19 Ekim 2011 Çarşamba

Beckham'ın anlaşılamayan stili! Duran topların efendileri | Bölüm 2

Duran topların efendilerini anlattığımız bu yazı dizisinde, dizinin ilk baskısında Brezilyalı efsane futbolcu ve frikik dehası Juninho Pernambucano'ya yer vermiştik. Estetik stili, inanılamayan frikik goller, frikik kullanırken topun dibine girişi, futbolculuk kariyerindeki efendiliği, bitmek bilmeyen kariyeri... Bu yönlerden değerlendirmiştik Pernambucano'yu sizler için. Şimdi karışık olarak listelediğimiz bu yazı serisinin ikinci baskısındaki ismimiz, İngilizler'in "Sir" unvanı verdiği bir isim...

Sir David Beckham

İngiltere futbol tarihini en iyi 15-20 oyuncusu arasına rahatlıkla sokabileceğimiz bir isimden bahsediyoruz tabii ki de, David Beckham'dan. Manchester United'da başlayan kariyeri ve dünya yıldızı olması, oradan da Los Galacticos'a geçisi, daha sonra yenilik yapma amacıyla Los Angeles yolunu tutması, arada Milan heyecanı yaşaması ve son dönemeçte tekrardan Los Angels'a gelmesi. Bu saydığımız 5 takım, Beckham'ın 15 yılı aşan kariyerinde forma giydiği takımlar. Beckham o kadar sezon forma giydi, o kadar sezonda o kadar maç oynadı, o kadar maçta o kadar iyi performanslar sergiledi ki; bunları yazıya dökmemiz imkansız denecek kadar düşük olasılıkta...

Yazımızın asıl konusunu biliyorsunuz zaten: frikik ustaları. Yazı dizisinin ilk baskısında sambacı Juninho'ya selamı çakmıştık. Bu sefer de gemimizin rotasını İngiltere'ye, daha doğrusu İngiliz yıldız David Beckham'a çevirdik. İngilizler'in gözbebeği, altın çocuğu, 'sir'ü, kaptanı, futbol çilingiri, kısacası her şeyi... Hani eskilerden bir deyim vardır ya "anlatılmaz, yaşanır" diye; işte Beckham da tam o deyime uyan bir futbolcu. Dünya tarihinde izlemeyen veya izleyemeyen kişilerin çok şey kaybettiği, onu izleme şansına sahip olan kişilerin de çok şey kazandığı bir oyuncu o. Bir de onun o frikikleri yok mu işte! İngiltere'de, Manchester'da, Milano'da, Madrid'de, Los Angeles'da... Burada oynanan maçlarda frikik düdüğü çaldı mı kaleye yakın bir yerde, hep o sarışın yakışıklı çocuk geçerdi topun başında. Kendine has, ellerini beline koyduğu o karizmatik duruşu ve topa gelirken sanki birisi iple onu çekiyormuş gibi kendisini sola bırakması, o enstantenelerden sonra da zımba gibi vuruşları... Beckham'ı Beckham yapan o frikiklerdi belki de futbol tarihinde!

17 Ağustos 1996'da Manchester United-Wimbledon maçı oynanır. Manchester United maçta 2-0 öndedir ve daha 20 yaşında olan David, o maçta 10 numaralı forması ile maçtaki yerini almıştır. Maçın ortalarında rakip takım kalecisi Neil Sullivan'ı ileride gören Beckham, uzaklardan attığı gol ile adını duyurur o maçta. O golü atmasının sebebi olarak ise, aslında takım arkadaşı Charlie Miller için yapılmış özel ayakkabıların yanlışlıkla ona verildiğinin söylemesidir. O golden sonra toplara iyi vurabildiğini anlayan genç David, o günden bugüne dünya tarihine kazınmış frikikleri atmaya başlamıştır.

David Beckham için, pardon pardon, Sir David Beckham için sadece frikik konusunda bile söylenecek çok şey var; ama hem sizin yazıyı okuma şevkinizi kırmamak, hem de Beckham'ın sadece frikik özelliğini anlattığımız bu yazıyı bozmamak için yazımızı burada bitiyoruz.

Ertem Şener tarzı ile bitirelim bu güzel yazımızı...

Sir David Beckham'ın frikikleri asla unutulmaz futbol tarihinde! Kim unutabilir ki babasının mutfak tesisatçısı, annesinin kuaför olduğu o sarı kafalı çocuğun, düşer gibi attığı frikikleri?

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan