7 Kasım 2010 Pazar

Aynı Odayı Paylaşamayan İki Kardeş



Serie A bugün Roma ateşine tanıklık edecek. Roma ve Lazio, büyük bir hikayeye konu olan rekabetlerinin en yenisini bugün öğlen yazacaklar. 1927'de oynanan ilk maçtan günümüze uzanan bir futbol hikayesi daha...

Tanrı'nın şehri Roma, yine dünyanın en büyük derbilerinden birine tanıklık edecek. Lazio ve Roma, hiçbir zaman İtalya'nın en sevilen ya da en başarılı iki takımı olamadı. Serie A'da çok fazla şampiyonlukları da yok. Esasında bu iki kulüp komple İtalya'yı pek umursamaz. Onlar için önemli olan sadece Roma şehridir. Çünkü onlara göre İtalya Roma demektir.

Aynı odayı paylaşamayan iki kardeştir aslında Roma ve Lazio. Romalılar isim olarak şehrin sahibi gibi görünür ancak bilmedikleri şey Lazio'nun bir eyalet olduğu ve Roma'nında başkenti olduğudur. Bir türlü bitmek bilmeyen bu tartışma her maçta iki takım tribünün de şu pankartın açılmasına neden olur : " Roma'da misafirsiniz..."

En "Sığ" hali ile anlatmak gerekirse, Roma Hümanist, Lazio ise ırkçıdır... Evet, Lazio taraftarının ırkçı olduğu bi gerçek... Bir futbol kitabında yazılan sözler herşeyi anlatıyor: " Bütün Laziolular faşist değildir ama bütün faşistler Lazioludur..."

İki kulüp arasında başka bir kavga da Lazio'nun yaşça Roma'dan büyük olması sebebiyle kopar. Lazio kendini şehirdeki en eski kulüp olmak ile överken, Roma'da hemen kendisinin ilk futbol kulübü olduğunu savunarak misilleme yapar.

Lazio ilk doğduğunda tarih 1900'dür ve renk olarak Olimpiyatların doğum yeri olan Yunanistan'ın renklerini alır. AS Roma ise tam 27 yıl sonra, 1927'de faşist rejimin isteği ile kurulur. Lazio, birçok kulübün birleşerek kurduğu bu takıma daha sonraları yakınlık göstereceği rejime karşı koyarak katılmaz.

Roma'daki Stadyum, kavga eden kardeşlerin ortak kullanım alanıdır. Olimpiyat stadını tam ortadan ikiye bölerek kullanırlar. Basın tribününden bakıldığında sol taraf “Curva Nord” Lazio’nun dur. Roma taraftarı ise “Curva Sud” denilen mekanda yani sağ taraftaki tribünlerde yer alır.

İki takım taraftarının da sahada 'benimsedikleri' isimler vardır. Bu Roma için Francesco Totti'den başkası değildir. Totti, Roma taraftarının 'sarı ilahı' dır. Lazio'da ise sevilmek için 'beyaz' olmak gerekir. Öyle ki, Fransız oyuncu Lilian Thuram Lazio'nun teklifini sırf bu yüzden çevirmiştir ve bunu da inkar etmemiştir. Yine Lazio taraftarı için siyasi görüş bir numaralı unsurdur sahada efsane olmak için. Bununla paralel olarak 'Sırp kasabı' Sinisa Mihajlovic çok sevilir Laziolular tarafından. Sırp oyuncunun yanında P. Di Canio'nun ise ayrı bir yeri vardır. Lazio formasıyla, bir Livorno maçında attığı golden sonra, tribünlerin önünde sağ elini kaldırarak nazi selamı veren ve zaten golle çıldırmış olan İrriducibili’yi çoşturan Di Canio artık bir efsanedir Lazio için.

İki takımın maçlarından önce kavga hiç eksik olmaz. Ya sahada olur, ya tribünde. Bu bir şekilde yaşanır. 2001 ve 2004 yıllarında en büyük olaylar yaşanır. Ve yine bugün, Roma şehrinin iki yaramaz kardeşi derbi ateşini tekrar yakacaklar. Biz futbol romantikleri ise yerlerimizi alıp heyecana ortak olacağız.

İki takım arasında oynanan maçlarda Roma 58 kez gülerken, Lazio 44 kez kazanabildi. 59 maç ise berabere tamamlandı.

LAZİO - ROMA

7.11.2010, 16:00, TV 8

Oğuz Öztürk, goal.com



+

---> Old Firm; Celtic - Rangers
---> Ruhr; Schalke - Dortmund
---> Kızılyıldız - Partizan
---> Merseyside; Liverpool - Everton

Fırında; 

.Barcelona - Espanyol,
.Lyon - St. Etienne,
.Ajax - Feyenoord,
.Hajduk Split - Dinamo Zagreb,
.Manchester City - Manchester United,
.Genoa - Sampdoria,
.Torino - Juventus.

1 YORUM:

steven_stiffler dedi ki...

Eline sağlık, güzel yazı olmuş Oğuz...

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan