19 Ocak 2010 Salı

Brezilya Futbolunun Babası; Charles William Miller


Dünya'da futbol en zevkli, en hareketli ve seri olarak nerede oynanıyor? Ve Dünya Futboluna en çok yıldız oyuncu nereden yetişiyor? Brezilya... Peki Brezilya bu noktaya nasıl geldi? Kimileri onların genlerinden kaynaklanan bir yetenekleri olduklarını söylüyor. Bu doğuştan yetenekli insanları futbolla tanıştıran ve Brezilyalıların 'futbolumuzun atası' dedikleri biri var. Charles W. Miller.
***

John Miller ailesini de yanına alarak 1870’lerde İngiltere'den demiryolu inşasında çalışmak için Sao Paolo’ya göç etmiş 3000 kadar İngiliz ve İskoçdan birisidir. Kasım 1874 günü Sao Paolo’daki britanyalıların kilisesi olan St Paul’s kilisesine oğlunun doğum kaydını yaptırır ve adını William koyar. Oğlu on yaşına daha güvenli ve iyi olacağını düşünerek gelirken onu eğitimi için memleketi İngiltere’ye göndermeye karar verir. 1884 yılında Southampton'a gelen Miller Bennister Scholl öğencisi olur. Brezilya'dan İngiltere'ye gelmek onun için başlarda zor olsa da alışır. Okulda en sevdiği ders ise futbol kuralları olur.
***
Genç Miller yetenekleri ile sivrilir, okul takımı için oynarken çeşitli ödüllerle onurlandırılan başarılı bir santrfor ve kanat oyuncusu olarak dikkat çeker.  St mary’s yma olan kulübün de formasını giymektedir. 1892 yılında  tamamen centilmenliği öne çıkaran ilkelerle oynayan, temel amacı iyi ve temiz futbol olan, bir kupa ya da ünvan için oynamayı reddeden, yalnızca dostluk maçları yapan, oyuncularının tamamı üniversite ve kolej öğrencilerinden oluşan, dünyada futbolun yayılması için adeta futbol elçiliği yaparak dünyanın çeşitli yerlerinde gösteri maçlarında boy gösteren, Londra merkezli amatör kalmayı seçmiş bir takım olan Corinthians'da oynamaya başlar.  Miller, 1894 yılında Brezilya’ya dönerken yanında futbol malzemeleri ve bir de futbol kuralları kitabı vardır.
***

O Brezilya'ya döndüğünde Arjantin’de futbol almış yürümüş, hatta bir yıl once iskoç bir öğretmen olan Alexander Watson Hutton önderliğinde Arjantin futbol federasyonu bile kurulmuşken brezilyalılar oyundan tamamen habersizdir. Miller boş durmaz. Bir boş arazide arkadaşlarını bir araya toplar, topu ve malzemeleri gösterir, kuralları anlatır ve onları iki gruba bölerek oyunu öğretir. Bu Brezilya'daki ilk futbol maçıdır. Miller’ın yaktığı ateş hızla yayılır.Futbol hemen yayılır ve ülkeyi fetheder. Bu arada Miller, Brezilya futbolunun kuralları üzerinde çalışmaya başlar. Sao paolo athletics club, 1888 yılında sao paolo’da kurulmuş ilk spor kulübüdür ve Miller bu kulüp bünyesinde bir futbol takımı kurma projesini hayat geçirir. 1 aralık 1901 günü İnternacional, Mackenzie, Germania ve Paulistano kulüplerinin de katılımı ile ilk futbol ligi karşılaşmaları başlar Brezilya’da. Sao paolo ilk üç sezonu şampiyon tamamlarken Miller ilk sezon 10, üçüncü sezonda ise 9 golle gol kralıdır ligin. Hatta brezilya’lıların “chaleira” adını verdikleri topuk vuruşunun da mucididir.
***

Miller’ın eski takımları St mary’s yma(southampton) ve Corinthians, 1910 yılında bir dizi dostluk karşılaşması yapmak amacı ile Miller’ın daveti üzerine Sao paolo’ya gelir. Bu arada İtalyan ve İspanyol işçiler kuracakları futbol kulübüne bir isim bulamazlar. Miller'a danışırlar ve  Miller, onlara Corinthians ismini önerir. İşçilerin bu isim kulağına hoş gelir. Hemen Corinthians kurulur ve Miller, yıllar sonra Brezilya'da şampiyonluklar yaşayacak olan, Dünya'da en çok tanınan kulüplerden biri olan Corinthians'ında isim babası olur. Miller, 1914 yılında brezilya futbol federasyonu’nun kurulmasında da önemli rol oynar.
***

Charles William Miller, 1953'te, 79 yaşında yaşama gözlerini kapatır. O'nu adada ve Avrupa’da pek hatırlayan olmadığı söylenir. Brezilyalılar ise hiç bir zaman unutmuyor ve onu “brezilya futbolu’nun babası” olarak anıyorlar. Günümüzde her brezilyalının onun adını bildiği ve Brezilya’da hakkında pek çok şehir efsanesi dolaştığı söyleniyor. Hatta bazıları, brezilyalıların futbola getirdikleri ile ona olan borçlarını ödemeye çalıştıklarını söylüyorlar. Unutulmaması gereken İskoç bir anne ile İngiliz bir babanın Brezilya doğumlu çocukları olan Miller, kim ne derse desin Brezilya'yı futbolla tanıştıran kişidir. Onun yüzyıllar önce başlattığı bu akım Brezilya'nın dünyanın en iyisi olmasında da başlangıcı üstlendi ve geriye bizlere Joga Bonito'yu izlemek kaldı...

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan