24 Aralık 2009 Perşembe

Aztek Felsefesi


Dünya futbolunda Meksika'yı bir noktaya yerleştirmek istediğinizde tartışmalar uzar gider sanırım. Onlar bazıları için büyük takımların tarafındadır çünkü 12 defa Dünya Kupasına katıldılar. Bazıları içinse onlar Koca Kuzey ve Güney Amerika kıtasının ortasında kaldıkları gibi futbolda da ortadadır. Bunun nedeni zirvedeki ülkelere herhangi bir tehlike teşkil etmediklerinden kaynaklanıyor galiba. Fakat çoğu Meksika'lı bu durumu takmıyor bile. Onlar ülkeleri favori bir takıma karşı kafa tuttuğunda bile gururlanmayı biliyorlar. Hatta kaybettiklerinde bile. Onları kızdıran tek nokta zayıf bir takıma karşı alınan yenilgiler.

***
Meksika yüzölçümü kadar sosyal hayattaki farklılıklar açısından da büyük bir ülke. Bu tip ülkelerde hep görüldüğü gibi Meksika'da da futbol sosyal farklılıkların kapanması açısından büyük önem kazanıyor. Zaten Meksika'da spor demek futbol demek. Meksika'da ulusal lig iyi organize olmuş durumda ve tüm ülkede profosyonelce oynanıyor. Cruz Azul ve Colo - Colo gibi başarılı takımlarda mevcut. U.n.a.m'ıda bu takımlar arasına ekleyebiliriz. Güney Amerika'nın doğasında olan yetenekli futbolcular bu ligdede Avrupal'lı büyük takımların iştahlarını kabartıyor.

***
Meksika herhangi bir takıma karşı bir galibiyet aldığında herşey yolunda demektir. Rakibin kim olduğu farketmez. Brezilya ya da Belize...Her galibiyetten sonra Güney Amerika usulü kutlamalar yapılır, başkentteki bağımsızlık abidesinin bulunduğu alan karnaval yerine çevrilir, saat kaç olursa olsun halk oraya akar. O alana gelen taraftarların hepsi mutlaka futbol oynuyarlardır. Bazıları profosyonel olmanın hayalini kurar, bazıları ise bir halk kahramanı olan Hugo Sanchez'e hayranlık duymakla yetinir. Hugo Sanchez'i ve gollerini herkes bilir ve futbol denince ilk akla o gelir. Dünya'da da durum böyledir. Meksika denince akla ilk gelen yine o olur.
***
Şimdi Meksikalılar 2010 için yeni umutlar ile yola çıkıyorlar. Yine eskiden olduğu gibi onlar için takımları sahada mücadele etsin yeter...  Fakat içten içe artık 1970 ve 1986'daki çeyrek finalden fazlasını istedikleri kesin. 2010'da Güney Afrika-Uruguay ve Fransa'nın olduğu grupta umutlar yeşerecek Aztek Felsefesinde. Kimbilir? Belki Javier Aguirre ve öğrencileri bunu başarabilirler...

6 YORUM:

MiTo1940 dedi ki...

Biraz İroni Yapalım... ve

Halkın Ülkesi MEKSİKA..! Diyelim :.

Oğuz Öztürk dedi ki...

"Zavallı ülkem, Tanrı'ya çok uzak ve ABD'ye çok yakın."

- Porfirio Diaz -

SirEvo dedi ki...

Güzel bi' gruba düşmüşler. Çıkma şansları gayet yüksek.

Oğuz Öztürk dedi ki...

@ SirEvo

Katılıyorum. Hatta Fransa'yıda zorlayacaklardır

PIERREMANU dedi ki...

Sanıyorum Colo-Colo kısmını düzeltmeniz gerekiyor.

Oğuz Öztürk dedi ki...

@ PIERREMANU

evet, teşekkürler...

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan