5 Haziran 2009 Cuma

Balkan Futbolu # 12 - Hırvatistan

Eğer bir ülkenin Hırvatistan gibi genç bir devlet tarihi varsa ozaman sportif başarılar özellikle daha çok gururlandırır. Hırvatlar için bunun milliyetçilikle okadar yakından alakası yok. Bu beraberlik, ödüllendirilmiş gayret ve vatan sevgisi hissi.



Hırvatistan, Yugoslavya Federasyonu'nun şemsiyesi altında yaşamak zorunda olduğu süre boyunca sporcularının performansları bilinmeden bir kenarda kaldı. Dinamo Zagreb'in Kızıl Yıldız'a aldığı herhangi bir galibiyet gizli kalıyordu. Orada sportif ve özellikle futbol anlamında yaşanan kahramanlıkların kutlanmasında eksikliği hissedilen şeylerin telafi edilmek istenmesi gayet doğal. Hırvatistan 1998 Fransa'da üçüncü olduğunda ülkedeki çoşku hiç tahmin edilemeyen noktalara ulaşmıştı. Onların üzerlerindeki Damalı kırmızı beyaz formaları daha ozaman birçok sempatizan kazanmalarını sağlamıştı. 1998 kadrosu harika bir jenerasyondu ve hala Hırvatistan'da Suker ve arkadaşları birer efsane olarak görülüyorlar.



Hırvatistan'ın 1998'de üçüncü olması, takım ruhunun, motivasyonun, ilk defa uluslararası futbol sahnesinde kendi ülkeleriyle özdeşleşmenin getirdiği bir başarıydı. Bu özel durumlar daha iyi organize olmuş ve daha da iyi hazırlanarak gelmiş olan diğer rakipleri karşısındaki açıklarını kapadı. Hırvatistan'ın yaptığı herkesi bir araya getirmek ve oradan başarı çıkartmak oldu. Bu başarıyı getiren bir sanattı.

Normal olarak Hırvat Ligi, Avrupa'nın önde gelen ligleri kadar kaliteli değil. Stadlara renk veren sadece takımların taraftar grupları. Ligin normalin altında kalması nedeni ile üst düzey Hırvat futbolcular Avrupa'nın önde gelen liglerinde forma giyiyorlar ve tüm Hırvat halkı bununla gurur duyuyor. Geçmişte Suker, Jarni, Rapaic, Prosinecki bunlara birer örnek. Şimdilerde ise Rakitic, Modric gibi yıldızlar Avrupa'nın elit kulüplerinde oynuyorlar.



Hırvatlar tahminlerinde gerçekten dikkatli olan insanlardır ve diğerleri gibi iyimser değillerdir. Her zaman daha iyisine daha çok sevinirler. Her ne olursa olsun farklı ve güzel formalarıyla ve ateşli taraftarıyla Hırvatistan katıldığı turnuvalara her daim renk katacaktır.




0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan