19 Ekim 2010 Salı

1949 - 1959, Real Madrid vs 'İsveçli Milan'


Bu gece Şampiyonlar Ligi'nde Real Madrid, Santiago Bernabeu'da AC Milan'ı konuk ediyor. İki takımın mazisi çok öncelere, 1950'li yıllara kadar dayanıyor. Şu anda kadrosunda İsveçli Zlatan İbrahimovic'i bulunduran Milan, 1950'li yıllarda İsveç Milli Futbol Takımı'nın 'altın nesli' nin temellerini oluşturan Gunnar Gren, Gunnar Nordahl ve Nils Liedholm'u kadrosunda bulunduruyordu. İsveçlilerin hüküm sürdüğü bu Milan takımı ile Real Madrid, 1949 yılından 1959 yılına kadar büyük bir çekişme içerisindeydiler.

Real Madrid ve İsveçli yıldızların bulunduğu Milano ekibi ilk kez 4 Mayıs 1949'da karşılaştılar. Oynanan bu hazırlık karşılaşması İsveçli Nordahl'in 2 golü ve Pahino'nun karşılıklı golleri ile 2-1 tamamlandı. Bu tarihten sonra oyanacak iki Şampiyon Kulüpler Kupası mücadelesi iki kulüp arasında geçmişin en önemli maçları oldu.

1955-1956 sezonu Avrupa Kupası'nda (şimdiki Şampiyonlar Ligi) iki takım yarı finalde karşı karşıya geldiler. O yıllarda Dünyanın en büyük futbol yıldızlarının sahada olduğu ilk karşılaşma 19 Nisan 1956'da Santiago Bernabeu'da 129 bin kişinin önünde oynandı. O sezon İtalyan Ligi'nin gol kralı olan Nordahl 6. dakika da Rial'in attığı gole 9. dakika da karşılık vermişti. Real Madrid'de İglesias durumu 2-1 yapmış, Milan'da Schiaffino durumu eşitlese de 40 ve 62. dakikalarda Olsen ve efsane isim Di Stefano maçın skorunu 4-2 olarak belirlemişlerdi. San Siro'da oynanan ve Del Monte'nin Milan adına iki penaltı golü ile 2-1 kazandığı karşılaşma Milan'a final için yeterli olmayacaktı. San Siro'daki maçın ardından Alfredo Di Stefano'nun İtalyan taraftarlar tarafından ayakta alkışlanması akıllarda kaldı. O yılın final maçında Real Madrid, Fransa'nın Reims takımını 4-3 ile geçip kupanın da sahibi olmuştu.

İki takım ertesi yıl, 1957'de 'Latin Kupası'nda tekrar yüz yüze geldiler. Yine İsveçli Liedholm'un bir gol attığı maç Real Madrid'li Gento'nun hattrick yapması ile 5-1'lik bir zaferle sona ermişti. İki takımın bir sonraki durağı ise yine Avrupa Kupası'ydı...

1958 yılının Mayıs ayında Brüksel'in Heysel Stadı'nda Avrupa Kupası finalinin adı Real Madrid - AC Milan'dı. Maça bu kez kazanmak ve önceki yılların intikamını almak isteyen Milan hızlı başlamıştı. İsveç tarihinin en büyük futbolcusu Liedholm, Schiaffino ve Grillo'ya yaptığı inanılmaz asistler Milan'ı Real Madrid karşısında 2-0 öne geçirmişti. Real Madrid 2-0 geriye düştüğünde kabus gibi başlayan maç Di Stefano ve Rial'in attığı gollerle 2-2 sonuçlanmış, uzatmaya kalan maç Gento'nun 107'de attığı gol ile Real Madrid'in zaferi ile sonuçlanmıştı. Bu Real Madrid'in 2 kez üst üste Avrupa Şampiyonu olması demekti. İki takımın son maçı ise 1959 tarihinde oynandı.

Carranza turnuvasında son kez karşılaşan 'İsveçli Milan' ve Real Madrid arasındaki o maç Madridistaların 6-3'lük galibiyeti ile son bulmuştu. Maça damgasını vuran isim ise Botofago'dan sezon başında transfer edilen Valder Pereira Didi'ydi... 

Büyük İsveçli futbolcular; Gren, Nordahl ve Liedholm'un Milan'ı o yıllarda Real Madrid'i 6 maçta sadece 1 kez yenebilmişti. Bu, yakın tarihte Milan'ın üstünlük kurduğu Real Madrid'in büyük bir başarısı olarak kayıtlara geçmişti. Şampiyonlar Ligi'nde son kez geçtiğimiz sezon grup maçlarında aynı yere düşen iki takımım maçlarında Real Madrid San Siro'da 1-1 berabere kalmış, Milan ise Santiago Bernabeu'da 3-2 galip gelmişti. 

Oğuz Öztürk-Goal.com

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan