20 Mart 2010 Cumartesi

Patrik Berger


Güzel futbolun yerini, atletik bir saçmalığın aldığı şu günlerde bize saf futbolu izlettiren ustalar da birer birer gönlümüzün sahnelerinden çekiliyor. Onlardan biri de ocakta futbola veda eden ‘Son Çekoslovak’lardan Patrik Berger. 

Çocukluğundan beri formasını giydiği Sparta Prag’dan profesyonellik uğruna ayrılıp; Slavia’nın yolunu tuttuğu zaman 18 yaşındaki bu genç adam henüz minnet ve sadakat gibi karmaşık duyguları barındırmıyordu.Çalışkanlığı sayesinde Slavia Prag forması ile ilk sezonunda kadronun içinde yer almayı başardı. Genç yaşına rağmen öldürücü driplingleri ve oyunu okuma becerisi takım için önemli bir oyuncuya dönüşmesini sağladı. İkinci sezonunda daha fazla öne çıkmayı başaran ve mili takım için adı geçen bir oyuncuya dönüştü. Çekoslovakya sessiz sedasız ayrılırken milli takım formasını son kez giyenlerden olmayı başardı. Slavia formasıyla üst üste 3 sezon Sparta Prag’ın arkasında kalmaları onu deli ediyordu. 95-96 sezonu başlamadan önce Borrusia Dortmund’dan teklif alan Berger, yeteneklerini tüm Avrupa’ya kanıtlama fırsatı bulacaktı. Üstelik henüz 22 yaşındaydı!

Ottmar Hitzfeld’in Dortmund’u o yıllarda sessiz sedasız Avrupa’nın zirvesine yürüyen bir futbol fabrikasıydı. Sezon sonunda sarı-siyahlı ekip şampiyonluğa ulaşırken, Berger gelecek vadeden bir yetenek olarak yedek kulübesinden ara sıra çıkacaktı. Ancak Hitzfeld’in, Berger’i ön libero olarak kullanmak istemesi hiç hoşuna gitmiyordu. Euro 96 öncesinde, kadrolar açıklandığında yeteneğinin büyüklüğü bir kez daha ortaya çıktı. Çek Cumhuriyeti kadrosunda yer alan oyunculardan yalnızca yedi tanesi yurt dışında forma giyiyordu ve bu oyuncuların en genci 23 yaşındaki Berger’di. Genç oyuncu söylentilerden aldığı güçle, İngiltere’de düzenlenecek turnuva boyunca en güzel futbolunu sergiliyordu. Oynadıkları futbolla rakiplerini devirerek finale kadar geldiler. Wembley’de Almanya ile karşılaşacakları final maçında herkes gerginken kazanılan penaltıyı gole çevirmeyi başardı. Turnuva boyunca herkesin takdirini kazanan bir futbol oynayan Çekler, Lineker’in sözünün haklı çıkarırcasına Bierhoff’un attığı altın golle Almanlara boyun eğdi!

Patrik Berger , ‘’Kariyerimin en harika günü Liverpool’a imza attığım gündü. Bana inanılmaz gelen bir şey gerçekleşmişti. Southport’a taşındığımda Kenny Dalglish ve Alan Hansen ile komşu oldum. Onlar benim için Dünya’nın en iyi oyuncularıydılar! Ne mutlu bana ki torunlarıma bir Liverpool oyuncusu olduğumu söyleyebileceğim.’’ diyerek Euro 96 sonrasında gerçekleşen rüyasını tanımlıyor. Berger, Liverpool kariyerine muhteşem bir başlangıç yapmıştı. Hatta Eylül ayında ‘Ayın Oyuncusu’ ödülünü kazanarak İngiliz kamuoyunun takdirini kazanmayı başarıyordu. Ancak yedek kalmaktan bir türlü kurtulamıyor, teknik direktör Roy Evans’ın gözünde uyumsuz ve tatminsiz biri olarak görünüyordu. Bolton maçında yedek kalmayı reddetmesi gözden çıkarılmasına neden oluyordu. 98-99 sezonunda Gérard Houllier’in göreve getirilmesiyle takımda kalmasına karar veriliyor; çok sevdiği kırmızı formadan böylelikle kopmamış oluyordu. Houllier, Berger’e güvendi ve düzenli olarak kadroda yer verdi. Ancak 2000 yılının Kasım ayında dizinde yaşadığı sakatlık nedeniyle altı ay kadar sahalardan uzak kaldı. UEFA Kupası Finali’nde yaptığı geri dönüşle kupayı Anfield’a getiren gizli kahramanlardan biri oldu. Ancak 2003 yılında sakatlığı nüksetti ve çok sevdiği kırmızı formadan ayrıldı. O artık minnet borcunu ödemeye çalışan yalnız bir süvariydi.

Portsmouth ve Aston Villa formalarıyla zaman zaman eski günlerini anımsatsa da sakatlık belası peşini bırakmadı. Ameliyatlar ve rehabilitasyon süreçleriyle dolu 5 sezonun ardından Premier Lig’den ayrıldı ve 18 yaşındayken terk ettiği Sparta Prag formasını giymeye başladı. Burada geçirdiği 1,5 sezonun ardından sakatlıklardan bezmiş ve yorulmuş bir biçimde futbola veda etti. Nasıl ki o Dalglish ve Hansen onun için birer kahramansa, Balkanlarda futbol oynayan pek çok çocuk için de Patrik Berger ismi bir kahramanın ismi olarak anılıyor.


KÜNYE
Doğum tarihi 10 Kasım 1973

Doğum yeri Prag, Çek Cumhuriyeti

Boyu 1.85 m

Kulüp kariyeri

1991-95 Slavia Prag 90 maç 24 gol

1995-96 Borrusia Dortmund 25 maç 4 gol

1996-2003 Liverpool 149 maç 28 gol

2003-2005 Portsmouth 52 maç 7 gol

2005-2008 Aston Villa 29 maç 2 gol

2006-2007 Stoke City (kiralık) 7 maç 0 gol

2008-2010 Sparta Prag 23 maç 6 gol


R. Baran Eryılmaz

1 YORUM:

Unknown dedi ki...

Kop'tan:

"He's got long hair and he's strong as an ox,
And he scores great goals from the edge of the box,
His name is Berger,
whoa whoa whoa Patrik Berger."

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan