4 Mayıs 2010 Salı

Fowler & Collymore


Geçen hafta Ravanelli'den bahsederken, 96/97 sezonundaki Liverpool'u da şöyle bir anımsamıştık. Şimdi oradan bir yıl öncesine gitme ve benim futbolla olan tutku dolu ilişkime en büyük katkıyı yapan forvet ikilisini hatırlama zamanı...

Robbie Fowler'dan fazla bahsetmeye gerek yok sanırım. Collymore'un da içinde bulunduğu pek çok futbolcunun "Birlikte oynadığım en iyi oyuncuydu!" dediği Fowler, biraz da hakiki bir Liverpool çocuğu olmasından ötürü fazlasıyla yakından tanıdığımız ve 90'lara dair en güzel anılarımızda yaşattığımız bir gol sanatçısıydı. Ancak Stan Collymore'in bizdeki popülerliği için aynı şeyleri söylemek biraz zor. Biraz da bu yüzden ağırlığı ona vermek gerekiyor...

"Stan the Man", pek çok kez dışarı vurduğu psikolojik sorunları, çalkantılı ilişkileri ve seks skandallarıyla o kadar meşguldu ki muhteşem yeteneğini ancak şöyle bir gösterebilmiş, sonra da orası burası derken gezgin ve sakatlık belasıyla fazla haşır neşir olmuş forvetlerden biri olarak 30 yaşında veda etmişti futbola. Ancak Fowler ile buluştukları 95/96 sezonunda, McManaman'ın 25 asistine öyle güzel cevaplar verdiler, öyle inanılmaz goller attılar ki benim için hala yeri dolmayan en güzel forvet ikililerinden biri olarak beynime kazındılar. Özellikle Collymore'un uzak mesafelerden attığı golleri ve seri çalımlarını unutmak imkansızdı. Sonradan sayısı iyice artacak olan yetenekli tamamlayıcı forvetlerin parmakla sayıldığı o dönemlerde; hem Premier Lig için hem de Avrupa futbolu için istisnai bir tekniğe sahip olan ve özel olarak takip edilmeyi hak eden bir yetenekti o.

Daha fazlasını anlatmak biraz güç, zira 15 yıl öncesinden bahsediyoruz ve o dönemleri maç maç hatırlamak her geçen sezonla beraber daha da zorlaşıyor. Ama şunu söylemek şart; Collymore saha dışında yaşadıkları yüzünden problem çocuk olmasa ve maliyeti nedeniyle -Liverpool'a Ada'da rekor olan 8,5m pound'a mal olmuş, yine rekor 7m pound'a Aston Villa'ya satılmıştı- çabuk gözden çıkarılmasaydı, şu an 20 yıl olarak bahsettiğimiz Liverpool'un şampiyonluk özlemini daha hazmedilebilir bir rakamla telaffuz ediyor olabilirdik. Neyse, kıyısından köşesinden de olsa Collymore'u hatırlatmışken şu ilginçliklere de değinerek saygı duruşunu tamamlayalım...
  • Stan Collymore, 2005 yılında çekilen Temel İçgüdü 2'nin açılış sahnesinde Kevin Franks adlı karakteri canlandırmış; izleyenlerin benimle hemfikir olacağını tahmin ettiğim üzere, geçmiş tecrübelerinden faydalanarak fazla zorlanmamıştı.
  • Rapçi Ice Cube ile bir albüm kaydetmiş ancak bu albüm piyasaya çıkmadığından bu konudaki hünerlerinden bizi mahrum bırakmıştı.
  • Karısını sık sık dövdüğü iddia edilirdi ve barda karıştığı kavga yüzünden İngiltere ile Dünya Kupası'na gitme şansını kaybetmişti.


Fotoğraf @ Mirrorfootball

3 YORUM:

mre dedi ki...

Collymore o yıllarda TRT 2'de yayınlanan avrupadan futbolun en güzel gollerini süslerdi. Sağ ayak içi inanılmazdı. Benim hatırladıklarım bunlar.

Unknown dedi ki...

Collymore'un ne kadar uyumsuz ve problemli oldugunu daha iyi gorebilmek icin Robbie Fowler'in biyografisini okumanizi tavsiye ederim.. onun icin degilse bile fowler icin zaten okunmali diye dusunuyorum..

Adsız dedi ki...

@mre

Trt 2 :) o dönem için o program, çölde bir vaha gibiydi :)

@petrovic

Bir fırsatını bulup okumaya çalışacağım. Bizde futbolcu otobiyografilerini bulmak zor oluyor. Sanırım amazon'a uğramak lazım...

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan