20 Mayıs 2009 Çarşamba

Shakhtar Donetsk .VS. Werder Bremen, UEFA Kupası Final, 20 Mayıs 2009


Şampiyonlar Ligi'nden sonra bir kez daha bir final karşılaşması İstanbul'da. Ancak bu finali farklı kılan başka birşey daha var. Bu final aynı zamanda UEFA Kupası adıyla gerçekleşecek 38. ve son final mücadelesi. Gelecek sezondan itibaren bu kupa statü değiştirerek adı "UEFA Avrupa Ligi" olacak. Uefa Kupası finallerine baktığımızda ilk golü atan takımlardan 8 tanesinin kupayı kazandığı gürülyor. Tek istisna CSKA bu konuda. İlk golü Sporting'ten onlar yemişti ama kupayı kazanan taraf CSKA olmuştu hatırlayacaksınız.


Werder Bremen'in Shakhtar'a göre bir avantajı çok atak oynaması. Luce genelde maçın genelinde kapanmayı tercih ediyor ve finalde bu başına dert açabilir. Werder Bremen'in maçlarının ne kadar gollü geçtiği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak Bremen'in maçlarının bu kadar gollü geçmesinde en çok emeğe sahip olan Almeida ve Diego bu maçta cezalılar. Unutmadan söyleyelim; Diego Bremen'in bu sezon UEFA'daki en golcü oyuncusu. Ayrıca defansın en önemli ismi Per Mertheshaker sakatlığndan dolayı Donetsk'e karşı forma giyemeyecek. Naldo Bremen'in defanstaki tek güvencesi olacak yani. Fakat final karşılaşmalrında bunların önemli olmadığı da bir gerçek. Bremen mutlaka bu oyuncuların oynamasını isterdi ama yerleri de dolacaktır.


Mesut Özil'ide unutmamak gerek. Almanya milli takımını seçince çok tartışılan oyuncu, kendi söylemi ile bu maça özel olarak hazırlandı ve finale damga vurmak istiyor. Diego'nun yokluğunda onun sırtına ekstra bir yük bineceği de kesin. Orta sahadaki kilit rolü, yaptığı asistler ve attığı gollerle taraftarında güvendiği isimlerden birisi olmuş durumda. Basın toplantısında Türk taraftarların kendisini destekleyeceğini düşündüğünü söyledi Mesut. Bu onun için yarıca bir motivasyon unsuru olabilir.


Shakhtar'da dev final öncesi tek eksik orta saha oyuncusu Tomas Huebschman. Tomas Huebschman cezalı olduğu için maç kadrosunda yer almıyor. Bu arada defans oyuncusu Rat, buraya kadar gelmelerinde yönetimin kendilerine dağıttıkları primlerin etkili olduğunu söylemiş. Yani Rat, finali kazanmaları durumunda yine böyle bir jest bekliyor gibi. Rat, ileriye doğru çıkışları, kademe anlayışındaki başarısı ve zaman zaman kullandığı frikileriyle teknik direktörü Mircea Lucescu'nun vazgeçilmezlerinden. Shakhtar'da maçın önemli isimlerinden olmaya aday olan biri var: Fernandinho. 2005 yılından beri Shakhtar Donetsk forması giyiyor ve uzak mesafelerden kaydettiği goller, sert şutları ile akıllarda kalmış birisi. Shakhtar adına kilit isimlerden bir diğeri ise Luiz Adriano. Adriano Luce'nin finaldeki gizli kozlarından biri olacak. Ayrıca golcü oyuncu Jadson'uda unutmayalım.


Shakhtar Donetsk'in bu sezon en önemli isimleri yukarı da da yazdığımız gibi Brezilyalı oyuncular. Shakhtar Donetsk, bu sezon Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası'nda toplam 14 maç yaparken, rakip fileleri 23 kez havalandırdı. Bu 23 golün 13'ü Brezilyalı futbolcular Jadson ve Fernandinho'dan geldi.


Şimdi bu akşam finalin İstanbul'da oynanacak olmasının verdiği heyecan ile maçı beklemeye başladık. UEFA Kupası adı altında oynanacak olan bu son final maçına da tanıklık etmek, ayrı bir mutluluk benim için.

STAT: Şükrü Saracoğlu
HAKEM: Luis Medina Cantalejo
SAAT: 21.45
YAYIN: Show TV


Werder'in muhtemel kadrosu : Wiese, Fritz, Prodl, Naldo, Boenisch, Frings, Baumann, Niemeyer, Ozil, Pizarro, Rosenberg

Shakhtar'ın muhtemel kadrosu : Pyatov, Srna, Kucher, Chigrinskiy, Rat, Gai, Duljaj, Ilsinho, Jadson, Fernandinho, Luiz Adriano

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan