17 Mart 2010 Çarşamba

Yeşil - Turuncu...


Dünya üzerinde mutlaka görülmesi gereken, toprağının sadece %3'ünde ağaç olmasına rağmen nasıl bu kadar yeşil kaldığına şaşırılınan, ve büyük bir tutkunun ülkesi İrlanda.

***

İrlanda ve Hollanda koca Dünya'da görmek ve havasını solumak istediğim birkaç ülkeden ikisi... Benim büyük bir sempati ile yaklaştığım bu iki güzel ve küçük ülkenin futbol tarihlerinde göz ardı edilmeyecek bir çekişmeleri var.

***

İrlanda milli takımının Dünya üzerinde en iyi bira içen takım olduğu, tıpkı kültürlerinde barındırdıkları gökkuşağının altına altın bırakan cüceler gibi bir futbolu olduğu söylendi... Fakat İrlandalıların bu sözlere pek aldırış ettikleri söylenemez. Cücelerin bazen inanılmaz bir olayla nasıl da dev gibi olduklarını bilirler ve hatırlatırlar.

***

Aslında 1988 Avrupa Şampiyonası'nda, 1990, 1994 ve 2002 Dünya Kupaları'nda da aynen böyle oldu. Kimselerin galibiyet şansı bile vermediği İrlanda milli takımı, 12 Haziran 1988'de grup maçlarında halkının hiçte sevmediği bir ülke olan İngiltere'yi Ray Houghton'ın golü ile 1-0 yenmeyi başarmıştı. Bu o anda İrlanda Futbol tarihinde 1988 Avrupa Şampiyonası'na katılmaktan daha biyük bir olaydı. Zira gelibiyet alınan takım herkesin nefret ettiği İngiltere'ydi... 

***

Tabi İrlanda ve Hollanda ya da Yeşil ve Turuncunun sürekli kesişen kaderlerini de unutmamak gerek. Yine 1988'deki turnuvada İrlanda en iyi yıllarını yaşayan Hollanda karşısında ucu ucuna dakika 82'de Kieft'in attığı gol ile maçı kaybetmiş fakat 1990 Dünya Kupası'nda ve 2002 Kore Japonya'dan önce Hollandalılardan intikam almıştı.

***

1990'da İtalya'daki turnuvada yine aynı gruba düşen Hollanda - İrlanda arasındaki maç Gullit'in attığı gol ile 1-0 devam ederken ve Hollanda tam da bir sonraki tura merhaba diyecekken sahneye çıkan Niall Quinn İrlanda'nın sahadan 1 puan ile ayrılmasını sağlayarak iki yıl öncesinin hıncını alıyordu. Bu gol ile turnuvanın dışında kalan Hollanda bir anda gündeme oturmuştu aynı zamanda.

***

1994'te ABD'deki turnuvada gruplardan çok ilginç bir şekilde çıkan İrlanda'nın bir üst turdaki rakibi yine Hollanda olmuştu fakat bu kez kazanan taraf Turunculardı...

***

Ve gelelim en önemlisine. 2002 Dünya Kupası öncesi eleme maçlarında Hollanda İrlanda ile aynı grupta yer almış ve Jason McAteer'ın golü Hollanda'yı grupta 3. yaparak kupanın dışına itmişti... Komuşusu Belçika'nın arkasında kalarak ve Kore - Japonya'ya gidemeyerek büyük bir üzüntü yaşayan Hollanda'ya bu acıyı yaşatanlar yeşiller olmuştu. 

***

Kaderin sürekli biryerlerde kesiştirdiği bu iki güzel ülke bakalım bir daha ne zaman karşı karşıya gelecek... 

1 YORUM:

Dejan dedi ki...

Ne alakaysa bana da iki takım da sempatik gelmiştir. Hollanda'nın sistematik entel düşünce sistemini, İrlandalıların baş kaldıran hırslı ve istekli oyun tarzını her zaman kişiliğimle özdeşleştirmişimdir nedense. Yada onlar gibi olmak istemişimdir aslında. Futbol sadece futbol değildir diye boşuna dememişler. Bu iki takım bana da sempatik geliyor. Danimarka'yı çok severim bir de Hollanda'nın bir ufak boyu sanki.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan