18 Nisan 2009 Cumartesi

Superclassico

Bir Bocalı taraftar, "ölürken beni River Plate bayrağına sararak gömün" der. neden diye sorulduğunda cevabını söyler:"hiç değilse bir pislik öldü diye bizimkiler sevinir"...


Arjantinli gazeteci Herman Soro ülkesindeki futbol gerçeğini “Güney Amerika’da futbol bir ölüm-kalım meselesedir. Avrupa’da taraftarlar normal bir yaşam standartıyla mutlu olabilirler. Fakat Arjantin’de mutlu olanlar sadece tuttuğu takımın son maçından galibiyetle ayrılanlardır” sözleriyle ifade eder. Gerçekten de ülke ekonomisinin yerden yere savurduğu arjantinliler için mutluluğun yakalandığı yer tango pistleri değil stadyumlardır... 19 takımlı arjantin ligi’nin 12 takımı başkent buenos aires’dendir ve ülke nüfusunun % 80’i sadece iki takımı tutar: Boca Juniors ve River Plate.


Zengin ve orta sınıfın “şımarık çocukları” River ve “alttakilerin” takımı Boca Juniors. Bu tanım “el superclasico ”yu anlatmak için yeterli değildir. Boca-River, bir kimlik savaşıdır. Bir şehrin, bir ülkenin kendisiyle verdiği kavganın, savaşın meydanıdır. Şampiyonluk mücadelesinin yanında hayatın içinde bir yer kapmanın düellosudur.


Arjantin’de hayat yılda iki kere durur. Bombonera ve El monumental ’da (estadio antonio vespucio liberti) dünyanın en büyük tiyatrosu sahne alır. Boca juniors ve River plate, futbolun asla sadece futbol olmadığının hakkını verirler kırmızı-beyaza, sarı-laciverte boyanmış tribünler önünde...Arjantin medyası superclasico için 10 gün önceden teyakkuza geçer. Ülkenin en popüler spor gazetesi Ole , derbi haftasında her gün on sayfasını bu maça ayırır. Haftalık futbol dergisi El graffico’nun posterleri Buenos aires caddelerini süsler: se viene.. el superclasico... (derbi geliyor). Derbi sonrasında ülke nüfusunun %90’ı maçın skorundan haberdardır.


Derbilerin babası, superclassico'nun clausura 2009 kapışması, ligin 10. haftasında, 19.04.2009 tarihinde La bombonera'da oynanacak Boca juniors vs. River plate maçıyla gerçekleşecektir.


Dale dale dale Boca!! - LA 12

1 YORUM:

Alfredo dedi ki...

aralarındaki son maçları baz alırsak Boca daha üstün.Maçın Bombonera'da olduğunuda bildiğimize göre...

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan