13 Ocak 2010 Çarşamba

Torino 1949...


1949′un Mayıs ayı, Torino futbol tarihinin en kötü günü…

***

İkinci Dünya Savaşı yeni bitmişti ve İtalya’da kaybedilen savaştan sonra halk adeta futbola sarılmıştı. O yıllar İtalya’da da Futbol Torino demekti, Torino’da büyük yıldız Mazzola… Futbolla yatıp futbolla kalkan İtalyan halkı, Mussolini’nin onlara bıraktığı yıkılmış bir ülkede ancak böyle mutlu oluyorlardı. Ülkenin Kuzeyi Torino sayesinde kıpkırmızıydı adeta. Torino İtalya için o kadar önemliydi ki, 1947 yılında İtalya-Macaristan maçında milli takım kadrosunda tam 10 Torino’lu futbolcu bulunuyordu. Daha Juventus efsanesi yokken Filadelfia Stadyumu A.C Torino ile inliyordu.

***

1949 Mayıs ayına gelindiğinde Torino İtalyan Ligi’nde geçilen 3 sezon gibi dördüncü kez şampiyon olma yolunda emin adımlarla ilerliyordu. Takımın en formda olduğu dönemde Benfica’lı Ferrera‘nın jubile maçın için Torino Portekiz’e davet edilmişti. Uçak Lizbon’a gitti ve bu ‘dostluk’ maçı kaybedildi. Benfica’lı Ferrera uğurlandı. 4 Mayıs 1949 günü Alpler yağmurunu en şiddetli biçimde Torino’ya bırakırken, Lizbon’dan dönen Torino uçağı kuleden iniş izni istemişti. Fakat sis görüşü büyük ölçüde engelliyordu.
Akşam üstü saat beşte ‘Haydı Toro, Grande Torino!’ tezahüratları bir anda kesildi. Torino futbol takımını taşıyan uçak, 672 metre yüksekliğindeki Superga tepesine kurulu bazilikaya çakıldı. Uçaktaki 18′i takım oyuncusu olmak üzere, kulüp yöneticileri ve gazetecilerden oluşan 31 kişi kazada hayatını kaybetti.

***

6 Mayıs 1949 günü 31 kişi devlet töreni ile uğurlandı. Madama Meydanı’nda toplanan 500 binden fazla İtalyan da neye ağlayacağını bilemedi. Büyük Torino’ya mı, İtalya futboluna mı, yoksa İtalya’ya mı? Uçağın çarptığı Superga bazilikasının duvarı ise şimdi bir mabet gibi. Bazilikanın içinde Sardunya ve Savoy krallıklarına mensup 61 kişinin mezarı, dışında ise 31 kişi için taş bir anıt var. İtalyan Futbolu bir şekilde bu kazanın yaralarını sardı ama Torino bir daha hiç eski Torino olamadı. İtalyan futbolunun bir bölümüne damgasını vurmuş olan taş gibi bir takımdan geriye şimdi salt bir taş kaldı; bu rüya takım için dikilen anıt…

***

1949 Torino Kadrosu :

Valerio Bacigalupo
Aldo Ballarin
Dino Ballarin
Milo Bongiorni
Eusebio Castigliano
Rubens Fadini
Guglielmo Gabetto
Ruggero Grava
Giuseppe Grezar
Ezio Loik
Virgilio Maroso
Danilo Martelli
Valentino Mazzola
Romeo Menti
Piero Operto
Franco Ossola
Mario Rigamonti
Julius Schubert


0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan