1 Aralık 2009 Salı

Haftanın Yıldızı; Michael Jedinak


Mehmet Özdilek'in Antalyaspor'u haftalardır enfes bir futbol oynuyor. Geçtiğimiz hafta en az 5 gol pozisyonu kaçırdı Şifo'nun öğrencileri fakat berabere kaldı. Bu hafta, Gençler'e karşı çok zorlanacaklarını düşünüyordum ki sahneye Gençlerbirliği'nden sezon başı kiralanan Michael John Jedinak çıktı.

3 Ağustos 1984 doğumlu "Mile" Jedinak, Hırvat asıllı bir Avustralya vatandaşı. 1.89'luk orta saha, futbola doğduğu şehrin takımı Sydney United Football Club'da başladı. Bu takım, daha ziyade Avustralya'daki Hırvat göçmenlerinin oynadığı bir kulüp. Sydney United'in yetiştirdiği diğer Hırvat asıllı önemli futbolcular; "uçan manda" ekolünün temsilcilerinden kaleci Željko Kalac, stoper Tony Popovic ve forvet Ante Milicic...

Gençlerbirliği Josip Skoko'nun üstün performansından sonra Avustralyalı futbolcu aşkına tutulmuştu hatırlarsanız. Bu aşk, sezon başında Kayserispor'a kaçan James Troisi'yle birlikte son bulmuştu. İşte o aşkın meyvelerinden biri de Mile Jedinak oldu.

Sydney'den sonra Mrmiç vasıtasıyla tanıdığımız NK Varteks'e transfer olan Jedinak, "gerçek" memleketinde tutunamayınca yine "doyduğu" yere döndü. İlk göz ağrısı Sydney United'ta futbolunu geliştiren Mile, Central Coast Mariners'de Avustralya futbolunun önemli orta sahalarından biri haline geldi.

Geçtiğimiz sezonun devre arasında Avustralya'dan kopup getirilen ve 2.5 yıllık bir sözleşmeyle kendini Gençlerbirliği'ne bağlayan Jedinak, Türk futbolseverlerle gerçek anlamdaki tanışmasını Gençler'in Fenerbahçe'yi 1-0 yendiği maçta yaptı. Uzaktan çektiği şut, Fenerbahçe defansının da yardımıyla skorbordu değiştirdi. Gençlerbirliği, Jedinak'ın sayısıyla çok önemli bir 3 puana sahip oluyordu. O 3 puan olmasa, Gençlerbirliği'ni D-Smart ekranlarında seyrediyorduk şimdilerde.

Derken Thomas Doll Gençlerbirliği'nin başına getirildi. Tıka basa dolu bir yabancı kontenjanları vardı ve Doll, yeni oyuncular transfer etmek istiyordu. İlhan Cavcav, James Troisi'den yediği kazığın siniriyle olsa gerek oldukça başarılı bir sezon geçiren Mile Jedinak'ı gözden çıkardı. "Yeni model Lucescu"muz Mehmet Özdilek bu fırsatı kaçırmadı ve genç futbolcu Timur Kosavalı'nın bonservisi karşılığında Mile'yi kiraladı.

Jedinak, şu ana kadar Antalyaspor'daki hiçbir maçı kaçırmadı. Ligde ve kupada 15 maçta Antalyaspor forması giydi. TSL'de biri kendi kalesine olmak üzere 5 golü var; Ziraat Türkiye Kupası'nda da 2 kez Mersin İdman Yurdu filelerini havalandırmış durumda. Verim-fiyat dengesinde transferi değerlendirirsek Antalyaspor'un çok başarılı bir iş çıkartmış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Antalya'nın 4-2-4 benzeri sisteminde, takımın en önemli futbolcusu Jedinak dersek çok da abartmış olmayız.

Michael John Jedinak, 9 kez Avustralya U-21 milli takımında oynamış ve bu formayla 2003 FIFA Dünya Gençler Şampiyonası'na katılmış. Jedinak'ın yeni hedefi, 8 kez milli olduğu Avustralya ulusal takımıyla Dünya Kupası'na katılmak. Bunun için Hollandalı antrenör Pim Verbeek'in gözüne girmek zorunda. Şu anki performansını devam ettirmeyi başarırsa G. Afrika'ya Türkiye'den gidecek ender futbolculardan biri olabilir.

1 YORUM:

Oğuz Öztürk dedi ki...

Hep sevmişimdir bu tip orta saha oyuncularını. Onu 2010'da da izlemek hoş olabilir :)

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan