28 Ekim 2009 Çarşamba

Blog Söyleşileri #3, Ali Ece 2. Bölüm

12) Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın Avrupa maceralarında kim daha başarılı olacaktır sizce?
Galatasaray'ın Europa Ligi'ni kazanmasını çok isterim, Rijkaard-Neeskens ve bu kadroya yakışır. Dilerim Fenerbahçe de aynı kupada çok başarılı olur. Zico döneminde Şampiyonlar Ligi'nde oynanan çeyrek final muhteşem bir başarıydı ancak nedense yönetim sezon başında hedeflerini açıklarken "3 yıl üst üste Türkiye Ligi şampiyonluğu" dedi. Onun yerine bir kez Europa Ligi şampiyonu olsalar tarih yazarlar ki aslında iyi bir organizasyon ve hedef belirlemeyle bunu başarabilecek kapasitede bir kulüpler. Beşiktaş'ın bu yönetim anlayışıyla kalıcı başarı kazanması imkansız ancak Mustafa Denizli varsa her şey mümkün...

13) Bir Total Futbol aşığı olarak Frank Rijkaard'ın Türkiye'de oluşundan memnun musunuz?
Frank Rijkaard ve Johan Neeskens'le aynı sokaklarda yürüyor olmak muhteşem bir duygu.
Ancak Rijkaard'ı kıyasıya eleştiren yorumculardan sadece utanıyorum. 70 kilo fazlaları var, Alex Ferguson'la ilgili tek bildikleri "Sir" olduğu ama hala kendilerine yorumcu diyerek televizyona çıkıp eleştirebiliyorlar. "Rijkaard, Sparta Rotterdam'ı küme düşürdü" savından hareketle yorumlar yapmak bir de üzerine "Ne var ya o takımı ben bile çalıştırsam şampiyon yapardım" deme yüzsüzlüğünü göstermeleri karşısında diyecek söz bulamıyorum. Hayır, "O zaman Championship Manager ya da FM'de Barcelona'yı çalıştırın da görelim" diyeceğim ama CM FM de ne ki diyeceklerdir!


14) Premier Lig'i çok yakından takip ettiğinizi biliyoruz. Bu yıl Premier Lig şampiyonluğu adayınız kim?
Maalesef Chelsea ve Manchester United. Liverpool'un başından IMF'den beter Amerikalı başkanlar gitmedikçe işimiz çok zor.

15) Liverpool'u neden bu kadar çok seviyorsunuz?
Liverpool aşkımın kökeninde bir maçta top boş kalmış Liverpool kalesine giderken Liverpool taraftarlarının ayağa kalkıp topun aksi yönüne doğru üflemeleri fenomeni var.
Sonra büyüdükçe Liverpool'u izleyip okudukça daha da sevdim, aşık oldum... Liverpool ve Manchester Avrupa tarihinde insanların siyah-beyaz, müslüman-hıristiyan diye ayrıma uğramadan barış içinde yaşadıkları ilk iki şehir. Beatles Liverpool'lu, Bill Shankly Liverpool'u Liverpool yapan adam... Shankly'yi rahmetli dedem misali severim.
Fowler, Dalglish, Barnes, McAteer, Alan Hansen, Ronnie Whelan hepsi de Liverpool'u daha da fazla sevmem için başlı başına nedenler...
Liverpool, salt İngiliz değildir! We are Scousers, not English!


16) Futbolun içinde bu kadar çok para dönmesi ve futbolun adeta bir sanayi halini alması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çok hoşlandığımı söyleyemem. Dediğim gibi 1993-1999 yılları arasında Premier Lig çok daha güzeldi. Dönen para arttıkça futbol günü kurtarmak adına defansifleşti. Ben mahallede plastik topla oynadığımız oyunu seviyorum. Eric Cantona'yı, Best'i, Fowler'ı, Nouma'yı, Rıdvan'ı...

17) 1994 Dünya Kupası'nda Türkiye olmadığı için İrlanda Cumhuriyeti'ni desteklediğinizi okudum. Neden İrlanda?
İrlanda Cumhuriyeti'ni ilk olarak 1988'de tutmaya başladım. İngiltere, Türkiye'ye 8 atmış bir de hindili mindili adi karikatürler yapmışlardı. Euro 88'de İngiltere'nin ilk maçı İrlanda'ylaydı. Rahmetli dedem "İrlanda da bizim gibi Avrupa'nın zencisidir, biz Türkiye gibi sömürgeciliğin feleğini yemiş ama onu yenmeyi başarmıştır, üstelik de tam kalbinden, İngiltere'den" demişti.
O maçta uzun yıllar sonra İrlanda, İngiltere'yi yendi. Golün pasını veren John Aldridge ve tarihi golü atan Ray Houghton, İrlanda'da değil Britanya'da doğmuş göçmen çocuklarıdır. O maç dünya futbol tarihine geçmiştir. O gün bugündür İrlanda'yı çok severim, Türkiye olmayınca İrlanda'yı tutarım. İngiltere Milli Takımı kendini beğenmişliktir, aşırı milliyetçi holiganizmdir, kavgadır dövüştür, içince sapıtmaktır, daha doğrusu o yıllarda öyleydi! Şimdi düzeldi biraz. İrlanda taraftarları ise hep katıldıkları turnuvanın en centilmen taraftarları seçilirler, taç kazandıklarında Dünya Kupası'nı kazanmış gibi canhıranç alkışlarlar, futbolun güzel yüzüdürler. Ayrıca İngiltere'nin son 20 yıldaki iki büyük yıldızı Gascoigne ve Rooney isteseler İrlanda Milli Takımı'nda oynayabilirlerdi çünkü onlar da yarı İrlandalı.
Buna karşın İrlanda'ya altın çağını yaşatmış (1988-1994) olan kişi 1966'da İngiltere'nin tek kazandığı Dünya Kupası'nda savunmanın belkemiği yıldızı olan Jack Charlton'dır...
Bu vesileyle Dünya Kupası elemelerinin sonuna doğru Fransa gibi takımların katılması zora girince son anda seri başılı kura düzmecesini uyduran FIFA ve UEFA'yı kınıyorum. Dünya Kupası'na katılmak Bosna Hersek ve İrlanda gibi mütevazı takımların da hakkı!


18) Futbolun dışında hangi spor dalları ile ilgilisiniz?
Yıllarca Efes Pilsen, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ta basketbol oynadım ama en son Isiah Thomas, Joe Dumars oynarkenki NBA ve Dejan Bodiroga'nın oynadığı Avrupa basketbolunda kaldım. Six Nations Cup'ı dolayısıyla Gaelic futbolu da çok severim. O kasklı masklı salt fizik gücüne dayalı Amerikan rugby'si çok yapay geliyor. İncecik, kemikleri sayılan zayıf bir Afrikalı'nın maraton ya da 400 metreyi kazanması da beni çok mutlu eder. Muhammed Ali'nin boks maçlarından görüntüleri de kaçırmam.
İlker Duralı çok daha iyi bilir, ben adını tam bilmiyorum Kış Olimpiyatları'nda beş kişi buzun üstünde kanoya falan biniyorlar, o da çok güzel:)))


19) Favori ilk 11 inizi yazar mısınız?
Kaleci: Peter Schmeichel
Savunma: Cafu, Paul McGrath, Marcel Desailly, Paolo Maldini
Orta Saha: George Best, Johan Cruyff, Kenny Dalglish (Glenn Hoddle), Ryan Giggs (defansif açıdan zayıf olduğunu ben de farkındayım ama hayallerimin 11'i sonuçta, en beğendiğim önlibero/defansif orta sahalar Guardiola, Rijkaard ve Redondo'ydu onu da belirtmek isterim)
Serbest Adam: Diego Maradona
Santrfor: Marco van Basten mükemmeldi ama ben pivot santrforlara hastayım o yüzden Niall Quinn.


20) Televizyonda ne izlersiniz? Ben tam bir Supernatural hayranıyım. Bu tip diziler ile aranız iyi mi?
Premier Lig, La Liga, NTVspor, Later with Jools Holland, Pembe Panter çizgi filmi, Kemal Sunal-Şener Şen filmleri...

21) Bloglar diyelim. Artık Bloglar, özellikle futbol blogları adeta haber kaynağı haline geldiler. Siz ne düşünüyorsunuz?
Bloglar, Türk skor basınının 10000000 ışık yılı ilerisindeler.

22) Sürekli takip ettiğiniz Bloglar var mı?
O kadar çok var ki say say bitmez, Total Futbol'un yanında linki olan tüm bloglar...

23) FM sevginizden bahseder misiniz?
Bana deseler ki al sana ayda 3000 lira, sadece CM ya da FM oynayacaksın, başka işle ilgilenmek yok; hemen kabul ederim...

24) PES mi FIFA mı ?
FIFA 99'da kaldım:)))

25) Türkiye'nin en güzel kadını?
Say say bitmez, çok ama çok güzel kadınlar var... Favorim değerli hocamız Murat Belge'nin eşi Hale Soygazi'nin 1970'lerdeki halidir...

26) Son olarak Mutlak Gol Pozisyonu'nu daha önce takip ediyor muydunuz onu soralım :)?
Tabii ki hatta FourFourTwo'da birkaç çalışan birden aynı anda keşfettik. Bizim yazmayı planladığımız konuları yazmasıyla keşfettik ama seviyoruz o ayrı!:)))

2 YORUM:

Adsız dedi ki...

Güzel iş. Cevapları okumak büyük zevkti

Adsız dedi ki...

10000000000 ışık yılı .. ilginçç

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan