14 Ocak 2010 Perşembe

ManU'da Finansal Kriz?



Manchester United'ın yavaş yavaş bir finansal krizin içine doğru sürüklendiği yazlıp çiziliyor. Bununla beraber Cristiano Ronaldo'dan sonra Wayne Rooney'inde transfer tarihine geçecek bir ücret karşılığında transfer olabileceği konuşuluyor. 

***

Peki ManU'nun içinde bulunduğu durum gerçekten ciddi mi, eğer ciddi ise neler yapılabilir? 

***

ManU'nun dünya çapında 400 milyonun üstünde destekçisi yanında yıllık gelirlerinin yüzde 40’ı bilet hasılatından, yüzde 20’si televizyon yayın haklarından, yüzde 20’si marka ürünlerin satımından, yüzde 15’i ise reklam ve sponsorluk haklarından geliyor. Tüm bunların yanında ManU'nun 700 milyon sterlin gibi büyük bir borcunun olduğu ve saydığımız tüm bu gelirlerin bu borcu kapatmaya yetmediği, rakamların eskilerde kaldığı yazılıyor. Kulübün hissedarı Malcolm Glazer ise sanıyorum çok endişelidir. 

***

Kulübün gelirleri ile borç arasındaki rakamsal farkı kapatmak için bazı çözüm önerileri de sunuluyor tabi ki. İlki Old Trafford'un isminin ya da komple kendisinin satılıp sonradan tekrar kulübün bu stadı kiralaması. Stadın satılması pek akla yatmıyor. Bu yüzden stadın ismininn değiştirilmesi daha uygun kalıyor gibi. Arsenal'in Emirates örneğinde olduğu gibi. Ancak kısa vadede bu planın uygulanması imkansız.

***

Daha az futbolcu harcaması da ihtimaller içinde. Daha az transfer, daha az maaş... Zaten son yıllarda büyük paralar verilip transfer gerçekleşmedi ManU'da. Şimdi de eldeki iyi futbolcular ile yola devam edilmesi gerektiği söyleniyor. Ferguson'un çok çalışıp alt yapıdaki gençleri daha iyi gözlemlemesi gerek. Bu uzun vadeli ve uygulanması daha kolay olan bir plan. 

***

Son olarak kısa yoldan kurtulma planları da var halihazırda. Ronaldo'dan sonra Wayne Rooney'inde satılması gündemde. Konuşulan fiyatlar neredeyse Ronaldo'nun transfer ücretinden bile fazla. 80 milyon Sterlinlerden bahsediliyor. Rooney'in kulübün kasasına kazandıracağı para kısa dönemde ManU'yu Ronaldo'dan gelen gelir de eklenince rahatlatacaktır. Peki Rooney'in transferi eğer doğru bir dedikodu ise aday kulüpler kimler olabilir? Çılgın Perez ve Real Madrid, ayrıca ciddi olarak Barcelona. Zaten ben başka bir aday da göremiyorum bu transfer için. 

***

Eğer gerçekten de ManU'nun içinde bulunduğu durum tüm gelirlere, transferden gelen tüm paralara rağmen bu kadar ciddi ise koca alan Chelsea ve Abramovich'e kalır gerçekten... Bu durumda benimde bir çözüm önerim var. Kulübün zengin Çinlilere satılması...

1 YORUM:

uuuu dedi ki...

takımı yeniden, gençlerle yapılandırma konusunda çok fazla sıkıntı olacağını düşünmüyorum. malum alex ferguson faktörü.

son yıllarda fazla transfer harcaması yapmadılar fikrine katılmıyorum. bu seneki harcamalar normaldi ama birkaç yıl öncekiler; hargreaves 26, berbatov 30, anderson 30, carrick 26, nani 25 milyon euro'ya maloldu. carrick dışında bu paraları hakeden transferlerde değiller açıkçası.

son yılların "dostlar alışverişte görsün" mantığıyla transfer yapan güzide ekiplerinden biridir manu. ekonomik krizin nedenlerini de ister istemez buna bağlıyorum.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan