13 Ocak 2010 Çarşamba

Balkan Futbolu #20, Kosova


Bildiğiniz gibi çok genç bir ülke olan Kosova, siyasi olarak bağımsızlığını yaklaşık 2 yıl önce tüm Dünya'ya ilan etmişti. Şimdilerde ABD ve Türkiye gibi ülkelerinde içinde bulunduğu tam 58 ülke tarafından siyasi olarak tanınmış durumda. Başta söyledik çok genç ve aynı zamanda çokta küçük bir ülke Kosova. Yaklaşık 2 Milyonluk bir nüfusa sahip. Bu genç ülkenin şimdiki amacı Futbol alanında da adından söz ettirmek.

***

Bütün balkan ülkelerinde olduğu gibi futbol, Kosova'da da en popüler spor dalı. Ülkede 18 bin lisanslı oyuncu bulunuyor. Kosova Süper Ligi ise başarılı bir şekilde organize ediliyor. FK Besa Peja ve FK Priştine ülkenin en başarılı takımları. Kosova Süper Ligi`nin son şampiyonu FK Besa Peja olurken, FK Priştine 9 şampiyonlukla en çok zirveye çıkan takım konumunda. FK Priştine takımının bu başarılarında bizimde yakından tanıdığımız bir isim büyük bir rol oynadı. Bu isim bir dönem Fenerbahçe'de oynayan Fadıl Vokri. Vokri şuan için Kosova Futbol Federasyonu başkanı ve Kosova futbolu için en çok çalışan isim. Kosova Süper Ligi'ne ve tanıtımına büyük bir önem veriyor. TFF'yi kardeş federasyon olarak görüyor ve mutlaka güzel organize edilmiş bir Kosova-Türkiye maçı izlemek istiyor. Türkiye Kosova'da sadece futbol alanında değil çoğu alanda kardeş sayılan bir ülke onu da arada belirtelim. Zaten 23 Nisan'ın Kosova'da Türk Günü olarak milli bayram ilan edilmesi bunun en büyük göstergesi.

***

Kosova'nın Uluslararası futbol arenasında varlığını gösterebilmesi için önündeki engel Birleşmiş Milletler dolaylı olarak. Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra Rusya ve Çin onları asla tanımayacağını söylemişti. Fifa'ya üye olmanın şartlarından biri Birleşmiş Milletler tarafından tanınmak bildiğiniz gibi. Fakat bu Çin ve Rusya gibi Kosova'nın önündeki engel ülkelerin varlığı ile pek kolay görünmüyor. Fadıl Vokri ise biraz farklı düşünüyor bu konu ile ilgili. Ona göre Rusya ve Çin kendilerini tanımasa bile Fifa buna mutlaka bir çözüm bulacak. Futbol ile siyasetin haklı olarak birbirinden bağımsız olduğunu düşünüyor.

***

Kosova`nın kendi milli takımını kurmak için harekete geçmesi, bağımsızlığın en büyük destekçisi Arnavutluk`la birtakım sıkıntıların yaşanacağını gözler önüne seriyor. FIFA kriterlerine göre; futbolcu, anne ve babası bağımsızlığına yeni kavuşmuş bir ülkenin vatandaşıysa, başka milli takım formasını giymiş olsa dahi yeni ülkesi adına mücadele etme hakkı kazanıyor. Kosova Futbol Federasyonu`nun bu kriterden dolayı takibe aldığı vatandaşları arasında, İsviçre formasını giyen Laziolu Valon Behrami, Finlandiya vatandaşı olan Şevki Kuqi, Arnavutluk milli takım formasını giyen Besart Berişa, forveti Basnik Haşi ve tabi ki Arnavutluk`un en büyük yıldızı Lorik Cana yer alıyor. Kosova`nın bağımsızlığı için mücadele eden Arnavutluk, milli takım oyuncularını bırakma konusunda hiç de istekli gözükmüyor doğal olarak.

Milli takımı en son çalıştıran Edmund Rugova`nın yerine düşünülen ilk isim ise Hırvat Miroslav Blazeviç olmuştu ancak anlaşma sağlanamadı. Şimdi takımın 'geçici' çalıştırıcısı ise Albert Bunjaku. Bunjaku federasyonun içinde yer alan bir isim ve Kosova milli takımının bir stadı olması için büyük uğraş veriyor. Sırplar, 1989 yılından bu yana Kosovalılara statlarda maç oynamayı yasakladığı için, birçok tesis atıl durumda bulunuyor. Federasyon, UEFA ve FIFA ile anlaşarak, statların modernize edilmesi için uğraş veriyor.

***

Kosova, bugüne kadar 7 milli maç oynadı. İlk milli maçını 1993`te Arnavutluk`a karşı oynayan Kosova, sahadan 3-1 mağlup ayrıldı. Karşılaştığı rakipleri UEFA ve FIFA üyesi olmayan KKTC, Monaco ve Sameland(İsveç`in kuzeyinde özerk bir bölge) oldu. Suudi Arabistan`la 2007 yazında Ankara`da karşılaşan Kosova büyük bir sürprize imza atarak, rakibini 1-0 yenmişti. Kosova gelecekte 2012 Avrupa Şampiyonası için ön eleme maçlarında mücadele edecek ve bunun büyük sevinci yaşanıyor. Bizlerde futbolseverler olarak onların neler yapabileceğini görmek için sabırsızlıkla bekliyoruz.

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan