24 Eylül 2010 Cuma

“Juve, it’s just like watching Juve …” Notts County FC.


Notts County FC,

Günümüzde ‘League Two’da mücadele eden, İngiltere futbolunun en eski profesyonel kulübü. 1862 yılında, İngiltere’nin kuzeyinde, Nottingham şehrinde, ‘Gentlemans Club’ olarak kurulmuş, ilk senelerinde maçlarını Nottingham kalesinin surları içinde oynamıştır. Renkleri siyah-beyaz olan kulüp, ‘Magpies’ olarak bilinir, İngiltere futbol liginin kurucu kulüplerinden biridir. 1883 yılında, daha fazla taraftar önünde oynama adına, ‘Trent’ köprüsünün kenarında yer alan kriket sahasına taşınmıştır.

İtalyan futbolun en eski kulüplerinden Juventus’un renklerini Notts County’den almış olması, belki de hikâyenin en ilginç tarafıdır. Kurulduğu ilk yıllarda, pembe-siyah renklere sahip İtalyan kulübü, yıkandıkça solan pembe renklerini değiştirme kararı almış, 1903 yılında kadrosunda yer alan İngiliz futbolcu John Savage’e, yıkandığı zaman renklerini kaybetmeyen formaları İngiltere’den sipariş ettirmiştir. Savage, Nottingham’da yaşayan bir arkadaşından forma konusunda yardım istemiş, Notts County taraftarı olan arkadaşı da, Turin’e siyah-beyaz formaları yollamıştır. İnanılması güç ama Avrupa devlerinden Juventus’un renkleri, günümüzde İngiliz futbolunun alt liglerinde yer alan Notts County’den gelir.

1894 yılında, kulüp tarihinin en büyük başarısına imza atmış, ‘Federasyon Kupasını’ müzesine götürmüştür. İkinci Dünya savaşı’nda, o zamanlar maçlarını oynadığı ‘Meadow Lane’ stadı, Alman uçaklarınca bombalanmış, kulüp o sezon maç yapamamıştır. Savaştan sonra yükselişe geçen kulüp, o zamanların gözde futbolcusu Tommy Lawton’ı, dönemin en yüksek transfer ücretini ödeyerek Chelsea takımından transfer etmiş, daha ilk maçında sahaya giremeyen 10 bin taraftar dışarıda kalmıştır. O dönemlerde County, ortalama 35 bin taraftarının önünde oynamaktadır.

1946-1947 sezonunda, en büyük rakibi Nottingham Forest ile aralarını ayıran Trent nehrinin taşması sonucu, Nottingham Forest’in sahası ‘City Ground’ hasar görmüş, Forest maçlarını bir süreliğine Meadow Lane’da oynamak zorunda kalmıştır. Notts County’nin rakibinden üstte bir ligde oynadığı en son sezon 1950-1951’dir. O sezondan sonra düşüşe geçen kulüp, şehirdaşı Forest’e bölgenin en iyi takımı unvanını kaptırır. Aralarındaki lig farkı yüzünden, 1957–1958 sezonundan sonra tam 16 sezon iki kulüp bir daha karşı karşıya gelmez.

1960’larda mali krizler, sonrasında alt kümelerde lige tutunma savaşlarından çok sonra, 1981 yılının Mayıs ayında İngiltere birinci ligine terfi etti. On yılda dört küme atlamayı başaran kulüp, 55 yıldan sonra birinci lige dönmüştü. O sezonun ilk lig maçında Şampiyon Aston Villa’yı, üstelik deplasmanda 1-0 ile geçtiler. Başarılı geçen üç sezondan sonra, ki o dönemde Kral Kupasında çeyrek finale kadar çıktılar, 1984 –1985 sezonun sonunda ikinci lige, bir sezon sonra da üçüncü lige düştüler.
90’lı yılların neredeyse sonuna kadar alt liglerde mücadele eden kulüp, 1998 yılının Mart ayında üçüncü lig şampiyonluğunu ilan etti. Savaş sonrasında ilk kez bir takım sezonun bitmesine altı hafta kala şampiyon olmuştu.

Ancak beklediği başarıyı bir türlü yakalayamadı County. 2000’li yılların başında maddi sorunlarla boğuşan kulüp, 2003 senesinde kapanma noktasına geldi. Ancak şehrin zenginleri ve taraftarların yardımları ile ayakta kalmayı başaran County, 2004 sezonun sonunda ligi sonuncu olarak tamamladı.

Günümüzde, maçlarını 1910 yılından beri takıma ev sahipliği yapmış, 19,588 kişi kapasiteli Meadow Lane stadında oynuyor Magpies, Nottingham Forest’in pek bilindik ‘City’ stadından 300 metre ötede, yine komşusunun gölgesinde. Premier Lig’in bir altı Championship’de 3. sırada Nottingham Forest, komşusunun 48 takım üstünde.

County, tarihi boyunca 12 kez bir üst lige terfi ederken, 15 kez de küme düşmenin acısını yaşatmış taraftarlarına. İngiltere futbolunda hiçbir takım onlar kadar inişler ve çıkışlar yaşamamış. Evinde oynadığı maçlardaki taraftar rekorunu, maçların ayakta izlendiği zamanlarda, Mart 1955’de, York City ile oynanan Kral Kupası 6. tur maçında 47,310 taraftarın önünde kırmış siyah-beyazlılar.

Formasının renklerini Juventus’a vermiş olsa da, kaderi benzememiş İtalyan kulübüne, zor zamanların köklü takımı. Kimbilir, gelecekte yine bir gün, Premier Lig’de yerini alır İngiliz futbolunun en eski profesyonel kulübü.

Kimbilir belki bir gün, o gülümseten tezahüratları gerçek olur;

“Juve, it’s just like watching Juve …” (Tıpkı Juventus’u izler gibi…)

Ziya Adnan

-Tekrar Gösterim-

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan