30 Ocak 2010 Cumartesi

Arsene Wenger 'yeniden' benzersiz olabilir mi?


Arsene Wenger görevden alınmalı mı? Soru çok saçma çünkü bu pek mümkün görünmüyor. Bunu Arsenal'in şuanki durumunu görüp dile getirenler var ancak 2004'te Arsenal'i Premier Lig'de 'namağlup' şampiyon yapan da Wenger'di. 

***

Benim gözümde iyi bir teknik direktörün özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

-Genç yetenekleri keşfetmek ve onları hazırlayıp birer yıldıza dönüştürmek,

-Elindeki oyunculara en iyi şekilde uyan taktiği bulup onu geliştirmek,

-Sağlam bir görünüm ve karakter,

-Ve bunların ışığında çok iyi bir stratejinin yanında zamanla bu uygulamaların meyvesi olan şampiyonluğu takıma kazandırabilmek. 

***

Benim aklıma Premier Lig'de tüm bunları barındıran iki teknik direktör geliyor; Wenger ve Ferguson...

***

Arsene Wenger (Ferguson dışında) diğer meslektaşlarından daha farklı bir ortamda yaşıyor. Manu'nun Ferguson'a yıllardır duyduğu güvenin bir benzerini de Arsenal Wenger'e duyuyor. Yine benzer bir şekilde Manu'nun yirmiyi aşkın sezondur Ferguson ile kazandığı kupaların yanında, geçirdiği kötü bir kaç sezonun benzerini Wenger ile Arsenal yaşıyor olabilir. Sabır her zaman için işin ilacı. Belki de o kötü geçen birkaç sezonda Ferguson'un artık gitme vaktinin geldiğini söyleyenler mutlaka olmuştur. Tıpkı şimdi Wenger'in artık gitmesi gerektiğini söyleyenler olduğu gibi.

***

Arsenal'in birkaç yıl önce yaşadığı günlerdeki başarının kaynağı yine pırıl pırıl gençlerdi. 1998 yılında kazanılan şampiyonluktan sonra 'cömert' ve 'istikrarlı' çalışmalar sonucunda Arsenal double yapmayı başardı. Arsenal için şimdi çıkış yolu yine o yıllarda olduğu gibi 'sabır' ve Fabregas önderliğinde sahip olunan gençler. 

***

Alex Song'dan yeni bir Patrick Vieira yaratılırsa, yine birkaç sezon içinde Vermealen'den, Walcott'tan, Djourou'dan, Merida'dan ve diğer parıldayan gençlerden hepsine son şampiyon olunan yıldan birkaç sezon önce gösterilen ve meyvesi şampiyonluk olan 'sabır'dan gösterilirse çok istenen şampiyonluk belki hemen değil ama önümüzdeki yıllarda mutlaka gelecektir. 

***

Arsenal'in ve Wenger'in tarzı bu... Chelsea çok paralar harcayıp şampiyonluğu elde edebilir (ki Arsenal'in böyle bir şansı yok) ama Arsenal bu saydıklarımı yapıp tekrardan zirveye oturduğunda bu daha anlamlı bir hal alacak. Kaldı ki bu kılıfı Arsenal'in kültürü Arsene Wenger'e giydirmiştir.  Sırf bu yüzden futbolu birazcıkta olsa bilen Arsenal taraftarı ve kulüp üst yöneticileri Wenger'den asla vazgeçmeyecektir. Ve O, yeniden (halen öyle fakat takım gelişme sürecinde) 'benzersiz' olacaktır.

2 YORUM:

Unknown dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş hakkatten. Avrupa'da tuttuğum takım Arsenaldir ve bunun birinci nedeni Thierry Henry ise, ikinci nedeni Arsene Wenger ve oynattığı futboldur. Zaten şu anda ligde kötü bir pozisyonda değiller, 5 puan arkada 3. sıradalar ve 4. ile 8 puan fark var. Bu açıdan bakarsak, kötü bir sezon denilemez Arsenal için. Ama dediğin gibi gelecek Arsenalin.

mussano dedi ki...

wenger'in artık tek hedefi, ne pahasına olursa olsun kazanılacak değil kendi keşfedip oynattığı gençleriyle kazanacağı bir şampiyonluk bence. yoksa arsenal gibi bir takım için mesela gidip ribery'i almak hiç de zor değil. Örneğin arsenal son birkaç sezonda viera-henry-adebayor gibi futbolcuların satışından bayağı bir para kazandı. henry'nin, ronaldo'nun 96'sının yanında 20 milyon gibi cuzi bir rakama satıldığını da unutmayalım. "emirates" faktörünü de düşünürsek wenger 3-4 önemli oyuncuyu şıp diye kadrosuna katabilirdi. fakat onun gençlere yatırım ve ayağa oynayan hücumcu bir takım olma yönündeki ana felsefesi, dünya futbolu açısından arsenal'in olası bir şampiyonluğundan çok daha önemli ve faydalı bir gelişme. son yıllarda arshavin dışında orta-yaşlı sayılabilecek bir futbolcuya para harcadığını hatırlamıyorum. futbol giderek endüstrileşirken, çoğu takım akıl almaz paralarla "hazır yıldızları" kadrosuna katarken o zor olanı yaptı ve kendi yıldızlarını yaratma yoluna gitti. bunu da ne kadar başarılı yaptığını, uzun süredir şampiyon olamamalarına rağmen yine de ligde sürekli zirveye oynayan bir takım olmalarından anlayabiliriz.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan