25 Ekim 2010 Pazartesi

10 Yıl Geçti; Fenerbahçe olumsuz, Galatasaray olumlu. Peki Neden?



Yine Şükrü Saraçoğlu'nda oynanan bir derbi maçı, maçtan önce yine aynı tartışmalar. Bu kez seri bozulacak mıydı? Yoksa yine Fenerbahçe yıllardır olduğu gibi kazanmaya devam mı edecekti? Maç 0-0 tamamlandı ve galibiyet serisi bozuldu ancak Galatasaray'ın 10 yıldır Kadıköy'de galibiyet alamama serisi bozulmadı. İki takımda birer puanı paylaşmasına rağmen neden Fenerbahçe cephesinde hayal kırıklığı, Galatasaray cephesinde olumlu bir hava vardı?

Sorunun cevabı çok basit. Fenerbahçe maçtan önce çok formdaydı. Bu maçı kesin alacaktı. Galatasaray taraftarı dahi fark bekliyordu. Bu söylemler ve oluşan bu ortam her daim tehlikelidir ve buna şahit olduk. Fenerbahçe favori çıktığı maçtan galip ayrılamadığı için olumsuz bakıyor. Galatasaray'da ise yönetimin basiretsizliği sonucu bir hafta için teknik direktör değişikliği ile takımın başına Rijkaard'ın yerine Hagi geldi, bir anda çıkılan Fenerbahçe derbisinde güzel futbol oynandı, alkış alındı. Bu yüzden Galatasaray alınan bu beraberliğe sevinmekle haklı... Futbolcuların yapmış oldukları sabote etme hikayesine hiç girmek istemiyorum. Bu konu hakkında birçok şey söylendi halihazırda...

Empati kurmakta fayda var. Fenerbahçe Ali Sami Yen'de 10 yıldır yeniliyor olsun, bizler ligin 9. sırasında olalım, teknik direktörümüz değişmiş olsun, as oyuncularımız sakat olsun, Galatasaray'a 1.50 oran verilsin, fark atacak denilsin ve Fenerbahçe sahadan 0-0 beraberlikle ayrılsın... Öncelikle mutlu olmak için sebebim işte yukarıda yazdıklarım olurdu. Ancak şunu da söylemeliyim ki maç sonunda üçlü çektiren bir futbolcumuz, meşale yakan ve tesislere kutlama için gelen taraftarımız da olsun istemezdim. Sonuçta lig dokuzuncusuyum, liderle puan farkım bu beraberlik ile 10 olmuş... Beraberliğe rağmen 10 yıldır galibiyet alamıyorum... 

Galatasaray bu maçta bir hafta içerisinde Teknik Direktörünün etkisini nasıl hissetti? Ankaragücü maçında ayakta duramayan oyuncular nasıl bir anda bu hale gelebildiler? Öncelikli sorulması gereken soru eğer Galatasaray'ın başında bu maçta Hagi değil de Rijkaard olsaydı yine bu şekilde mi olacağı... Zor soru ancak eğer Hagi bir hafta içinde takım ruhunu çökmüş olan Galatasaray'a bir anda aşılayabildiyse mükemmel bir iş yaptı. Ancak şunu da söylemek gerekir. Fenerbahçe Galatasaray maçlarının havası malum. Hırs olması çok normal. Hagi'nin bu maç için geldiği saatten itibaren oyuncularına verdiği ektra şey 'kazanma' ruhuna sahip eski bir Galatasaraylı olmasından başka bir şey değil. Bu yüzden 5-6 yıldır Kadıköy'de alınan bir mağlubiyete üzülmeyen Galatasaray taraftarı, bu kadar hırsla mücadele ettikleri dün geceki maçtan mağlubiyetle ayrılsalardı üzüleceklerdi. Tabii Galatasaray'ın "hırslı" futbolunun yanında Fenerbahçe'nin de sahadan galibiyetle ayrılmak adına rahat pozisyonlar bulduğunu ancak bunları değerlendiremediğinin de altını çizmek gerek. Zaman zaman okuduğumuz maç yorumlarında Fenerbahçe'nin sanki sahasına hapsolduğu havası çıkıyor ki, hoş değil.

Biz bu maçtan sonra farklı bir sevinç tarzının olduğunu görmüş olduk; Takım ruhunun kazanılması. Galatasaray sonraki maçlarda bu hırsıyla devam eder mi bilmiyorum ancak daha önce de söylediğim gibi büyük bir kaos ortamının ardından takımın düzlüğe çıkacağının sinyallerinin verilmesi bir sevinç nedeni sayılabilir. Günlerdir üstlerine gelen 'fark olacak' gibi söylemlerden sonra bu tarz bir olayın gerçekleşmememiş olması da bunda etkili. 

Taraftara da değinmek gerekiyor. Şahsım adına Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda dört tribün birden aynı anda yapılan tezahüratı en son 2005-2006 sezonunda Gaziantepspor karşılaşmasında gördüm. Mükemmel bir stad ancak maalesef top rakipteyken ıslıkla baskı altına almak dışında önemli bir aktivite olmuyor. Bunun nedenini tüm Fenerbahçeli arkadaşlar biliyorlar. Yıllar içinde Fenerbahçe tribünleri yavaş yavaş eridi ve bitme noktasına geldi. Ali Sami Yen'de daha iyi olan tribün, Türk Telekom Arena'ya geçildiğinde tıpkı Fenerbahçe'de olduğu gibi azalma noktasına gelecektir. Bunun nedenleride çok farklı başlıklarda sıralanabilir... Son olarak mikrofonlu tezahürata davet durumu yaşandı. Benim açımdan sorun yok, Real Madrid maçlarında da hoparlörden tezahürat yapılıyor, alışkınım...

... ve benden basına yeni malzeme; "Fenerbahçe'nin galibiyet serisi" artık "Fenerbahçe'nin yenilmezlik serisi" olarak değişebilir. 

Sonuç; 0 Noktasında olumlu bakan bir Galatasaray, olumsuz bakan bir Fenerbahçe...

Fotoğraf @Ajansspor 

1 YORUM:

Eren dedi ki...

Ben de tam tersi ASY tribünlerinin 25 senedir olmadığı kadar kötü olduğu kanaatindeyim. ŞS'daki FB taraftarı pasif, ama ASY'deki GS taraftarı takım üzerinde negatif etki yapıyor. Aslantepe'ye geçip taraftar grupları yerlerine alıştıktan sonra bence daha pozitif hava olacağını düşünüyorum.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan