17 Ekim 2010 Pazar

FSV Mainz'ın Sırrı Ne?


Sadece Bundesliga’da değil bütün Avrupa’da Mainz mucizesi konuşuluyor. 2008-2009'da tekrar Bundesliga'ya çıktılar, geçen sezon 9. oldular ve bu sezon 21 puanla 2. sırada yer alıyorlar. Geride kalan 8 haftada 7 galibiyet alan ve rakip filelere 19 gol atan Mainz, son maçında Hamburg'a kaybetse de Almanya’da fırtına gibi esmeye devam ediyor.

Aslında sadece Mainz için bu sözleri sarf edemeyiz. Lazio, Rennes, Valencia gibi liglerinin sürekli şampiyonluğa oynamayan takımları da sezona mükemmel başlangıçlar yaptı. Ama Mainz’in sezona başlangıcı diğer ekiplerin ciddi anlamda önüne geçiyor. Gelin bu mütevazı kulübü zirveye çıkaran etkenlere bakalım…

Kendisini kanıtlamak zorundaki genç bir teknik adam

Dizindeki ciddi sakatlık nedeniyle daha 24 yaşındayken 1998’de futbola veda etmek zorunda kaldı Thomas Tuchel. Eski hocası Ralf Rangnick Tuchel’i kanatları altına aldı ve Stuttfart’un U14 takımının başına getirdi. 37 yaşındaki teknik adamın genel anlamda Rangnick’in Hoffenheim’da kullandığı taktiği kullandığını söyleyebiliriz.

Geride kalan 7 maçta 19 oyuncuya ilk onbirde şans veren Tuchel’in mükemmel bir analist olduğunu ve rakiplerini çok iyi değerlendirdiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra kararları hiçbir oyuncu tarafından tartışılmıyor. Guardian’a konulan Lewis Holtby, hocasının mutlak otoritesini uzun uzun anlatmıştı.

Altyapıya yatırım

Mainz’in fark yaratan ve dikkat çeken oyuncularına baktığımızda Arsene Wenger’in transfer listesini görmüş gibi oluruz. Holtby (20), Andre Schurrle (19), Sami Allagui (24), Adam Szalai (22) and Morten Rasmussen (25). Bu genç oyuncular ülkelerinin milli takımlarında da forma giymeye başladı.

Rakiplerin basiretsiz performansları

Mainz’in yarattığı en büyük mucizenin Allianz Arena’daki Bayern Münih galibiyeti olduğunu söyleyebiliriz. Oktoberfest’ten etkilendiği her haline belli olan son Şampiyonlar Ligi finalisti, Mainz karşısında adeta dökülüyordu. Bu anlamda bakıldığında Borussia Dortmund ve Bayer Leverkusen gibi ligin iyi ekipleri karşısında alınan galibiyetler, Mainz için farklı bir anlam taşıyor.



Ekonomik altyapı

Hoffenheim’in yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle sportif başarıyı devamlı kılamaması Mainz’ın kulağına küpe olmuş. Etkili bir transfer politikasıyla maddi dengeyi korumaya çalışacaklar. En büyük silahları genç yeteneklerin çıkmaya devam edeceği akademiler olacak. Ama kadronun önemli isimlerini ne kadar süre Mainz’da tutabileceklerini bilemiyoruz.

Peki, ne olacak?

Mainz için en büyük tehdit ara transfer dönem olacaktır. Eğer genç oyuncularını kadrolarında tutmaya devam edebilirlerse, bütün Avrupa Mainz mucizesini izlemeye devam edebilir.

---> FSV Mainz resmi sitesi

---> FSV Mainz - Kicker

Sam Rider, goal.com

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan