1 Kasım 2009 Pazar

Balkan Futbolu #15

Blogun ilk serisidir Balkan Futbolu. Uzun bir zamandır yazmıyordum. İvica Osim ile devam edelim istedim.

***

Bilenleriniz vardır elbet. Osim 6 Mayıs 1941 Sarajevo doğumlu. II. Dünya Savaşı'nın izlerini taşıyan bir futbol hayatı onunki. otuzundan sonra futbolculuk kariyerini 8 yıl boyunca Fransa'da sürdürdü. Fransa'da sevildi, 1970-78 yılları arasında Strasbourg-Sedan-Valenciennes ve sonra tekrar Strasbourg'da forma giydi. Fransa'da futbolu bıraktıktan sonra profosyonelliğe ilk adım attığı kulüp ve ilk göz ağrısı olan FK Željezničar Sarajevo'da teknik direktör olarak çalışmaya başladı 1978 yılında... En sevdiği kulüpte tam 9 yıl çalıştı. Ardından Yugoslavya milli takımının başına geçti. İşler pek umduğu gibi gitmese de 1986-1992 arasında takımda kaldı. Yugoslavya'nın dağılması nedeni ile takımının başında Euro 92'de yer alamadı... Ardından birer yıl süre ile Partizan ve Panathinaikos serüvenleri yaşadı. Partizan ile Yugoslavya Kupası'nın sahibi oldu. 1993 ve 1994'te de benzer bir başarı olarak Yunanistan Kupası'nı kazanmayı başardı. Sonrasında 8 yıl süren bir Sturm Graz beraberliği oldu. Sturm Graz ile kariyerinin en güzel yıllarını yaşadı Osim. 1998 ve 1999'da Şampiyon oldu, aynı yıllar Avusturya Kupası'nıda kaldırdı... Efsane Galatasaray maçında takımın başında İvica Osim vardı. Teknik direktörlük yıllarında Sturm Graz'ın Avrupa'da hatrının sayılır bir takım olmasını sağladı. Avusturya macerasından sonra bambaşka dünyalara yol aldı.

***

Osim, hiç beklemediği Japon liginden teklif aldı. Üstelik teklifi yapan da Japonya'nın en dar bütçeli takımlarından JEF United Ichihara Chiba'ydı... Yapısında farklı yerler görmek ve macera yaşamak vardı zaten ve düşünmeden kabul etti. Misafirperverliklerini göstermek için fırsat kollayan çekik gözlü abilerimizde bağırlarına basmışlardı öteki dünyadan gelen hocayı... Tıpkı Zico gibi Japonların ağırladığı ve uzaklardan gelen birirydi o... Jef United ile kazanılan Japonya kupası, milli takımı bir Japon'a degil yine bir yabancıya emanet edilmesine yetmişti o yıllar... 2007 yılında Asya Kupası'na gözünü dikti. Kupayı herkesi şaşırtan Irak kazansa da Osim'li Japonya turnuvada 3. olmayı başardı. Japonlar Zico'yu nasıl sevdilerse İvica Osim'ide aynı şekilde sevmişlerdi.

***

Sağlık problemleri baş gösterdi. Solgun görünüyordu... Bir akşam evinde sevdalısı olduğu futbolu televizyondan izliyordu. 66 Yaşındaydı ve evinde felç geçirdi... Hemen hastaneye kaldırıldı. Herkes İvica Osim için dua ediyordu. Tanrı onu sevdiğini iki haftalık komadan sonra taburcu olması ile gösterdi... Japonya milli takımından boşalan koltuğa Takeshi Okada getirldi... Futbolu çok sevdiği için asla uzak kalamadı. Oturduğu yerden Japon milli takımına desteğini sürdürdü. ''Azat edildiğim hastanede tedavim boyunca benimle ilgilenen herkese teşekkür etmek isterim. Japonya'nın yeşil sahalardaki başarısı için dua ediyorum.'' diyerek Japonya'ya olan sevgisini tekrar gösterdi. Japonlar ise bu sevgisine karşılık olarak Japonya Futbol Federasyonu'nun danışmanlık görevini Osim'e önerdiler... Düşünmeye gerek yoktu, zaten yeterince dinlenmişti. Halen Japon futboluna hizmetleri sürüyor... İvica Osim, heykeli dikilen Zico gibi dışarıdan gelip hizmet edenler arasında çoktan yerini almış durumda...

3 YORUM:

UzunPaslar dedi ki...

Bu seri devam etmeli bence. Ayrıca o Sturm Graz'ı hatırlamamak elde değil :)

Oğuz Öztürk dedi ki...

Bende devam ettirme niyetindeyim :)

suat dedi ki...

Bu yazı bana ivica osim i sevdirdi bee

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan