16 Ekim 2010 Cumartesi

Futbolun İlk 'Playboy' Antrenörü; "Big Mal"


Fotoğraf, 83 yaşında hayata veda eden Malcolm Allison'un hayatını anlatmaya yetiyor. Manchester City taraftarı,  Fötr şapka ve puronun özdeşleştiği bu adama yıllar önce kazandıkları son şampiyonuk nedeniyle tapıyorlardı... City'nin büyük yatırımlar sonrasında tekrar şampiyonluk hedefini koyması 'Big Mal' in adının daha sık anılmasını sağlıyordu. Daily Mail'de çok ayrıntılı bir yaşam hikayesi var. Dileyen buradan okuyabilir. Biz de goal.com'dan Ali Murat Hamarat'ın yazdığı hikayesine yer verelim;

"Futbol tarihinden bir efsane daha kaydı. Bir zamanlar yolu İstanbul'dan da geçen, adı Joe Mercer ile birlikte Manchester City tarihine altın harflerle kazınmış Malcolm Allison artık yok. Adalılara Süleyman Demirel'i gösterin, hemen size Big Mal'in fötr şapkalı bir fotoğrafını gösterirler. Şapkanın yakıştığı, Ali Şen usulü tüttürülen puroların can verdiği futbol adamı, artık siyah-beyaz fotoğraflarda yaşayacak.

1927'de doğan Allison, Charlton Athletic aktarmalı gelmişti West Ham United'a. Savunmada görev yapmıştı ki ta ki ciğerlerinden birini verem nedeniyle kaybedinceye kadar. Sheffield United karşısında son kez sahne alan futbolcu, belki de yıllarca antrenmanların bitişini müteakip oyun üzerine girdiği hararetli tartışmaların karşılığını alacaktı.

1966'da Dünya Kupası'nı İngiltere adına kaldıracak West Ham efsanesi Bobby Moore'u keşfederek başladı futbolun mutfak tarafındaki faaliyetleri. O sarışın delikanlıda kimsenin göremediğini görmüştü. Gerçekten 8 Eylül 1958'de Manchester United'a karşı ilk defa 6 numarayı giyen gencecik delikanlı, adını efsaneler arasına yazdırmaya hazırlanırken, mentörü de başta futboldan kopmuştu. Araba sattı, gece kulübü işletti, kumar oynadı. Sonradan canı sıkılıp o çok sevdiği oyuna dönmüştü.

Hocalık kariyerinde ilk Bath City'yi çalıştırmıştı Allison. Bu küçücük takımda ilk icraatı antrenmanları günde ikiye çıkarmak olmuştu. Haftada sadece dört defa idman yapmaya alışık, asıl meslekleri de futbol olmayan oyuncuları, kısa sürede Big Mal'in istediklerini vermeye başlamıştı. 1963'te Federasyon Kupası'nın üçüncü turunda birinci küme ekiplerinden Bolton'a kök söktüren lig şemasında yer almayan Bath, güçlü rakiplerini hamamda bayağı terletmişti.

Kısa süreliğine gittiği Toronto City'ye üç aylığına götürdüğü Tony Book, Kanada'nın en iyi sağ beki seçiledursun, o Plymouth Argyle'ın başına geçecekti. Biricik adamı Tony'yi de yanında getirmişti. Her ne kadar yönetim pek lig tecrübesi olmayan 30 yaşındaki bir oyuncuyu transfer etmek istemese de, doğum kayıtlarında yapılan iki yıllık bir değişiklikle, kulübün ileri gelenleri çabucak ikna olmuştu.

1965 yazında Manchester City'nin başına geçen Joe Mercer, yanına bir yardımcı arıyordu. İşte ne olduysa oldu, Allison'ı yanına alan Mercer, kulüp tarihinin en başarılı dönemine imza attı. 1968'de lig, ertesi yıl Federasyon, 1970'de de hem Lig hem de Kupa Galipleri Kupası'nı kazanan şehrin mavi yakalıları taraftarını mest etmişti. Mercer'ın vedasından sonra tek başına yönettiği City'den 1973'te ayrılıyor, Crystal Palace'ın yolunu tutuyordu.

Taraftarla defalarca papaz olsa da bildiği yoldan şaşmamıştı Allison. Üçüncü lige sürüklediği takımı 1975-76 sezonunda Federasyon Kupası'nda yarı final oynatmayı başarmıştı. Leeds United, Chelsea ve Sunderland'ın bileğini büken Palace, Southampton'a boyun eğmişti. Bir üst lige yükselme vizesini elde etse de, Big Mal daha önce Şampiyon Kulüpler Kupası'ndan tanıdık bir şehre adımını atıyordu.

Galatasaray dönemi

Brian Birch'le üst üste üç şampiyonluk elde etmiş Galatasaray'ın yaralarına çare olsun diye geldiği İstanbul'da çok tutunamıştı teknik direktör. Trabzon'un şampiyonluğa ulaştığı sezonda sarı-kırmızılılar beşinci olmuştu. Sonrasında yollara dökülmüştü Allison, göçmen kuşlar misali. Memleketinden Portekiz'e hattâ Kuveyt'e kadar uzamıştı yolu. City ve Palace'ta bu sefer tutunamayan büyük usta, İber Yarımadası'nda Sporting Lizbon'a şampiyonluk ve kupayı kazandırmayı başarmıştı.

En son Bristol Rovers'ı çalıştıran Allison'ın sadece şapka ve purosu değil kırdığı cevizler de efsaneydi. Porno yıldızlarından Fiona Richmond ile çıplak görüntülendiği için federasyon tarafından kulağı çekilen Big Mal, iki İngiltere güzeliyle de beraber olmuştu.

Son yıllarında sağlığı giderek bozulan futbol adamının alkolik olduğunu duymak birçoklarını şaşırtmamıştı. Ölmeden Palace taraftarının 2007'nin başında düzenlediği Fötr Şapka Günü'nü gördü ya gözü açık gitmiyor. Elinde şapkası, ağzında purosu ve diğer elinde şampanya kadehiyle bizi selamlamaya devam ediyor."

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan