeye değer her şey hakkında yazıyorum. Barbarossa blogdaki yazılarım da bu kulvarda olacak. Ölmez kalmazsak her cuma sizlerleyim. Hiddink konusu çok işleniyor şu an blog aleminde ben ise bugün yardımcılarına doğru bir anma, bir hatırlatma yolculuğuna çıkarmak istiyorum sizleri.


Hiddink'in Fenerbahçe macerasını bilmeyeniniz yoktur zaten. 1990-91 sezonunda geldiği ülkemizde açık sözlülüğü ve oryantal/arabesk kültürü fazla anlayamadığı için başarısız olmuş, sistem oturtsun diye getirdiği kulüp bile 22 maç sonra onu istifaya zorlamıştı. Şimdi milli takımların tüm teknik kadrosu açıklandı. Oğuz Çetin asistan antrenörlüğe, Engin İpekoğlu kaleci antrenörlüğüne, Raşit Çetiner ümit milli takımın başına, Ersun Yanal ise koordinatörlüğe getirildi. Bunları zaten tanıyorsunuz, ama ya diğer teknik kadro; Tahir Karapınar, Şenol Ustaömer, Altay Dağdelen, Kemal Özdeş ve Murat Aydın kim biliyor musunuz? Biliyorsunuzdur elbet ama takip etmekten kopmuşsunuzdur belki de. Blog okurları en çok okuyan en bilgili okurlardandır, buna canı gönülden inanıyorum. Amacım sizlere ders vermek değil, unutmuş olabileceklerinizi hatırlatmak...

Oğuz Fenerbahçe'de yıllarca oynamış, imparator lakâbını almış, uzun süre kaptanlık yapmış bir oyuncuydu. Teknik adamlık kariyeri aynı oranda başarılı olmadıysa da, kendisi beklenmedik bir şeyi denedi ülkemizde ve asistan antrenörlükte söz sahibi olmaya çalıştı, başarısız Fenerbahçe macerasından sonra. Hiddink ile çalışmış olması da avantaj.



Engin İpekoğlu ise Karşıyakalı Büyük Levent'in ayağını kırmasından önce "on numara" bir kaleciydi. Nerede uçacağını, nerede açılacağını bilen fakat ayaklarını kullanmayı bir türlü öğrenemeyen bir kaleciydi. Levent (Eriş), Karşıyaka maçında onun ayağını kırdığında hüngür hüngür ağlamıştı ben ne yaptım diye TV'lerde. Daha sonra iyileşti ama kaleyi Rüştü'den devralamadı bir türlü. 40'ına kadar oynadı , tecrübe abidesiydi. Kocaeli ve Sakarya'da teknik direktörlük, Fenerbahçe'de kaleci antrenörlüğü yaptı. Raşit hoca ile ümit milli takımda da çalıştı.

Ümit Milli takımın başına getirilen Raşit hoca ise Galatasaray ve Fenerbahçe forması giymiş, hem santrafor, hem stoper olarak oynamış, bunun avantajı olarak da oyunun her iki yönünü de bilen gençlerle çalışmayı seven bir hoca olarak en doğru seçim. Kaldı ki A Milli takım antrenörü olabilecek seviyede bence. Zamanında ümitlere en parlak dönemini yaşatmıştı. Ahmet Dursun, Erhan Albayrak, Hasan Şaş ve Erkan Özbey'in kariyerinde önemli rol sahibidir meselâ.

Ersun Yanal ise futbol bilgisi şüphe götürmeyen ama istatistiğe fazla abanan bir teknik adam olduğu için kaybeden bir hoca. Ama FM deyişiyle "judging player potential"ı yüksek; yani oyuncuyu gözünden anlıyor, gerekli kararları alabilecek kadar da cesur. Hakan Şükür'ü milli takım dışında bırakışını hatırlayın. O da koordinatör olarak doğru seçim.



Bunların dışında daha az tanınanlara geçelim. Milli takımın iki antrenöründen biri Abdullah Ercan'ı tanıyorsunuz. Yıllarca Trabzon'da oynadı, her büyük takımın transfer listesinde uzun süre yer aldıktan sonra Fener'e geldi ve burada da başarılı oldu, daha sonra Galatasaray'a gitti. Milli takımda 18 yaş altı'nın antrenörlüğünü yaptıktan sonra Hami'nin yardımcısı olarak ümit milli takımın yardımcılığına getirildi. Şu an görevi net olarak belli değil ama büyük ihtimalle çifte görev alıp hem bu görevine devam edecek, hem de A milli takım antrenörlerinden olacak. İkinci antrenör ise Şenol Ustaömer. Abdullah gibi o da Trabzon'dan Fenerbahçe'ye gelen oyunculardan birisi. O da bir sol bekti. 103 gol atan Fenerbahçe takımının değişmezi olan Küçük Şenol, futbolculuktan sonra 20 yaş altı milli takımının başında görev yaptı. Yine o da çift görevle şimdiki görevine devam edecek, A milli takım antrenörlerinden olacak.


Tahir Karapınar oluşumun yenilerinden. Yenilerinden derken görev değişimi var. 19 yaş altı milli takımının başında olacak. Altay'da yıllarca oynamış, sembol olmuş isimlerden birisi. Sağ beki yıllarca kimseye bırakmış, Altay düştüğünde de takımda kalmıştı. İleri geri oynayan sert bir oyuncuydu. Çanakkale Dardanel, Sarıyer ve Kartalspor'u çalıştırmış ve ümit veren futbol oynatmıştı. Özellikle Kartal dönemi iyidir. 16 ve 17 yaş altı milli takımlarını çalıştırmışlığı da yeni görevinde başarısını sağlayacaktır.

Altay Dağdelen ise 17 yaş altı takımın başına geliyor. Altay'ın kalecisi Altay geyiklerine maruz kalan fakat müthiş performansıyla Fenerbahçe'ye transfer olan bu hakkı yenilmiş adam, daha sonra Vanspor'a gitmişti. Erciyesspor'da Bülent Korkmaz'ın yardımcılığını da yapmıştı. Mentalitesi düzgün bir kaleciydi ama teknik adamlığını göreceğiz artık. Güvenmek gerek.

Kemal Özdeş ve Murat Aydın ise antrenörler arasında en az tanımadıklarımız. Kemal Özdeş 15 yaş altı milli takımın çalıştıracak. Manisa döneminde Ersun Yanal'ın yardımcılığını yapmış. Ersun'un isteğiyle burada. Murat Aydın ise Yanal'ın Trabzon döneminde sağ koluydu. O da Altay Dağdelen ve Tahir Karapınar'ın yardımcısı olacak.

Hepsine kısaca değindik, A'dan Z'ye doğru seçimler olarak görüyorum şu an. Tüm kadronun Fenerbahçe/Trabzon/Altay ağırlıklı olması da dikkat çekici. Bu yazım biraz yakın dönem nostaljisi oldu ama Hiddink dışındakilerle pek ilgilenilmemiş bloglarımızda. Hal bu ki Hiddink sistem yaratmaya geliyor; alt kademeleri de tanımak, tanıyorsak hatırlamak lâzım. Şimdilik idare edin. Her cuma buradayız nasılsa.
---

4 YORUM:

steven_stiffler dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş.

Hayırlı olsun Barbarossa'daki yeriniz...

Dejan dedi ki...

Teşekkür ederim, birkaç imla hatası yapmışım onları düzelttim. Affediniz efenim.

Luigi Ferraris dedi ki...

Çok güzel ve iyi bir başlangıç olmuş... Barbarossa'da başarılar..

Adsız dedi ki...

Levent Eriş'in üzüntüsü dün gibi aklımda

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan