29 Ekim 2010 Cuma

Diego Milito'nun Ballon d'Or'a aday gösterilmemesi...


Hiç kuşku yok ki kulüpler bazında 2009-10 sezonunun en başarılı forveti Diego Milito'ydu. Arjantinli golcü 22'si Serie A'da olmak üzere toplam 30 gole imza attı. FIFA Ballon d'Or adayları arasında Milito'dan daha fazla gol atan isimler ise yalnızca Didier Drogba, Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi. Ancak deneyimli golcü, en az onlar kadar istikrarlı ve başarılıydı.

31 yaşındaki Milito, Inter'in geçen sezon ulaştığı başarılarda en büyük rol oynayan isimlerden bir tanesiydi. Her önemli ve büyük karşılaşmada müthiş bir istikrar sergileyerek takımının gol yükünü sırtladı. Özellikle Şampiyonlar Ligi'ndeki performansı unutulmayacak cinstendi. Finalde attığı iki şık golle takımının kupaya uzanmasında başrol oynadı.

Milito, Serie A'da da takımının en büyük kozu oldu. Her iki Milano derbisinde de fileleri havalandırmayı başaran eski Genoalı golcü, sezonun son haftasında Siena maçında attığı golle de şampiyonluğu Roma'nın ellerinden alan isim olmuştu. Inter, İtalya Kupası'nı da finalde Fiorentina'yı 1-0 mağlup ederek almıştı. Golü atan ismi tahmin etmek zor değil: Diego Milito. Usta golcünün en büyük handikapı ise, Dünya Kupası'nda fazla forma şansı bulamaması oldu.

Tarihte Dünya Kupası'nın olduğu yıllarda bu büyük organizasyonda gösterilen performanslar, Ballon d'Or için en belirleyici etken oldu. 1990'da (Lothar Matthaus), 1994'de (Hristo Stoichkov), 1998'de (Zinedine Zidane), 2002'de (Ronaldo) ve 2006'da (Cannavaro) ödüllerin sahipleri, Dünya Kupası'na damga vuran isimler olmuştu. Ancak bu, koca bir sezon boyunca kulüplerinde son derece başarılı bir performans sergilemiş oyuncuların göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmiyor. 

Bir başka üzerinde durulması gereken nokta ise, Ballon d'Or sahiplerinin sezon başlarındaki performanslarının bazen unutulması. Örneğin Fabio Cannavaro, 2005-2006 sezonuna oldukça formsuz başlamıştı. Yine aynı şekilde 2006-2007 sezonunda Kaka da iyi bir başlangıç yapamamış ancak ödülün sahibi olmuştu. Bu açıdan baktığımızda da Diego Milito'nun da sezona fazla iyi başlayamamasını göz önünde bulundurmayabilirlerdi.

Inter ve İtalya Milli Takımı'nın efsane isimlerinden Sandro Mazzola, Goal.com'a yaptığı açıklamalarda,

"Bu hiç doğru değil. Sorun Diego Milito'nun Ballon d'Or'u kazanıp kazanmaması değil, ancak en azından aday gösterilmemesi çok büyük bir yanlış.

Sonuçta bu ödül bir önceki sezon performanslarına göre veriliyor. Baktığımız zaman da Milito'nun geçen sezona damga vuran birkaç isimden birisi olduğunu görebiliyoruz" diye konuşmuş ve bu kararı eleştirenler arasına katılmıştı.

İşin garip yanı ise, Milito'nun yerine aday gösterilen isimleri görünce insan kendini gülmekten alamıyor. Mesela Rennes formasıyla geçen sezon 13 gol kaydeden Asamoah Gyan adaylar arasında. Takımı Ligue 1'i 9. sırada tamamladı, Gana Milli Takım formasıyla ikisi penaltıdan olmak üzere Dünya Kupası'nda 3 gole imza attı.

Adaylar arasındaki bir diğer golcü ise Miroslav Klose. Deneyimli futbolcu Dünya Kupası'nda 4 kez fileleri havalndırdı ve son derece iyi bir performans sergiledi. Ancak Bundesliga'da yalnızca 3 gol atabildi. Şampiyonlar Ligi'nde ise 1 golü var. O da bariz ofsayttı.

Diğer adaylara baktığımızda da durumun fazla farklı olmadığını görebiliriz. Kısacası söyleyebilecek tek şey var: Eğer Diego Milito 23 kişilik aday listede yer almıyorsa, futbol ölmüştür!

Carlo Garganese, Goal.com

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan