25 Mart 2010 Perşembe

Dar alanda kısa ve pahalı transferler


Athletic Bilbao takımının Bask Bölgesi'nde neyi, ne derecede ifade ettiğini anlamak çok güç değil.

Bilindiği gibi Bilbao'nun transferleri yıllar boyunca hep olay olmuştur. Diğer bir Bask takımı olan Real Sociedad, Bilbao'nun aksine transferde daha esnek bir kulüp. Sociedad yönetimi genelde takımı Basklı ve yabancı oyunculardan oluşturuyor. Real Sociedad'lılar bu durumun daha doğru olduğunu ve Bask kimliğini daha doğru ifade ettiğini söylüyorlar.

Sociedad'ın aksine tranfer politikası daha kısıtlı olan Bilbao, Bask Bölgesi'nde yetişen gençleri takıma katmak için çok fazla para harcıyor ya da oyuncunun kendisine çok fazla maaş vermek zorunda kalıyor. Çünkü kendisine A. Bilbao'nun talip olduğunu öğrenen bir futbolcu ya da o futbolcunun kulübü istenebilecek en yüksek miktarı Bilbao'nun önüne sürüyor. Bu da Bilbao'nun kulüp politikası nedeniyle 'dar alanda kısa ve pahalı transferlere' yönelmesine neden oluyor. Şimdilerde Bilbao'nun en genç oyuncularından biri olan Aurtenetxe'nin Bask Bölgesi'nin diğer bir kulübü Amorebieta'dan Bilbao'ya bir hayli pahalıya patlayan transferi de bunun bir örneğiydi.

Parlak futbolcular elde tutulamıyor

Yine, bütçesi parlak olmayan Bilbao parlayan ve yıldız olan oyuncuları da elinde tutmakta zorlanıyor. Geçmişte Zubizaretta, Ezguerro ve Del Horno Avrupa kulüpleri tarafından keşfedildikten sonra takımdan ayrılan isimler. Bunun yanında takım, iyi oyuncuları elinde tutmak için çok fazla para kaybediyor. Yıllardır A. Bilbao'da tutmayı başardıkları Yeste örneğindeki gibi... Geçtiğimiz sezonlarda Ajax'a satılan Urzaiz'in transferi ise tamamen ekonomik odaklıydı.

Son iki sezona baktığımızda geçmişte Del Horno ve Ezguerro örneklerinde olduğu gibi Bilbao yönetiminin elinde tutmakta zorlanacağı birçok oyuncu var. Bu oyuncular Bilbao takımının isteklerini zamanla karşılayamadığını gördüklerinde Bask Bölgesi'nden ayırlmaları kaçınılmaz olacak.

Yeni yıldızlar

Defansta bu sezon 15 maça çıkan 89 doğumlu San José, orta alanda her maçta görev alan 88 doğumlu Javier Martínez Aginaga, ki onu izleyen birçok büyük kulüp var, bu yeni yıldızlardan bazıları. 92 doğumlu forvet oyuncusu Iker Muniain Goñi'de en çok dikkat çekenlerden. Saydığım bu oyunculardan direk At. Bilbao altyapısından çıkan isimse Javier Martínez Aginaga. San José Liverpool'dan kiralık,ve takım Iker Muniain Goñi'yi takıma katabilmek için ufak Bask kulüplerine yüksek miktarlarda para ödedi. Bu durum gelecekte, halen sivrilmeye devam eden bu oyuncuların büyük ihtimalle satılmalarına neden olacak.

Kurtuluş nerede?

Ya Bask'lı bu oyuncular çok büyük fedakarlık gösterecekler ki günümüz futbol endüstrisinde bu pek mümkün değil, ya da At. Bilbao yüzyıllardır süren bir geleneği bozup, sponsorluk anlaşmalarını daha geniş bir yola sokacak. Bahsettiğim formaya alınan ve 'Basklı' bir petrol şirketi olan Petronor gibi reklamlar değil. Çünkü burada bile işin içine 'Bask' kelimesi girdiğinde fedakarlıklar söz konusu oluyor...

Futbol dünyasının en önemli tabularının çoğunu bünyesinde barındıran Bilbao bunları 'daha derinden' yıkacak mı bilinmez... Başkan Macua, bu 'Romantik Duruşu' biraz olsun delmeye çalıştıysa da başarılı olamadı, tepkiler büyük oldu. Önümüzdeki yıllarda 'Bask milli takımı' nın sancılı günlere gebe olduğunu söylemek mümkün.

Önemli olan bu problemler bütününden Bilbao'nun güçlenerek mi çıkacağı, yoksa aynı yerde mi seyredeceği?


0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan