23 Mart 2010 Salı

Matadorlar ve Vikingler...


Bu iki ülke milli takımlarının son yıllarda birbirleri ile yaptığı önemli maçlar gözüme çarptı. Şimdilerde kimsenin elini bükemediği ve öptüğü İspanya çok çektirmiş vikinglere... Danimarka en iyi zamanında bile diş geçirememiş İspanya'ya.

1984 Avrupa futbol Şampiyonası'nda Yugoslavya'ya 5 atan, Belçika'yı da 3-2 ile turnuva dışına iten Danimarka, yarı finalde İspanya'ya penaltılarla kaybederek elenmekten kurtulamamıştı. 2 yıl sonra 1986 Dünya Kupası'nda, grupta Uruguay ve Almanya gibi devleri averaj takımına çevirip 2. tura çıktıklarında karşılarında yine İspanya vardı. Queretaro'daki 2.tur maçı öncesi, Cezayir ve Kuzey İrlanda'yı zar zor geçebilmiş İspanyolların çok zorlanacağını düşünen otoriteler, Danimarka'nın maçı 5-1 kaybetmesiyle şaşkına dönmüşlerdi.

1994 Dünya Kupası elemelerinde İspanya'yla aynı grupta yer alan Danimarka, evindeki maçta rakibini 1-0 mağlup ederek uzun yıllar sonra rakibine karşı ilk galibiyetini alıyordu. Elemelerin son haftasında, finalleri garantilemiş İspanya'nın ardında 2. sırada bulunan vikingler, grubun son maçında İspanya karşısına çıkıyordu. Sevilla'daki maçta alacakları 1 puan bile onları finallere taşımaya yetecekti ancak maçı 1-0 kazanan İspanya, bir kez daha Danimarka'ya trajik bir mağlubiyet tattırıyor, grupta üçüncü sıraya düşen Danimarka, final vizesi alamıyordu.

1996 Avrupa futbol şampiyonası elemelerinde de aynı gruba düşen iki takım arasındaki maçlarda İspanya, rakibini sahasında 3-0 mağlup ederken, deplasmanda da 1-1 berabere kalıyordu. Danimarka, bir kez daha rakibini yenememiş ama grupta ikinci olarak Avrupa şampiyonası vizesini almayı başarmıştı. Euro 2008 elemelerinde de aynı gruba düşen iki eski dostun kapışmasından galip çıkan 2 maçta da rakibini yenen İspanya oluyordu. Danimarka ise İsveç ve İspanya'nın arkasında kalarak bu turnuvaya katılamamıştı.

Bakalım bu iki ülkenin sürekli biryerlerde kesişen yolları ne zaman tekrar kesişecek. Ya da şöyle diyelim; Danimarka İspanya'ya ne zaman diş geçirebilecek ?


Foto : Spain vs Denmark, USA 94 qualifying, @ Flickr



0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan