16 Nisan 2010 Cuma

1994 Öncesi Birleşik Devletler


1990 Dünya Kupası İtalya'da devam ederken, 4 yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin düzenleyeceği kupa hakkında bazı şeyler kaleme alınmaya başlamıştı. Bu kupanın orada düzenlenip düzenlenemeyeceği en çok tartışılan konuydu. Bir aksilik çıkması, bazı şeylerin ters gitmesi özellikle FIFA'yı ve spor dünyasının bazı kesimlerine endişe veriyordu ancak FIFA kararını değiştirmemekte ısrarcıydı.

Herşeyden önce Amerikalıların futbola olan ilgileri sorgulanıyordu. Ya hiç ilgi gösterilmezse?

1984'te ABD'de düzenlenen Olimpiyat Oyunları sırasında yaşanan bir olayın dilden dile dolaşması da bu düşünceyi tetikler nitelikteydi adeta...

O yaz sıcağında Los Angeles'ta Avrupalı gazetecilerin birçoğu rahatsızlanır ve yetkililerden 'Panadol' adlı ilaç istenir. Özellikle Panadol istenir çünkü bunu Pele tavsiye ediyordur. Gelen soru gazetecileri şaşırtır:

'Pele de kim?'

Dünyanın en büyük futbolcusu olduğu anlatılır. Sonra; 

'Futbol da ne?'

Gazeteciler baştan sona anlatır. İlacı getiren yetkili Amerikan Futbolu ile 'ayaktopu'nu bir türlü ayırt edemez. Sonra ekler ' anladım, siz soccer diyorsunuz, biz bunu pek bilmeyiz sadece uzaktan adını duyduk!...'

O yılların ünlü beyzbol yorumcusu Vern Plagnhoef bir Arjantin-Yugoslavya maçında bombayı patlayıyor :

'Arjantin'de Yugoslavya'da sık sık rakip kaleye giderken yan hakem bayrağını kaldırıyor. Bazen ise kaldırmayı unutuyor, siz ne dersiniz?'...

Tüm bunlara kulak asmayan ve ABD'ye çok güvenen bir isim vardı : FIFA başkanı Havelange... O bu işe evet dediği için başka hiç kimsenin sözü geçmiyordu. 94 Dünya Kupası kesinlikle ABD'de olacaktı. Hatta ABD yeni stadlar yapamayacağını, Amerikan Futbolu sahalarını futbola 'seve seve' tahsis edeceğini açıklasa da Havelange'nin kararı asla değişmedi. Hatta ABD'de yaşayanların yarısının futbolu bilmediği gerçeği bile FIFA'yı vazgeçirmedi bu yoldan.

Sonucunda turnuva düzenlendi. Bittiğinde ise herkesi şaşırtan bir biçimde maçlara halk tarafından büyük ilgi gösterildi. Havelange 'iyi ki yapmışız' dedi. Ama asla ABD'de futbol bir basketbolun ya da Amerikan Futbolu'nun önüne geçmedi. Yıllar içinde Major Lig'lerine Pele'leri, Beckenbauer'leri transfer etselerde, Major yerine yine 'NBA' en çok tutulan organizasyon oldu. Halen de öyle. Sanırım ilk futbol maçını 1885'ye Kanada ile oynayan Birleşik Devletler takımı bir Dünya Kupası kazanmadan Futbol hep arka planda kalacak onlar için.


Son olarak 1994'te maçlar öncesinde verilen İntro ile nostalji yapalım... 



Not: 1994'te mücadele eden Amerika Birleşik Devletleri takımının Marcelo Balboa, Jhon Harkes, Cobi Jones, Alexi Lalas ve T. Moela gibi isimler ile farklı bir takım olduğunu düşünüyorum. Yakın bir zamanda bu takımında hikayesini yazmak niyetindeyim.

1 YORUM:

Serdar dedi ki...

Büyük ihtimalle, doğru düzgün hatırlayabildiğimiz ilk kupa olması nedeniyle sevmiştik bu turnuvayı. okurken introyu mırıldanıyordum ki o da varmış, saolun.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan