21 Nisan 2010 Çarşamba

Mourinho Etkisi; Tatlı Galibiyet...


Papatyam dizisini yayınlayan ve böyle güzel bir maçtan daha bizi mahrum eden Doğan Yayın Grubu'na hiçbir şey söylemek istemiyorum. Küçük hesaplar bunlar. Boşa yapılan hesaplar. Bunun alıştırması da, tahminimce, gelecek yıl iki takımla gidersek takımlardan birinin şifreli kanalda oynaması. Gider biramı içer sosyalleşirim. Size verecek bir kuruşum yok.

Jose Mourinho, göze hoş gelen bir futbol oynatmayabilir. Açıklamaları ile antipatik de gelebilir ama, taktik, teknik ve motivasyon konusunda dünyada en iyilerden biridir. Sezar'ın hakkı Sezar'a. Gruplarda oynanan maçın aksine Inter'de değişen hücum anlayışıydı bana göre. Yayın krizi nedeni ile ilk yarıda ilk 15 ve son 5, ikinci yarının tamamını seyrettim. Çok sağlıklı olmasa da gördüklerim şunlar.

Mourinho Barcelona'nın klasik pas oyununu kesme gayretinde olmamış. Bunu başaramayacağını zaten biliyor. Savunmasını yine arkada kurup mümkün olduğunca çok adamla sıkışık alanı savunmaya çalıştı maç boyu. Yine de Barcelona'ya birçok pozisyon verdi. İkinci maçta, atmosferin de etkisini eklersek, ne Cesar bu kadar şanslı olur, çok top çıkarır, ne de Barça bunları kaçırır. Zaten bu geride yaşanan sıkışmalarda yapılan paylaşım/yerleşim hatalarından birinde golü de yediler. Peki Inter'de farklı olan neydi?

Pek tabii Barcelona'nın yaptığı otobüs yolculuğunun getirdiği yorgunluk, konsantrasyon kaybı etkilidir oyunlarında. Ama 3-1 sonrası öyle kötü oynamadıklarını, kurdukları baskıdan ve ürettikleri pozisyonlardan gördük bana göre. Üst düzey bir maç bu. Kaç tane pozisyon üretmeyi bekliyorsunuz Barcelona olsanız dahi? Bugün asıl sıkıntı Barcelona'nın savunma yönünde yaşandı. Topu kaptırdığı anda çok adamla bölgeye yığılan ve rakibi çıkartmayan Barcelona'nın, geride de benzer bir biçimde bir oyuncunun üzerinde kalması, sürekli yapılan ters koşularda hata yapmalarına sebep oldu. İlk golde yapılan yerleşim hatası Barcelona gibi bir takımdan beklenmeyecek fahiş bir hata bana kalırsa.

Bundan sonra maç boyu şunu gözlemledim; Milito ve Eto'o nun gezdirdiği Barça savunmacılarının ortasına sürekli olarak sürpriz koşular geldi orta sahadan. İşin enteresan tarafı, maçın her anında iki forvet oyuncusunun yaptığı yalancı koşulara reaksiyon vererek defansın ortasında ciddi açıklar verdi Barcelona. Kısacası Barcelona'ya karşı az süre ayağında tuttuğu topu iyi kullandı Inter. Sonuca gitmeyi başardı. Xavi'ye özellikle uyguladıkları baskı ve ona top kullandırmamaları da önemli noktalardan biri. Kaçırdıkları? İşin bu kısmını sonlarda değerlendirelim. Seyircisi harikaydı Inter'in. Mourinho'nun motivasyon için ne yaptığını bilmiyorum ama çok etkileyici olduğu kesin. Gol yemelerine rağmen konsantrasyonlarını kaybetmemeleri çok etkileyici; her ne olursa olsun Barcelona'nın rakipler üzerinde bu tarz bir tedirginlik yarattığını biliyoruz.

Gelelim işin Barcelona tarafına. Kazanan her zaman haklıdır pek tabii. Şimdi "Messi ne yaptı" geyikleri de dolanacaktır ortalarda. Bu adamdan sürekli herkesi geçip gol atmasını bekleyen kişi çekinmeden söylemek gerekirse salaktır. Messi'de bir insandır ve sahadaki 21 kişinin odağı olan bir adam olmak düşünüldüğünden zordur eminim ki. Rövanş maçında o söylediğinizi yapar siz de ağzınız açık izlersiniz. Yani bu tarz konuşmalar yapmak yerine rasyonel değerlendirmeler yapmak gerekli. Özellikle Pedro iyi bir maç çıkardı. Ben Toure'nin Busquets'den çok daha iyi olduğu görüşümde diretsem de, Pep'e saygımız sonsuz. Alves'in pozisyonu bana penaltı gibi geldi ama tekrar bakmak gerek. Son 5 dakikada Pique'nin merkezinde olduğu 3 pozisyonda bir başka oyuncunun olmaması Inter adına büyük şans. Cesar'ı birçok kez zorladılar. İkinci maç için en büyük şanssızlık Puyol.

Ben Barcelona'nın turu geçeceğini düşünüyorum. En azından çok daha keyifli bir maç izleyeceğiz. Mourinho bana göre elindeki malzemeyi iyi ve doğru kullanmıştır. Maç içerisinde bir teknik direktörün etkisi kişiye göre değişir ama, sahaya çıkan takıma teknik direktörün etkisi %100'dür. Otlanmaya çıkmıyor bu adamlar nihayetinde; kendilerine söylenen şeyler, verilen direktifler var. Maçın her anında bir şablonu uygulamaya çalıştı Inter; elinden gelen de buydu. İkinci maçta seyircisini de arkasına alacak Barça, gruplardaki tarifeyi uygular bana göre. Inter'e orada da gol lazım. Inter taraftarları, futbolcuları ve teknik adamı, dünyanın en iyi takımıyla oynadıklarını unutma gafletinde bulunurlarsa finalde ekran karşısında çekirdek çıtlar. Bu arada sadece 9 yenilgi alan Guardiola'nın 2 farklı kaybettiği ilk maç olduğunu da belirtelim.




Foto: @ UEFA.com

2 YORUM:

Luigi Ferraris dedi ki...

"Gider biramı içer sosyalleşirim. Size verecek bir kuruşum yok."

İmzamı atarım

Adsız dedi ki...

Uzaylıyı göreniniz var mı ?

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan