14 Kasım 2009 Cumartesi

2012

Herkes biliyor tabii artık 2012'nin hikayesini. Maya takvimine göre kıyametin koptuğu yıl. (2012'de Dünya'nın sonunun geleceğini hesaplayan Maya uygarlığı neden kendi sonunun geldiğini hesaplayamamış o ayrı). Bir de bunu konu alan filmin adı ayrıca. Bugün vizyona girdi(13 Kasım) izledim bende... Modern Nuh'un gemisi... Yönetmeni Roland Emmerich. Sevgili Roland'ın nerede ne zaman bir kıyamet kopacaksa orada olduğu aşikar. Bundan önce yönetmiş olduğu The Day After Tomorrow'daki gibi. O filmde Özgürlük anıtının sular altında kalışını görünce 'vay be' demiştik, şimdi Roland abimiz Vatikan'ı falan yerlebir ediyor...

Eğer paldır küldür devrilen tırlar, havada uçan gemiler, gemi tarafından ezilen otobüsler, birbirinin üstüne devrilen gökdelenler görmekten orgazmik bir zevk alıyorsanız hemen gidin bu filme. Filmde birçok dünya devletinin felaket yaşanırken gösterilmesinden ve konu edilmesinden sonra, hatta İngiliz kraliçesinin köpeklerinin bile gösterilmesinden sonra 'hani Türkiye' diyenler var. Boşverin olmasın... Son saniyedeki Dünya haritasına bakın göreceksiniz...

Filmdeki görsel efektlere diyecek sözüm yok. Adamlar basmışlar parayı yapmışlar arakadaş. Yıkılan gökdelenlerden demirlere tutunup kurtulmaya çalışan minik minik insanları bile farkediyorsunuz. Ancak bu binalar yıkılırken, yer yarılırken, efendim kullanılan uçağın önünden bir tren uçup giderken bir insan hiç mi ağlamaz, bağırmaz çağırmaz bu kadar az tepki verir? Evet sözüm filmde Jackson Curtis'i oynayan John Cusack'a ve Kate Curtis'i oynayan Amanda Peet'e... Bir insan günde kaç kez dünyanın yıkıldığını görür?! Biraz bağırın çağırın hatta ağlayın... En azından çocuklar ağladı...

Filmde klasik, artık klişe haline gelmiş birçok sahne var. (Ayrılmış anne baba, köpek sevgisi, son anda bir yerlere tutunup kurtulma). Ama tabi film etkilemedi demek te yanlış olur. Zira bir an kendimi o felaketin içinde düşününce anladım. Bu arada filmi orjinal dilinde izlemeyi çok istedim ama olmadı. Nedeni de Yuri Karpov rolünü oynayan Zlatko Buric'in o Amerikan-Slav karşımı aksanını duyamayışım oldu.!

Gidin izleyin. Sırf görsel efektler için izlemeye değer bence...

Peki bana göre gerçekte 2012'de ne mi olacak? İnsanlar yine kalkıp kahvaltı yapacaklar, işlerine gidecekler, Günlük zevklere dalacaklar, herkes yine 'ne biçim bir hayatım var' diyecek, paranın peşinden gidecekler, öğrenciler için sınav derdi devam edecek, mezun olunca iş derdi hala olacak, Fenerbahçe - Galatasaray'ı rekabeti devam edecek, ha bir de Karşıyaka'nın 100. yılı ( O gece o sene) 2012'nin 2009'dan pek bir farkı olmayacak yani... Jetgiller'de zamanında 2000'de uzayda uçan arabalarla turluyorladı... Sahi 2000'de kıyamet kopuyordu hani?

4 YORUM:

Adsız dedi ki...

"2012'de Dünya'nın sonunun geleceğini hesaplayan Maya uygarlığı neden kendi sonunun geldiğini hesaplayamamış o ayrı" hehehehe koptum buna yaf!! guzel noktaya parmak basmissin hocam:))

Oğuz Öztürk dedi ki...

Belki de hesaplanmıştır ozamanlar Maya halkından saklanmıştır bilemiyorum :)

caveksk dedi ki...

görsel efekt sevenler için iyi ama onun dışında film rezalet bence.uykum geldi çıkmak istedim arkadaşlar vardı ayrıca ön gösterimdi beleş gittik ayıp olur diye çıkamadım da,bide bi karı kocanın bi dalış aktivitesi sonrasında denizde unutulup köpek balıkları tarafından yenilmeyi bekledikleri bi film vardı onda bu kadar sıkılmıştım.
küçükken gidiyodu da yaş 30u geçtikten sonra sinir oluyorum artık amerikalıların sürekli dünyayı(yada insan neslini) meteordan,selden,yokolmaktan kurtarmasına.

Oğuz Öztürk dedi ki...

@ caveksk

evet, dediğim gibi tipik bir Roland Emmerich filmi zaten..

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan