12 Aralık 2009 Cumartesi

Bir Edirnespor Vardı...


Edirne... Yıllarca Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Anadolu'nun en önemli şehirleri arasında yer alan bir şehir. Avrupa'ya açılan kapı... Tarih dokusu muhteşem, halk çok sıcak kanlı, üstelik Dünyaca ünlü Kırkpınar burada yapılıyor. Peki ya Edirnespor? Bu tarih kokan şehrin futbol takımı bulunduğu yeri hak ediyor mu? Çıplak gözle gezip gördüğüm Edirne en azından üst ligleri hakediyor. Bü yüzden Türk Futbolunu yakından takip edenlerin içinde ukte olmuştur bu durum.
***

Zamanında bünyesinde Hakan Keleş'i, Selim özer'i, Ali Tandoğan'ı, Doğan Seyfi Atlı'yı, Ali Asım Balkaya' yı, Semih Yuvakuran'ı bulundurmuş bir takımdı Edirnespor. 1994-1999 yılları arasında Süper Lig'e çok yaklaşmıştı fakat Edirneli halkın dediğine göre üzerlerinde oynanan oyunlar nedeniyle terfi edememişlerdi. O yıllarda Edirne'de tüm işyerlerinde efsane Edirnespor kadrosunun posteri bulunurmuş ve üzerinde '1.Lig'e doğru...' yazarmış anlatılanlara göre. Ozamanlar zaten küçücük olan 25 Kasım Stadyumu hınca hınç dolarmış. Fanatik taraftar grupları Genç 22'liler ve Serhad çocukları her maç arkalarında olurmuş. Eski belediye başkanı Hamdi Sedefçi zamanında da güzel günler geçirmiş Edirnespor. Sonrası ise karanlık. Adından çok fazla söz ettiren Trakya takımı yavaş yavaş alt liglere doğru yol almaya başladı daha sonrasında. Ekonomik olarak da dibe vurmuştu takım o yıllar ve düşmesinin nedenlerinden biri de buydu.

***

Şimdilerde Edirnespor Amatör Küme'de tekrar 3.Lig'e, oradan da eski günlerine dönmek için çabalıyor. En büyük sıkıntıları yine para ve halkın istenilen desteği bir türlü takıma vermemesi. Hatta enteresan bir hikaye anlatılır Edirnespor'la ilgili. 2002 yılında takım 3. Lig'de mücadele ederken 2.Lig'e çok yaklaşmış ve başarılı bir dönem geçiriyorlarmış. Takım tam şampiyon olacakken ozaman kulüp başkanı Teknik direktörü sözde yanına çağırmış ve kulübün deplasmana gidecek parasının olmadığı, bu yüzden asla şampiyonluğun gelmemesi gerektiğini söylemiş. O andan sonra tepetaklak olmuş Edirnespor. Şampiyon olunamamış ve Amatöre kadar gitmiş iş. Bu hikaye ne kadar doğrudur bilinmez ama tuhaf ve komik olduğu kesin. Hatta Başkanın futbolcular şampiyon olmasınlar diye falaka tehdidi bile olmuş derler. Hatırlar herkes bu durumu sanırım. Zamanında Hamdi Alkan'ın skeçlerine bile konu olmuştu.

***

Son olarak 2007-2008 sezonunda 3.Lig'e terfi maçlarında Kocaeli Suadiyespor'a elenmişlerdi. İlk maçta 5 gol yemişlerdi ve bunun en büyük nedeni yine ekonomik durumdu. Futbolcular paralarını alamayınca kulübü terk etmiş ve o maça altyapı ile çıkmıştı Edirnespor. Bir zamanlar Ankara büyükşehir belediyespor, Kayserispor'la falan oynayan Edirnespor'un şimdi rakipleri Ayşekadın spor, Saraçhane ve Yeni Karpuzlu gibi takımlar.

***

Edirne'de şöyle Selimiye'yi bir gezip, ardından tarihi çarşısında turlayıp ha unutmadan bir de ciğer yiyip sonrasında Edirnespor'un 1. veya 2. lig'deki maçlarına gitmek zevkli olmaz mıydı ? Kimbilir belki bu tarih kokan şehir o günleri yeniden yaşar...

5 YORUM:

Adsız dedi ki...

Ligde yanlış hatırlamıyorsam 11 de 10 gibi bir istatistikle giderken o zaman başkan yerel televizyona çıkıp maddi sıkıntılardan bahsetmişti ve bu takım şampion olursa daha zararlı diye bir laf sarf etmişti. daha sonra hülya avşar'ın programına bağlanıp ordada tekrarlamıştı filan. tabi o zaman fırtınalar koptu. ardından dillere destan bir mağlubiyet serisi olmuştu takımın.
ondan sonrada taraftar desteği kesildi. nasıl kesilmesin takımı baltalayan bi başkan varken nasıl gidelim maçlara. oysa ne güzel günlerdi. maçtan önce arkadaşlarınla bi hafta toplanır meriç nehri kenarında rakı balık yaparsın 10 dakikalık mesafade zaten stadyum yürür gidersin. bir başka hafta enfes tava ciğerini yersin üstüne keyif biranı yapar öyle gidersin. bunlar hep çalındı bizden.
hey gidi günler hey

Oğuz Öztürk dedi ki...

@Adsız,

Yorumunu okuyunca dediklerinden canım çekmedi değil. Tüm bunları yapılabilir, ama Edirnespor olmadan

MaSSaRo dedi ki...

bir edirneli ve eski edirnespor kalecisi olarak kendi yorumumu yazarsam senin yazından daha uzun olacağından saygımdan dolayı paragraf paragraf yorum yazıcam dostum =))

bu güzelim şehir en azından bir profesyonel futbol takımı hakediyor. zaten baskette olin var ve biraz yatırımla çok rahat 1.ligte oynayabilecek duruma gelir neyse futbola dönersek şehir hakediyor dedim ama kulüp maalesef haketmiyor... zamanında para yiğici yöneticiler yüzünden çökmüş bir kulüp ve hala toparlanamadı ve bu gidişle bu zihniyetle de toparlanması imkansız gibi. tek çare bu işi gerçekten edirnespor için yapacak kişilerin yönetime gelmesi başka türlüsü amatörde tekrar eden sezonlar anlamına gelir...

şu an ç.rizespor'un kalecisi yavuz, ve bir dönem gençlerbirliğinde kalecilik yapmış kubilay ki türkiye kupasında galatasayı penaltılarla 15-14 mü ne elemişlerdi herkes hatırlar o zaman kaledeydi =)

anlattığın hikaye doğrudur, amatör kümeye düştüğümüz ilk sene başımıza o dönemin antrenörü getirilmişti ve hikayeyi birebir ondan dinlemiştim =)

aslında rakip olarak yazılanlar çok komik... edirne nin ufak semtleri,ilçeleri edirnespor a rakip oluyor ya da olmaya çalışıyor... bir nebze de olsun zihniyetten kastım bu! yatırım yapan semtler ya da ilçeler tek bir yumruk olup edirnespor altında birleşseler bu takım 3.lig e çıkabilir ama herkes kendi rantının peşinde herkes bişeyleri kanıtlamaya çalışma çabası içinde.. ayşekadın gruplarda 1 2 tur geçip yarı final ya da finalde elenirken ya da osmanlı ya da edirnespor bu takımlar güçlerini birleştirse yarı yolda kalırmı diye düşünüyor insan...

umarım bu şehir eski günlerine döner çünkü bu şehir bunu hakediyor.

Oğuz Öztürk dedi ki...

@MaSSaRo,

Yazıdan sonra adeta ikinci bir yazı ile katkıda bulunduğun için sağol öncelikle. Evet, dediğin gibi birleşme fikri belki de Edirne'deki profosyonel futbolun kurtarıcısı olabilir.

Esat Kenar dedi ki...

selam. ben konyadan esat. bir edirneli olarak diyorum ki, edirnesporun şehir olarak, taraftar olarak bir sorunu yok. akçaabat, yozgat, mardin, tokat, bolu, tarsus, çorum, kırşehir, ünye gibi şehirlerin edirneden hiç bir konuda üstünlüğü olmadığı halde küme düşseler bile, amatöre hiç bir zaman düşmüyorlar. buda geçmişteki edirnespor yöneticilerinin hatalı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. yok takıma destek çıkılmıyormuş, yok taraftar gelmiyormuş. madem öyleydide neden o zaman milyonlarca paraları boş transferlere harcadınız?, kulübü borç batağının içinde bıraktınız? malesef türkiyede adalet yok. yapanın yanına kar kalıyor. taşıma suyla değirmenmi döner? sen yönetici olarak ilk önce altyapıya fabrika kursaydın, tabandan yıldız futbolcu yetiştirseydin. hem takıma fayda, hemde kulübe maddi gelir sağlasaydın, kısaca kendi yağınla kavrulsaydın, bakın bakalım şimdi edirne nerelerdeydi.... yani bunları bilmek için uzman olmak gerekmiyor sanırım. çok üzülüyorum. edirnesporumuzun eski günleri nerde!???

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan