4 Aralık 2009 Cuma

Elano vs Lincoln


''Futbolumda kesinlikle geliştirmem gereken noktalar olduğunu biliyorum. Türkiye’de bulunduğum süre içerisinde beni üzen tek nokta futbolum. Biraz daha iyiye gitmem gerektiğini, biraz daha fazla goller atmam, takımıma biraz daha fazla yardım etmem gerektiğini en iyi ben biliyorum."

***

Bu sözler geçtiğimiz hafta GS TV'de 'Son Pas' adlı programa konuk olan Elano'ya ait. Kendini bilmek güzel şey... Peki nedir Elano'nun problemi? Herkesin dediği gibi son oynanan Panathinaikos maçında pas alamamak ve dışlanmak mı?

***

Elano'nun Galatasaray orta sahasında pres yaparak top çalamayacağı bilinen birşey. Aynı zamanda da hıza dayalı bir adam eksiltme durumu da yok Elano'da. Fakat oyunu okuma, oyunu okuduktan sonra en iyi şekilde milimetrik paslar atma gibi özellikleri de var. Aynı zamanda Galatasaray defans hattı çoğu maçta orta sahaya yakın oynuyor ve bu da oyunun dar bir alanda oynanmasına neden oluyor. Durum böyle olduğunda 'Adam eksiltme' gibi bir özelliği Elano'dan daha iyi olan Arda daha fazla iş yapıyor ve daha iyi oynuyor gibi görünüyor.

***

İşte Elano'nun Brezilya milli takımında sanki Galatasaray'da gösterdiği performanstan daha iyisini gösteriyor gibi durmasının nedeni yukarıdaki paragraf. Elano'nun top kazanan orta sahaya yakın, ve atağın başlangıcında oyunu yönlendirici olarak oynadığı Brezilya milli takımında daha iyi bir performans sergilemesi doğal. Dunga'ya göre Elano, ortasahada hücum ve defans arasında hücuma yakın duran, oyundan kopmadan geride ve ileride çalışacak, pas trafiğinde etkili olacak, savunma yaparken adam kovalayacak, hücum hattında final pasları yapabilecek, korner atacak, Kaka'dan sonra gelen oyuncu... Bizim ülkemizde tabir ettiğimiz klasik bir '10' numara değil yani. Bu yüzden Elano bana göre Galatasaray'a geldiği günden beri yanlış yanlış 10 numara algısının verdiği bir kurban gibi duruyor.

***

Gelelim yazının başlığına... Elano Lincoln gittikten sonra Galatasaray taraftarının bu bölge için düşündüğü 'karamsar' havayı atmıştı bir nevii transferinden sonra. Fakat işler yine başa sarılıyor gibi.  Eğer Galatasaray Elano için doğru hamlelerde bulamaz ise Lincoln'un daha faydalı olduğu gerçeği kabul edilecek ve ne yazık ki Hagi'den beri bir takıntı haline gelen boşluğu dolduramayan bir oyuncu olarak akıllarda kalacaktır...

5 YORUM:

Jordan dedi ki...

Oğuz onun dışlandığını sanmıyorum. Ben bu adamı Galatasaray'a gelmeden önce de izliyordum. Bu adam cidden iyi futbolcu. Uyum sorunu biraz yaşadığı. Kamp'a da katılamadı bildiğin gibi. Devre arası bu açığı kapatıp, iyi olacağına inanıyorum. Lincoln iyi futbolcu ama karakter 0. Canı istedi mi oynuyor. Canı istemedi mi oynamıyor. Tatile gidiyor, gelmiyor. Karakter bakımından Elano ona 10 basar. Çok iyi bir aile babası.

Oğuz Öztürk dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Oğuz Öztürk dedi ki...

esasen ben biraz karamsarım. Kampa katılmasa da takıma geleli aylar olmuş durumda. Yine de herşey ikinci yarı belli olacak gibi...

Adsız dedi ki...

her geleni alex ile karşılaştırıyolar gelen gidiyo:D

Adsız dedi ki...

Doğru yerde oynamıyo.. Keita-Arda-Kewell oynarken Elano zaten yer bulamaz. Birinin yedek kalması gerek.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan