31 Mart 2009 Salı

İskandinav Futbolu # 4 Uçan Finli Litmanen.

İskandinav Futbolunda sıra, içinden az ama öz futbolcular çıkaran bir ülkede, Finlandiya'da. Tahmin edildiği üzere bahsi geçen kişimiz Uçan Finli Jari Litmanen.

Finlandiya denince akla gelen ilk isimlerden biridir. Sporcu bir aileden gelir kendisi. Litmanen'inde çocukluğu her Finli çocuk gibi buz hokeyi ile başlar zamanında. O yıllar en büyük hayali NHL'de top koşturmak olan Litmanen, hiç anlamadığı bir anda yeni bir aşk ile tanışır. Bu aşk Futboldur ve ailesinin de iteklemesiyle kendini futbolun içinde buluverir. Litmanen Hjk Helsinki'de pişer, Mypa'da coşar. 1992'de Ajax'a transfer olur ve olanlar olur.

Ajax'ta destan yazmıştır deyim yerindeyse. Sayısız kupanın kazanılmasında önemli bir rol oynamıştır kendisi. Ajax'ta forvet oynarken zamanla ofansif orta sahaya dönmüştür. Bunca başarıdan ve gollerden sonra daha büyük bir kulübe gitmesi kaçınılmaz olmuştu Litmanen'in. Bu kulüp Litmanen'in daha sonra 'gitmem hataydı' diyeceği Barcelona oldu. Zira oraya gittiğinde sakattı Litmanen. Kendisini bir türlü toparlayamaması ve basının sürekli olarak aldığı ücretten bashetmesi sebebiyle eski performansını sergileyememiştir.

Litmanen'in daha sonraki durağı ise Anfield olur. Kendisinin Liverpool'a transfer olunca çocukluğunda ve Ajax günlerinde Liverpool hayranı olduğu söylenir. İtiraz etmez. Liverpool günlerininde Barca'dan pek farkı olmaz Jari'nin. Hep Ajax'ta oynadığı futbolu ve gollerini aradı durdu gözler. Ama olmadı bir türlü Ajax'taki gibi. Herşeye rağmen artık bir efsaneydi o. Anfield'da çok sevildi.  Sami Hyypia ile harika bir dostluk kurdu. Az gol atmasına rağmen öz attı Liverpool'da. Vole golleri unutulmadı hiçbir zaman.

Litmanen kendisi olduğu yere, Ajax'a döndü 2002 yılında tekrar. Ama o döndüğünde ne Ajax eski Ajax'tı ne de kendisi eski Litmanen'di. 20 maça çıktı orada ve 5 gol atabildi. Yine de sevmeye devam etti Ajax taraftarı onu geçmişte yaptıkları için. Ajax'ın kırmızı beyaz formasını sırtına geçirdiğinde yine sanki eski Litmanen gibi durmuştu ancak burada da geçmişindeki sakatlıklar başına dert açtı durdu. Daha sonra futbola başladığı yer olan Lahti'ye döndü. Daha sonra sırasıyla; Hansa Rostock, Malmö FF, Fulham'da oynadı. Ve tekrar Lahti'ye döndü. Bir vefa borcu için olsa gerek.

Finlandiya futbolunun bu önemli akıncısı birçok kapının aralanmasına neden olmuştur Finli topçu kardeşleri için. Referans Litmanen olunca akan sular durur. Finlandiya futbolunun öncülerinden olmuştur, Finlandiya denince akla ilk o gelmiştir hep ve gelmektedir. Finlandiya'da heykeli dikilmiştir ayrıca. Jari Litmanen vardı bir zamanlar...

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan