16 Mayıs 2009 Cumartesi

Adidas VS Nike


Adidas'ın ürünleri her zaman favorim olmuştur. Ürünlerinde ki üç adet çizgi, giyenin tarzını yansıtır hep. Nike'a pek kanım ısınmadı bugüne kadar ama halı saha ve futbol ayakkabıları çok güzel oluyor onunda. Peki ya bu ürünleri giyen takımlar? Belli başlı kulüpler baz alındığında Nike giyenler mi daha başarılı olmuş yoksa Adidas giyenler mi? Bu yazının Boca-River mücadelesinin, Nike ve Adidas mücadelesi gibi görülmesinden aklıma geldiğini söylemeliyim. Tabii bu durumun başarıya somut bir etkisi mutlaka yok ama bizimki değişik bir araştırma.


Şampiyonlar Ligi'ne bakarsak Adidas ile anlaşmaları olan takımların yollarına devam edemediklerini görüyoruz. Benim Adidas'ı en çok yakıştırdığım takımlardan biri olan Real Madrid, kupaya erken veda etmişti. Onları eleyen bir başka Adidas'lı Liverpool olmuştu ama onlarda finale kadar gelemediler. Adidas'ı yakıştırdığım bir başka takım olan Chelsea ise yarı finalde elenmişti. Ayrıca Adidas'lı Fenerbahçe ve Panathinaikos'ta kupaya veda edenler arasındaydı. Bayern'ide unutmayalım. Onlarda büyük bir hüsran ile Barca'ya elenmişlerdi.


Nike Adidas'a göre başarılı oldu Şampiyonlar Ligi'nde. Finalin ismi Manu-Barca'da iki ekip te Nike'ın ürettiği formalar ile sahada. Yani şampiyon takım Nike'ın ürettiği formayı giyen takım olacak. Bir başka Nike'lı Arsenal ise yarı finalde elveda demişti. Nike giyen İtalyanlar İnter ve Juve'de Şampiyonlar Ligi'nde başarıdan uzak kalanlardan. Steaua, Porto, PSV ve Celtic ise Nike'ın Şampiyonlar Ligi'nden erken elenen takımlarından.


Boca ve River arasında ki Nike ve Adidas kapışmasından yazının başında az da olsa bahsettim. Bu Arjantin'e özgü aslında. Yani orada her konu Boca-River kapışması olarak görülür. Nike'lı Boca, Adidas'lı River'a karşı. Aynı şey onların diğer sponsorları içinde geçerlidir. Her alanda bu kapışmayı görmek mümkündür Boca-River mücadelesinde.


Avrupa Liglerine baktığımızda Premier'de liderin Nike'tan olduğu görülüyor. İspanya'da, Almanya'da ve İtalya'da da şuan lig liderleri Nike giymekte. Almanya'da adidas'lı Bayern şampiyonluğa oynuyor. Ligimizde bildiğiniz gibi Adidas yoğunlukta. Fenerbahçe ve Galatasaray Adidas'ı tercih edenlerden. Şampiyonluğa oynayan Sivasspor'da keza öyle. Trabzonspor ise Nike kullanmakta. Bunun dışında Es Es'te Nike'ı seçenlerden. Neticesinde ligimizde Adidas giyenler daha başarılı görünüyor. Aslında sürpriz bir ismi de unutmamak gerek. Umbro'lu Beşiktaş Türkiye kupasını kazandı ve diğer kulvarda da şampiyonluğa koşuyor.


Futbol ayakkabılarına bakacak olursak ünlü futbolcuların tümü Nike ve Adidas'ı paylaşmış durumda. Genelde teknik ve hıza dayalı futbol oynayan futbolcular Nike modellerini tercih etmekte. Ronaldo, Ribery gibi örneğin. Bu hıza ve tekniğe dayalı futbolun içinde Adidas'ı tercih edenlerden biri Messi. Adidas defansta, kalede ve orta alanda göze çarpıyor. Ballack, Lampard, Gerrard, Guti, Raul, Seedorf gibi oyuncular ise Adidas'ı seçenlerden. Kaleciler ise genelde dediğimiz gibi Adidas'ı tercih ediyorlar. Fakat bir kişiyi unutmamak lazım. Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel, Ronaldo'nun giydiği Nike modeli ile kalesindeki yerini alıyor...


0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan