29 Haziran 2009 Pazartesi

2009 Konfederasyonlar Kupası'nın Ardından...

2009 Konfederasyonlar Kupası çok keyifli geçti (vuvuzela hariç) önce onu söylemek gerek. Vuvuzela denen saçmalıkla ilgili okadar uzun şeyler yazmayacağım, zira onunla ilgili yazılması ve söylenmesi gereken ne varsa yapıldı. Tek söylemek istediğim sıcak yaz akşamımızda keyifli bir maç seyretmek isterken evin içinde sanki arı dolaşıyormuş hissi verdirerek turnuvayı berbat ettiğidir. Barnebeu'daki sese kızanlar bu uğultunun yanında orayı da aradılar. Buradan tüm Vuvuzela üreticilerine Teşekkürlerimi(!) iletiyorum. Katılan ülkeleri de bir not olarak düşelim : Güney Afrika (ev sahibi), İtalya (2006 Dünya Kupası şampiyonu), ABD(2007 Concacaf altın kupa şampiyonu),Brezilya (Copa America 2007 şampiyonu), Irak (2007 Asya kupası şampiyonu), Mısır (2008 Afrika Uluslar Kupası şampiyonu), İspanya (Euro 2008 şampiyonu) ve Yeni Zelenda (2008 Okyanusya kupası şampiyonu)

Başta da belirttim kupa gerçekten güzel ve zevkli geçti. Şahsım adına normal bir Dünya Kupası tadı aldığımı söylemeleyim. Bunca çalışmadan sonra gelecek sene nihayet Afrika'da düzenlenecek olan Dünya Kupası'nın provası başarıyla geçilmiş oldu. Güney Afrikalılar bu işin üstesinden tüm olumsuzluklara rağmen kalkabileceklerini göstermiş oldular. Tek sıkıntı yaratan durum Fifa'nın ücretsiz bilet dağıtarak stadları doldurmuş olabileceği. Ama bu da söylentiden ibaret. Dünya Kupası'nın atmosferinin bu kupadan daha büyük olacağı düşünülürse tribünlerin boş kalması gibi bir korkununda azalması gerekir.

Turnuvanın en iyi çıkış yapan takımı Amerika Birleşik Devletleri seçildi. 1994'ten bu yana başladıkları değişim, artık son noktasına gelmek üzere, bunu gördüm. Geçmişte Avrupa futbol piyasasına kazandırdıkları az sayıda futbolcu ile, şimdi ise komple bir takım olarak anılıyorlar. Turnuvadan önce bu kupaya kattıkları keyfi tahmin etmek gerçekten çok zordu. Fakat turnuvada tüm dikkatleri üzerlerine topladılar. 1994'ten beri beklenen şey olmuş gibi. Yani bu turnuva ABD'nin bir futbol ülkesi olmaya başladığının bir göstergesi. Zamanla en popüler spor olan Basketbolu bile geçebilir. 'Amerikalılar futboldan anlamaz' deyimi artık tarihe karışmış durumda. 2002, 2006 ve şimdi 2009... Giderek daha iyi oluyorlar...

İspanya turnuva öncesinde benim favorimdi. Bunda Euro 2008'in yanında harika kadroları ve yenilmezlik seriside etkilyidi. Fakat sürpriz bir şekilde ABD'ye elenmeleri onlar için çok üzücü oldu. Zira Dünya Kupası'nın bir provası olarak nitelendirilen bir organizasyonda 35 maçlık galibiyet serileri bozuldu. Fifa sıralamasında birinciliği bırakma gibi bir ihtimalde doğmuş durumda ancak biz futbol dilencilerinin ve benim gözümde şuan hala dünyanın en iyi takımı. Ben esas şimdi 2010'da neler yapabileceklerini merak ediyorum.


Brezilya bildiğimiz Brezilya. Tüm maçlarını aynı ciddiyetle ve izleyenlerine hep aynı keyfi yaşattırarak oynamayı başardılar. İtalya maçında en iyi oyunlarından bir tanesini sergilediler ve finalde 'Brezilya gibi' oynayarak ABD karşısında 2-0'dan 2-3 galip geldiler. Özellikle 3. golden sonra yaşanan sevinç ve heyecan görülmeye değerdi. Bu onların bu kupaya ne kadar adapte olduklarını gösteriyor bir yandan. Hiçbir turnuva Brezilyasız olmaz, burada da vardılar ve şampiyon oldular. Tebrikler Brezilya...

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan