16 Ekim 2011 Pazar

Juninho'ya selam olsun. Duran topların efendileri | Bölüm 1

"Futbol gayet basit bir oyundur aslında. Yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinden oluşan çim sahada, 22 tane futbolcunun topun peşinden koştuğu bir oyundur futbol." lafını sadece 100 yıl önceki futbol anlayışı için söyleyebilirim sadece. Çünkü günümüzde futbol öyle bir hâl aldı ki; ne futbolsuz yaşayabiliyoruz, ne de futbol ile hep mutlu... Çünkü futbol hayatımıza işleyen bir şey olmuş! Faulleriyle, taraftarlarıyla, maçlarıyla, hakem hatalarıyla, golleriyle, kornerleriyle, kadrolarıyla... Her şeyiyle içimize işlemiş futbol, futbolsever olan bizleri en derinden etkilemiş.

Futbola etki eden, futbolda yaşanan olumlu-olumsuz bir sürü şeyi arka arkaya sıralayabiliriz. Ama hem hayattan, hem de futboldan zevk almak için bardağın hep dolu tarafında bakmalıyız işte! Futbol; maç içinde verilen paslarıyla, kaleye çekilen şutlarıyla, kendisinden hızlı olan bir topa yetişemeyen futbolcusuyla, kenarda oyuncularına haykırarak ulaşmaya çalışan teknik direktörleriyle harika bir oyun, sanat, zanaat... Bir de futbolu güzel kılan şeyler, futbolcular var! Öyle futbolcular var ki topu alıp götüren, onunla dans eden -Messi, Ronaldo gibi-, öyle futbolcular var ki topu ayağına yapıştıran, onu vücuduyla hareket ettiren -Xavi, Lampard- gibi, bir de öyleleri var ki, topu füze gibi her noktadan kaleye yollayabilen -Ronaldinho, Juninho, Ronaldo- gibi...

Şimdi bu konu için niye böyle bir giriş yaptığımızı düşünebilirsiniz, hatta bana oradan soruyor da olabilirsiniz. Bu yazının asıl konusu olan duran top ustalarını okurken, o işin ne kadar farklı ve yetenek gerektiren bir şey olunması gerektiğini anlatmaya çalıştık sadece. Çünkü futbol eskisi gibi değil! Futbol, bir oyuncunun ayağına geçirdiği siyah ayakkabısının ucuyla topa vurması değil artık, futbol bir yetenek, beceri işi bu zamanda. İşte futbolda yeteneğini konuşturan, futbolda frikiklerde sanki sanat yaparmış gibi golleri atan oyuncuları araştırdık biz de sizler için.

Juninho Pernambucano

Brezilya'da doğup futbolcu olmayan, daha da özele indirgeyelim; Brezilya'da doğup futbol oynamayan çocuk var mıdır dünyada? Bizce yoktur, Juninho da Brezilya'da doğan ve futbolun vazgeçilmezleri olan çocuklardan biri. Onu diğerleinden farklı kılan en büyük özelliği ise frikikleri. Mevcut futbol kariyerini sürdüren 36 yaşındaki futbol cambazı, futbol kariyerine ülkesinin Recife kulübünde başlamıştı. Daha sonra Vasco da Gama'ya giden sambacı, adını bütün dünyaya duyurmasını sağlayan Lyon'a transfer oldu oradan da. Burada 8 yıl giyen futbol ustası, Fransa'da birbirinden inanılmaz ve insanüstü frikik golleri atan Juninho için, futbolu ve frikikleri açısında pek bir şey söylemeye gerek yok aslında. 17 Mayıs 2009 tarihine kadar, yani Lyon ile geçirdiği 7 sezonda 44 tane frikik golü atmış bir isim sambacı. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'nde de kaydettiği 14 frikik golü ile rekor kırmayı da başarmış bir isim. Onun olayı sadece frikik atmak değil. Genllikle uzaktan ve acayip bir şekilde attığı frikiklerle dikkat çekmiştir Juninho. Kaleye en azn 30 metre uzaklıktan kullandığı frikiklerinde topun dibine giren ve topa acayip bir şekilde falso veren sambacı, bu frikik stiliyle özdeşleşerek dünya futbolunda kendine yer edindi. 2009'da Nice maçında 48 metreden kullandığı frikik ve topun kimseye değmeden kaleye girmesi de kırdığı başka bir rekor Juninho'nun. Didier Drogba ve Cristiano Ronaldo'nun, duruş ve vuruş stili olarak Juninho'dan esinlendiklerini söylememize bile gerek zaten. Onun için sadece frikiklerinden oluşan videosunu izlerseniz, ne demek istediğimizi anlayabilirsiniz.


Fotoğraf: Juninho Pernambucano of Brazil strikes the ball By: Stu Forster @Getty Images Sport

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan