20 Şubat 2010 Cumartesi

Surinam...



Surinam... Kulağa bir Afrika ülkesi gibi geliyor... Fakat ülke Güney Amerika'da. Hollanda Guyanası'da denir... Ancak oraya Hollanda Guyanası'ndan çok Hollanda altyapısı damek belki de daha doğru... Surinam Avrupa ve Dünya futboluna birçok yıldız kazandırsa da bu yıldızlardan kendi milli takımında faydalanamıyor. FIFA’nın hiçbir büyük organizasyonunda boy gösterememiş olsa da hepimizin aşina olduğu Surinam’lı futbolcular var... Seedorf, Gullit, Rijkaard, Davids, Kluiver, Winter, Hooijdonk,  Royston Drenthe ve niceleri. Hollanda milli takımında yer almış bu ünlü isimlerin doğum yerlerinin hepsi aynı. Surinam’da hayata gözlerini açan bu büyük yıldızlar en yetenekli dönemlerinde Hollanda futboluna hizmet vermeye başlıyor. Bu akımın açıklaması ise “Fakirlik ve Mecburiyet”.

Ekonomik olarak güçlü olduğu takdirde iyi bir milli takım çıkarabailecekleri halde Hollanda’da sunulan imkanların daha iyi olması nedeniyle Trinidad&Tobago, Jamaika ve Kosta Rika gibi öz kaynaklarıyla futbolda atılım yapma şansını bulamayan Surinam’ın başarı defteri bembeyaz bir kağıttan oluşuyor. Güney Amerika’da bulunmalarına rağmen ‘Brezilya, Arjantin’ gibi ülkelerle baş edemeyeceklerinin farkında olduklarından, Güney Amerika futbol federasyonu yerine Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler futbol federasyonları üyeliğini tercih ettiler.

Surinam’da bir futbol ligi de mevcut. 13 takımlı ve amatör. Transvaal ve Robinhood ülkenin en iyi takımları. Çoğu futbolcu, ek iş yapıyor çünkü futboldan kazandıkları şey, eğlence ve tutku. Hatta durum o kadar kötü ki bazen Gold Cup’a katılamadıkları için mutlu bile oluyorlar. Çünkü maçlara gidecek paraları yok. Kurtuluş planı ilk planda yabancı bir teknik direktör getirmek ve çıkan yıldızları artık kaptırmamak. Diğer plan ise Hollanda’da mutsuz ve yetersiz olan Surinam asıllı futbolcuları ülkeye geri getirmek. Fakat bunun önünde siyasi bir engel var. Surinam hükümeti çifte vatandaşlık kabul etmiyor. Ancak bu sorun aşıldığında çözüme devam edilebilir. Ayrıca Fifa ve Seedorf, ülke için faal olarak çalışıyor. Fifa para yardımı yapıyor ve Seedorf da Surinam’da yetişen yetenekli gençlerin Surinam’da kalabilmesi için kendi adını taşıyan bir futbol okulu yaptırdı. Surinamlılar tıpkı Seedorf gibi diğer ünlü Surinam asıllı futbolculardan da birşeyler bekliyor.
Sonuç olarak  Surinam ve Hollanda’da futbol gece ve gündüz gibi. Surinam’da karanlık, Hollanda’da ise aydınlık…
****
Fotoğraf: Surinam Milli Takımı yerel bir şampiyonluk sevinci yaşıyor. @ Flickr
0000000
Avrupa’da oynamış Surinam’lı oyunculardan bir milli takım oluşturduğumuzda karşımıza bir Rüya Takım Çıkıyor.

Avrupa’da oynamış Surinam milli takımı :

Kaleci : Vermeer

Defans: Reiziger, De Jong, Melchiot, Frankel

Orta Saha: Davids, Seedorf, Babel

Forvet:Hasselbaink, Kluivert, Hooijdonk

T.Direktör : Rijkaard
*****
Oğuz Öztürk - sporstudyosu.com
0000


0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan