26 Ocak 2010 Salı

Haftanın Yıldızı; Umut Bulut


Trabzonspor'un hepimizin bildiği gibi kronikleşmiş bir santrfor sorunu var. Fatih Tekke'nin Rusya'ya gidişiyle birlikte, her sene törenlerle anılan bu sorun, en büyük zararı takımın forvetleri Umut Bulut ve Gökhan Ünal'a verdi. Sonuçta, Gökhan Ünal bu strese dayanamadı ve Fenerbahçe'ye gitti. Kimileri, Gökhan'ın daha fazla stres çekeceği bir ortama gittiğini söylüyor. Kesinlikle katılmıyorum. Bu ülkede en büyük taraftar baskısı, Trabzonspor ve Beşiktaş'tadır.

Gelelim Umut Bulut'a. Güiza'ya benzetiyorum ben kendisini. Çalışkan, güçlü fakat son vuruşlarda beceriksiz. Forvet için pozisyona girmek önemlidir derler, ben de bu görüşteyim açıkçası. Forvet için pozisyona girmek önceliktir fakat pozisyona girip atamıyorsan üstündeki baskı katlanarak artar. Pozisyona girmeyen bir santrfor, en fazla kötü oynuyor diye eleştirilir. Gol kaçıran santrforsa her türlü küfürü yer.

15 Mart 1983, Yeşilhisar doğumlu Umut Bulut Petrolofisi SK'de futbola başladı. 2001 yazında 15 bin TL karşılığında Ankaragücü'ne geçerek profesyonel sözleşme imzalayan Umut, 2002'de kiralık olarak İnegölspor'a verildi. İnegölspor formasıyla Lig B'de 6 gol atan Umut, bir sene sonra Ankaragücü'ne geri döndü.

Ankaragücü'ne döndüğü 2003-2004 sezonunda 11 gol atan Umut Bulut, bir anda ülke gündemine oturdu. Ankaragücü'ndeki ikinci sezonunda 9 gol atabildi. Ankaragücü'ndeki son sezonu yani 2005-2006 sezonunda ise 16 TSL, 3 de Türkiye Kupası golü bulan forvet, Ankaragücü'nden aldıklarını fazlasıyla vererek Trabzonspor'a transfer oldu.

Fatih Tekke'nin ayrılmasıyla oluşan boşluğu ligin en gözde genç santrforunu alarak doldurmuştu Trabzonspor fakat ne yaparsa yapsın, taraftarı memnun edemedi Umut. Rakamsal bazda bir forvet için hayli iyi rakamlara ulaştı fakat kötü oynadığı her maçın ardından Fatih Tekke seslerini duymak zorunda kaldı.

Yine biz susalım, rakamlar konuşsun. Trabzonspor'daki ilk senesini 20 golle geçti. 2007-2008 sezonunda 17 gol attı fakat TSL gollerinde bir önceki sezona nazaran artış vardı. Geçtiğimiz sezon, Ersun Yanal yönetiminde ancak 14 gole imza atabildi ve Trabzonspor kariyerindeki en büyük eleştirilerle karşılaştı. Takım şampiyonluğa oynamıştı ama kaçan goller, taraftarın önüne Gökhan Ünal ile Umut Bulut'u atıyordu. Tepkiler ve Fatih Tekke tezahüratları, başarısız sonuçlar çoğaldıkça daha da yankılanıyordu Avni Aker tribünlerinde.

Bu sezon ise 3'ü Ziraat Türkiye Kupası'nda olmak üzere 10 gole imza attı fakat yine de eleştirilerden kurtulamadı. "Emekçi ekolü"nün skorer bazda etkili ismiydi Umut Bulut ama her emekçi gibi o da eleştirileri yemeğine katık etmek zorunda kaldı. Öylesine eminim ki Teofilo, Umut kadar başarılı olamayacak. En azından ilk yılında. Fakat Umut'tan daha çok ilgi ve destek göreceğine "yine" son derece eminim.

Ulusal takımın kaçırmaması gereken bir isim Umut Bulut. Hakan Şükür sonrası bir türlü oturmayan forvet rotasyonu Umut Bulut gibi bir santrforu mutlaka hak ediyor. Ulusal takıma yabancı teknik adamı işte bu sebeple istiyorum. Yalnız performanslara bakacak ve ulusal takım seçmelerinde yalnızca performans konuşacak. Hiddink ya da Trapattoni veya herhangi bir yabancı teknik adam, Umut Bulut'tan yararlanamazsa çok yanlış bir iş yapmış olur. Fakat böyle bir şeyle karşılaşmayacağımızı "umut" ediyorum.

4 YORUM:

Great White dedi ki...

Yazı çok güzel, eline sağlık..

Umut gösterdiği performans ve olağanüstü özverisiyle bu yazıyı fazlasıyla hak ediyordu bence de..

Ama fotoğraf seçimi pek olmamış. Özellikle de başlık ile pek uyuşmamış. O da nazarlık olsun:)

Oğuz Öztürk dedi ki...

@ Great White,

Nasıl bir fotoğraf olmalı acaba?:)

Great White dedi ki...

Ne bilem? Mesela D. Bakırlı Tjikuzu' nun olmadığı "bu haftaya" ait herhangi bir foto diyelim bari:)

Bu arada tekrar yazmışken ekleyeyim. Gökhan' ın daha büyük bir baskı altına gireceğini düşünmediğini yazmışsın. Baskı hissetmesine sebep olacak kadar kadroda yer bulamayacağını düşündüğüm için hak veriyorum..

Yoksa orada taraftarın yanında medya baskısı da olacaktır ve Gökhan gibi kösülük bir futbolcuya sezonda 50 gol de atsa o taraftar asla ısınamayacaktır. Söyleyeyim..

Oğuz Öztürk dedi ki...

Peki teşekkürler. Ancak yaznın sahibi blog yazarlarından Göksel Sert onu da ekleyeyim :)

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan