18 Haziran 2009 Perşembe

VİVA Dünya Kupası

Belki duymuşsunuzdur bu organizasyonu. Tam olarak adı 'Diplomatik olarak tanınmayan ülkelerin katıldığı' Dünya Kupası'dır.

Viva Dünya Kupası ilk defa 2006 yılında gerçekleştirildi, fakat hem politik, hem lojistik (maçların yapılacağı yer kuzey kıbrıs’tan oksitanya’ya kaydırıldı) hem de vize problemlerinden dolayı ancak dört takım katılabildi. 2008'de beş takım (Sapmi'nin yanısıra Suryani takımı, Padania (italya) ve Provence (fransa) takımları, Kurdıstan) katıldı. Turnuva, bağımsız devlet olarak tanınmayan halkları temsil eden yeni federasyonlar kurulu (new federations board) tarafından düzenleniyor. Üyeleri arasında Monako (monako kulubu ile karıştırmayın), Tibet, Zanzibar, Somaliland, Romanlar (dünya yüzeyindeki roman halkını temsilen), Güney moluccas, Rijeka (Hırvatistan’ın üçüncü büyük şehri olup, 1920’lerde özgür bir devletti) ve Chagos adaları da yer almaktadır. Bu halklardan bazıları ölümüne bağmsızlık talebinde bulunurken ( örneğin geçici üyelerden Çeçenya gibi), diğerleri daha çok hayallerle yetinmektedir. Hatta, Suffolk’a (ingiltere) 10 km uzaklıkta kuzey denizi’nde terkedilmiş bir çelik platformu üzerinde 1967 yılında bir mikro-ulus olarak kurulan Sealand milli takım olarak, kendileri adına oynamak üzere Danimarka’nın Vestberg futbol kulübünü görevlendirmiştir.

Futbolun kalitesi ne olursa olsun ( zira 2006 finalinde Sapmi ve Monako arasındaki maçın skoru 21-1 idi), sergilenen bu kollektif iyimserlige hayran kalacaksınız. Son şampiyon ise 2008'de Padania olmuştu. 2 yılda bir düzenlenen bu turnuva 2010'da nerede şimdilik belli değil. Fakat gerçek olan şu ki; ne modern stadlar var, ne büyük sponsorlar ne de harika oyuncular. Fakat bir kendine güven öyküsü onların gerçekleştirdiği. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazıda Four Four Two 'da yayınlanmıştı hatırlayacaksınız.

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan