Rangers'ın protestan Celtic'in ise katolik oluşları dahi bu farkın ve rekabetin ne denli büyük olduğunun göstergesidir. Öyle ki, 1984-1987 yılları arasında Celtic forması giyen ve bir katolik olan Mo Jhonson'ın Nantes'e gittikten sonra 1989'da Rangers'a gelmesi ve Rangers'ın fanatik taraftarlarının bu transfer nedeniyle kulübün armalarını yakmaları ve Mo Jhonson'ın 100 maçta attığı 46 golü de saymamaları bu durumu en güzel açıklayan örnektir halihazırda.
Sahanın dışında, yani maçın oynanmadığı anlarda dahi rekabet devam eder. Bir insan Glasgow'da bir katolik mahallesine üzerinde Rangers forması ile ya da bir protestan mahallesine Celtic forması ile adım atarsa maalesef ki sonu hiç güzel olmayacaktır...
Bu iki takım için yeşil sahada alınacak bir galibiyetin anlamı tarihe yüklenecek kadar anlamlıdır. Liverpool tribünleri dışında ''you will never walk alone'' söyleyen tek taraftar topluluğuna sahip olan Celtic için ya da Rangers için farketmez. Hangi yoldan olursa olsun alınan galibiyet müthiş bir haz verir ve bu yolda herşey mübah sayılır. Sahada mücadele eden futbolcular ise bunun farkında olurlar ve her maç sertlikle geçer.
Celticliler İrlandalıları çok severler, İrlandalılarda onları... Rangers ise merkeziyetçi bir yapıdadır. Aslında Celtic, İskoçya'ya 1860'lardan sonra yerleşmiş ve katolik kalmış İrlanda kökenlilerin takımıdır. Bu durum iki kulübün rekabetinin İskoçya sınırlarını aşmasına da sebep oldu zamanla. Rangers İngiltere, Celtic ise İrlanda oldu... Bu anlamı yükleyenler tarihinde etkisiyle taraftarlardı sadece.
İki kulübün kuruluş hikayelerine bakınca bizlere yakın gelen belki de Celtic olacaktır. İngiliz emperyalizminin İrlanda adasında yarattığı zorluklardan ve kıtlıklardan bunalan insanlar adaya en yakın olan doğu Glasgow'a gelerek Celtic'i kurdular. Aslında buradaki amaç İrlanda'da bu kıtlıktan dolayı daha binlerce insan ölmesin diye biraz olsun yardım toplamaktı. Aynı yıllarda zaten 1873'te kurulmuş olan Rangers'lılar ise şehirlerine gelen ve Celtic'i kuran bu İrlanda vatandaşlarına yapmadıklarını bırakmadılar. Halen Rangers taraftarları, Celtic ile oynadığı maçlarda İrlanda'da artık kıtlık olmadığını ve Celtic taraftarlarının ülkelerine gitmelerini söyler. Bu durum karşısında UEFA'nın da yaptırımları oldu ancak vazgeçen de olmadı... Halen İrlanda'dan bu derbi için binlerce insan İskoçya'ya geliyor...
Bugün derbi ateşi yine İskoçya'da yanacak... Biz futbol romantikleri de yakından takip edeceğiz ancak tüm olayların ve konuların dışında futbolun ve bizlerin ihtiyacı olan golleri izlemek tek amacımız olacak... Son olarak iki takım arasında Rangers'ın bariz üstünlüğü olan istatistikleri verelim;
Old Firm toplamda (1905 yılından sonraki maçlar baz alınmıştır) 388 kez oynandı. Bunlardan 155'ini kazanan Rangers olurken, 140'ını Celtic kazandı. 93 karşılaşma da ise skor bozulmadı.
CELTİC - RANGERS
24.10.2010, 14:45
Celtic Park
Celtic : Forster, Loovens, Wilson, Majstorovic, Izaguirre, Ledley, Rogne, Mulgrew, Ki, Samaras, Stokes, Hooper, Maloney, McCourt, Cha Du-Ri, Zaluska, Juarez, McGinn, Towell, Twardzik.
Rangers : McGregor, Whittaker, Papac, Weir, Bougherra, Davis, Edu, Hutton, Weiss, Wylde, Naismith, Lafferty, Miller, Loy, Alexander, Foster, Little, Webster, Broadfoot, McCulloch.
Ayrıca Tavsiye; (@Wikipedia)
--> List of association football club rivalries by country
+
-->DERBİ Mİ ATEŞLİ SİLAHLA OLMAKSIZIN İÇ SAVAŞ MI: CELTIC - RANGERS DİYALEKTİĞİ
0 YORUM:
Yorum Gönder