15 Eylül 2010 Çarşamba

Real Madrid - AFC Ajax | Maç Öncesi


Real Madrid şampiyonluk hedeflediği Şampiyonlar Ligi'nde açılışı yapıyor. Rakip Hollanda'nın futbol lokomotifi, ya da Hollanda'da futbolun öğretilen yer olduğu Ajax Amsterdam.

Ajax'ın Avrupa'da futbolcu yetiştirme kategorisinde gözbebeği olması durumu artık klasik bir durum. Ajax adı altında alfabetik olarak sıralanmış tam tamına 20 kulüpten söz ediyoruz. Bırakalalım da bu kadar kulübün ve gencin içinden Dünya futboluna her daim yeni yetenekler versinler. Kimi kesim bu yeteneklerin Ajax'a sadece para anlamında katkı sağladığını, kulübün kendisine hiçbir faydası dokunmadığını söylese de 1995'te Ajax'ın finalde Milan'ı yenerek kazandığı Şampiyonlar Ligi Kupası, bu tezi savunanlara ters kanıt olarak gösterilebilir.

Hazır Ajax altyapsından söze girmişken, önce biraz geçmişte bu Futbol okulundan çıkanlara bir göz atalım, sonra günümüze gelelim. Efendim ilk akla gelen tabii ki Johan Cruyff. Bu futbol sanatçısı efsane Ajax'ın ilk ürünlerinden. Devamında bir sonraki nesil de 'güneş gol' Marco Van Basten ve bir sonraki nesil de Berkgamp'ın isimlerini verebiliriz. Kısa geçiyorum, zira bu efsanelerin yaptıklarını uzun uzadıya anlatmak istesemde maç yazısının dışına çıkmaktan korkuyorum. Yavaş yavaş yeniye doğru gidersek Kluivert, Michael Reiziger, Frank de Boer, Van der sar, Overmars, Seedorf ve Davids isimlerini verebiliriz. Son nesilde ise bu futbol okulunun verdikleri Ryan Babel, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Eljero Elia, John Heitinga, Nigel de Jong, Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Tom de Mul...

Peki Real Madrid karşısına çıkması muhtemel kadroda Ajax'ın alt yapı ürünü hangi futbolcular var? Hollandalıların Van der Sar'dan sonra güvenebileceği bir isim olan kaleci Maarten Stekelenburg, Toby Alderweireld, Van der Wiel, Enoh (kendisi Ajax'ın Güney Afrika futbol okulundan yetişmiş olup, KKTC'de Mağusa Türk Gücü'nde de oynamıştır), Urby Emanuelson (Rasta saçlı kavruk abilerin yeni adayı. Seedorf ve Davids'den sonra özlenenlerden...) 

Jose Mourinho'da yukarıda kısaca değindiğimiz Ajax'ın futbolun evi olması konusuna değindi maçtan önce. 'Ajax'ın da tıpkı Real Madrid gibi büyük bir geçmişi var' diyor Jose. ' Büyük geleneği olan bir kulüp. Hayran olduğumu söyleyebilirim.' diyerekte kendi nezdinde Ajax'ı anlatıyor kısaca. Unutmadan, Mourinho kısa bir zaman önce İnter ile şampiyonluğu kazandığı Santiago Bernabeu Stadı'na bu kez Real Madrid'in patronu olarak çıkacak, bu da ayrı bir not.

Real Madrid - Ajax en son 1995'te, Ajax'ın Şampiyonlar Ligi şampiyonu olduğu sezondan sonra grup D'de karşı karşıya gelmişlerdi. (Ajax'ın İspanya'ya son gelişi UEFA Kupası grup maçları sırasında 2003 yılında Celta Vigo ile oynamak içindi) Ajax'ın yakaladığı son mükemmel jenerasyonun Real Madrid'i 2-0 yendiği bir karşılaşmaydı. Zaten aynı takım o yıl Jubevtus ile finali de oynamış, fakat kaybetmişti. Litmanen ve Kluivert o galibiyette golleri atan isimlerdi. O maçta Ajax'ın kaptanı olan Blind şu anda yedek kulübesinde antrenör olarak oturuyor. Oğlu Daley Blind'de Ajax'ta ancak sezon başında Groningen'e kiralık verilmişti. 1995'teki bahsettiğimiz maçın özetini koyalım;




Şu an Ajax'ın başında bulunan Martin 'Jol Jol Jol' ile Madridista Mourinho Premier Lig'de daha önce kapışmışlardı. Jol Tottenham'ı, Mourinho Chelsea'yi çalıştırdığı vakitler (2004-2007 arası) bu iki teknik adam Londra derbisinin başrollerini oynuyorlardı. Bu maçlardan 5'ini Chelsea, 1'ini Tottenham kazanmış, 1'i ise berabere bitmişti. İki takımda daha önce düello yapan başka isimlerde mevcut. Çok uzaklara gitmeyelim, 2010 Dünya Kupası finalinde Casillas, Xabi Alonso ve Sergio Ramos; Maarten Stekelenburg ve Gregory van der Wiel ile karşı karşıya oynamışlardı. Şu an sakat olan Kaka'da aynı Hollanda takımına karşı görev yapmıştı. (o maçlarda görev yapmasa belki de şu an sakat olmayacaktı, ayrı bir konu.). Real Madrid'in yedek kalecisi Dudek Feyenoorda, M. Diarra ise Vitesse'de oynarken Ajax'a rakip olan diğer Madridistalar. Mesut Özil ise Werder Bremen ile 2008-2009 UEFA Kupası yarı finalinde Hamburg karşısına çıktığında Martin Jol'e rakip olmuştu. Ajax'ta bulunan eski bir Barca'lı Oleguer ise sık sık Real Madrid'e karşı oynamış bir isim. Huntelaar'ı da unutmayalım, kendisi 2009'da Real Madrid'e Ajax'tan transfer olmuştu. 

Son olarak bu gece oynanacak maç;

REAL MADRİD - AJAX

15 Eylül 2010 21:45:00 EEST 
Santiago Bernabéu 
Hakem:‬ Damir Skonia‎

Real Madrid: Casillas, Ramos, Carvalho, Pepe, Marcelo, Xabi Alonso, Khedira, Benzema, Mesut, Ronaldo, Higuain. (El Pipita! Gol at bu gece, daha fazla sinirlendirme beni)

Ajax: Stekelenburg, Anita, Alderweireld, Ooijer, V. der Wiel, D. Zeeuw, Enoh, Jong, Emanuelson, Hamdaouı, Sulejmani.

Kaynaklar: realmadrid.com, marca, AS, uefa.com, Wikipedia

1 YORUM:

Seçkin Deniz dedi ki...

Ajax'a Lecce'ye olduğu gibi bilmediğim bir sempatim var. Real karşısında galip gelmelerini umuyorum:)

Anneanne usulü notebook testi

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan