12 Aralık 2009 Cumartesi

Asterix Mantalitesi

Belçika Dünya Kupası'na kaç kez katıldı? Fazlasıyla kişi doğru cevabı bilmiyor ve büyük ihtimal ile cevapları gerçek sayının altında olur. ''Kırmızı şeytanlar'' bu arenaya tam 12 defa katılmayı başardılar. Bununla beraber genellikle sadece ikinci kemanı çaldılar. 1986'daki yarı final en iyi dereceleri. Bu başarı Belçikalıların zihninde silinmeyecek şekilde yer etmiş durumda. Fakat onlar için Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonalarına sadece katılmak bile çok şey ifade ediyor. 2002 Dünya Kupası'nda komşuları Hollanda yokken onlar varlardı ve bu onlar için büyük bir onur kaynağıydı.

***

Belçika Asterix mentalitesin sahip bir ülke. En önemli özelliklerini ruhları olarak gösteriyorlar ve gerçektende son dakikaya kadar mücadele ediyorlar. Belçikalı taraftarlar için bir oyuncunun daha basit oynamasının bir önemi yok. Eğer bir oyuncu ciğerlerini patlatana dek koşarsa bunun karşılığını en iyi şekilde veriyorlar. On milyon Belçikalının arasında futbol taraftarlarının agresif olmamalarının nedeni de belki budur. Büyük ölçüde sakin bir toplum. Asla büyük bir arbede olmadı. Flamanlar ve Wallonlar arasında siyasi çekişmleler futbol üzerinde bir rol oynamıyor. Aksine milli takım bi aiki milli azınlığı birbirine bağlayan sembol durumunda. 'Kırmızı şeytanlar' oynayınca herkes şeytan.

***

Normal olarak futbol Belçika'da bir numaralı spor. Büyük bir geleneğe sahip olan Bisiklet sporu ise Eddy Merckx'den beri futbolun yanına yaklaşamıyor. Anderlecht, Brugge, Gent... Bunlar her küçük erkek çocuğun top peşinde koştuğu ve örnek aldığı oyuncunun izinden gitmeye çalıştığı merkezler. Geçmişte Mpenza, Goor, Gerets, Verheyen, şimdilerde Wilmots, Van Buyten, Van den Borre, Simons gibi isimler Belçika'dan saygıyla bahsedilmesini sağlıyorlar. Geçmişteki en büyük kazançlarını ise Bayern Münih ve Trabzonspor'da oynamış olan Pfaff olarak görüyorlar. Pfaff onlar için çok iyi bir futbolcu olarak kalmadı, aynı zamanda futbolu bıraktıktan sonra da güçlü ve sempatik olarak gönüllerde yer aldı. Enzo 'Şifo' ise başka bir efsane.

***

Belçika futbolunu en iyi şu söz anlatıyor aslında: ''Her zaman mükemmel ve kıvrak değil, hatta bazen biraz ağır; ama sempatik...''

1 YORUM:

Adsız dedi ki...

Yeni nesil Belçika milli takımı ve yeni genç yetenekler sanıyorum önümüzdeki şampiyonalarda çok başarılı olacaktır.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan