21 Ağustos 2010 Cumartesi

" İstatistik Mini Etek Gibidir... "


Eskişehirspor Konya'da kaybetti ve hemen ilk kanı deplasmanda kaybedilen her maçtan sonra ortaya çıkan defans problemi ve iyi oyunun sonuca yansıyamaması durumu. Taraftar Konyaspor deplasmanında olduğu gibi diğer deplasmanlar da da bu tarz puan kayıplarının devam etmesi halinde lig de hedeflerin çok uzağında kalınmasından endişe duyuyor. Ancak Eskişehirspor taraftarının da sonuca endeksli, alınan galibiyetlere veya yenilgilere göre değişen bir karakter yapısına sahip olduğunu söylersek yanlış bir tespitte bulunmuş olmayız. 

Takımın ilk iki hafta da oynadığı oyuna bakıp konuşmak erken gibi olsa da geçen sezondan daha iyi bir futbol ortaya çıkacağa benziyor. Ancak mevkii olarak kadroda yaşanan bazı sıkıntılar bu güzel oyunun skora yansımasının önündeki tek engel. Yine takımın tam anlamıyla hazır olduğunu söylemek mümkün değil gibi. Pele ve Doğa Kaya dışında göze hoş gelen bir futbol ortaya koyan oyuncu henüz yok. İlk haftalar olması sebebiyle anlaşılabilir bir durum olabilir ancak ilerleyen haftalarda takımın başı yine biraz ağrıyabilir, önlemler alınmadığı takdirde. 

Peki Eskişehirspor Konyaspor karşısında bu kadar atak oynamasına rağmen sonuca neden gidemedi? Öncelikle benim düşüncem Eskişehirspor forvet hattında bir eksikliğin olmadığı. Bu mevkiyi eksik gösteren Eskişehirspor'un hücum anlayşının basit ve rakip takım defansı tarafından gayet kolay engellenebilir olması. 

Şimdi bir de rakamlara bakalım; Eskişehir 19’u kaleyi bulan 26 şut atmış, Konya ise 4’ü isabetli 6 şut. Eskişehir’in ceza sahasına yaptığı orta 40 iken, Konya 10’da kalmış. Korner 4’e karşı 11. Topla oynama ise yüzde 65’e yüzde 35. İsabetli pas 297’ye 98. Buna karşılık Konya faulde Eskişehir’i katlamış: 18’e 9. Bu istatistiklere bakıldığında Eskişehirspor'un daha iyi bir futbol oynadığı veya oynamaya çalıştığı, Konyaspor'un ise 'oynatmama' felsefesinde olduğu apaçık ortada... Ancak futbolu bu istatistiklerin dışında tutmak zorundayız zira görüldüğü gibi Eskişehirspor bu rakamlara rağmen kaybediyorsa başka faktörler de etkili olmuş demektir.  Maçın skorunu bilmeyen bir futbolsever bu tanblo karşısında ne gibi bir yorumda bulunabilir? "İstatistik mini eteğe benzer bir çok şeyi gösterir ama asıl görmek gereken şeyi göstermez..."

Rıza Çalımbay'ın maçtan sonra yaptığı açıklamalara bakıldığında sorunları ve çözüm yollarını aradığını söylemesi bir yandan bir artı ve ileriki haftalarda iyi oyununa puanları ekleyecek bir Eskişehirspor'u izleme yolunda umut verici nitelikte.

" Maçı kaybetmememiz gerekiyordu. Maçın başında mağlup olmamıza rağmen oyundan kopmadık. Defansta yaptığımız hatalar ile mağlup olduk. İkinci yarı neredeyse tek kale oynadık. İyi pozisyonlar vardı. Konyaspor kazandıkları ölü toplarla geliyordu. Defansın yaptığı hatalarla gol yedik. Defansta çok büyük zaafımız var ve çözmemiz gerekiyor. Bireysel hatalar yapmamamız gerekiyor. Bu maç geride kaldı. Önümüze bakmamız gerekiyor. Fikstür gereği zor maçlarımız var. Böyle defans hataları yaparsak büyük problemler yaşayacağız. Bu haftadan itibaren bütün önlemleri almaya çalışacağız. Oynadığımız oyunun karşılığı bu olmamalıydı. Ama yaptığımız defans hatalarından dolayı maçı kaybettik... "


KONYASPOR: 2 - ESKİŞEHİRSPOR: 1

STAD: Büyükşehir Belediyesi Atatürk

HAKEMLER: Tolga Özkalfa, Adil Sinem, Ali Saygın Ögel

KONYASPOR: Gökhan, Basem Abbas, Kere, Erdinç, Adnan, İbrahim Ege (dk. 50 Hakan Aslantaş), Emre Toraman, Peter Grajciar (dk. 65 Ramazan Kahya), Dockal, Eser Yağmur (dk.70 Tazemeta), İvan Lietava 

ESKİŞEHİRSPOR: İvesa, Sezgin, Volkan, Passos, Sezer, Naderevic, Koray, Erkan Zengin (dk.66 Serdar Özbayraktar)(Tello (dk.71 Burhan), Doğa (dk.86 Adem), Okvunvawne

SARI KARTLAR: Emre Toraman, Lietava (Konyaspor), Passos (Eskişehirspor)

GOLLER: İvan Lietava (dk.2), Adnan Güngör (dk.78) (KONYASPOR), Passos (dk.51) (Eskişehirspor)


3 YORUM:

Efe Yılmaz dedi ki...

yazı çok güzel, ben de minik bir fikir belirtmek istiyorum. Eskişehirspor geçen sezon öncesi bu sezona göre daha az transfer yapmış ve bu yüzden takımın bellirli bir 11'inin oluşması kolay olmuştu. bu sezon yapılan transferden dolayı takımda işlerin rayına oturması biraz sürecek gibi geliyor. umarım eskişehir taraftarı erken vakitte gereksiz sert tepkiler vermez çünkü senin kadar olmasamda takip ettiğim kadarıyla ilk kez bu kadar alternatifli ve görece geniş bir kadroları var.

cikkoleite dedi ki...

Ben aslinda istatistikleri gördükten ve özeti izledikten sonra ne sana ne de Riza´ya katilmiyorum.
Söyle ki defansda yapilan hatalar bireysel hatalar ve yenen 2 golde de bireysel hatalar var,kaleci de dahil olmak üzere! Riza defans hatalari bize maci kaybettirdi demis,kesinlikle katilmiyorum keza defans hatalari bir takimin gol yemesine neden olur maci kaybetmesine degil! Burda maci kaybettirn tam tersine Eskisehir´in hücum oyuncularin beceriksizligi ve bencilligi olmus bana göre.Bir cok pozisyonda dikkat edersen gereksiz yerden etkili gibi görünse de sonuca ulasmayan sutlar atilmis.Atilan Eskisehir golünde ise dikkat edersen paslasma sonucu gol oluyor.
Yani anlatmak istedigim Hücum oyuncularinin verimliliklerine ragmen sonuca gidemememesi maci kaybettirmis Eskisehir´e! Savunma hatalarini öne cikarip ,hücumda yapilan hatalari görmezden gelmemek gerek cünkü her 2 hata da Futbolun meyvesi olan GOL´e neden oluyor!
Biraz felsefik oldu ama demek istedigim gole neden olan defans oyuncusu da bireysel hata yapmistir,gol atamayan hücum oyuncusu da bireysel hata yapmistir bana göre ;)

Özgür Ersöz dedi ki...

Rıza Çalımbay yine egosuna boyun eğmiş ve suçu başkalarında aramış. Bir önceki hafta Gençlerbirliği karşısında 3 puan yerine 1 puan almamıza neden olan detay gol atamamış olmamızdı. Keza, 0 yerine 1 puanı sağlayan da gol yememiş olmamızdı.

Peki, ne değişti bu bir haftalık süreçte? Ah Rıza Hoca, biraz da özeleştiri yapsa takım adam olacak ama sabır...

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan