3 Mayıs 2011 Salı

Göztepe’nin şampiyonluğunun şifreleri...



Türk futbol tarihinin köklü kulüplerinden Göztepe, 2007-2008'de amatör kümeden başlattığı mücadelesinde, gelecek sezon için Bank Asya 1. Lig'de mücadele etme hakkı kazanarak taraftarını sevince boğdu. Peki başarının sırları nelerdi?

1) Kadro Derinliği

Göztepe’nin şampiyonluk yarışında diğer rakiplerine göre şüphesiz en büyük artısı kadro derinliğiydi. 5 tecrübeli ve kaliteli stopere sahip ligde başka takım yok! Göztepe’nin kadro derinliğinin en fazla olduğu mevki ise orta saha. Bank Asya 1. Lig kalibresindeki oyunculardan kurulu Göztepe orta sahası yaş ortalaması yüksek olsa da pozisyon bilgisi, oyunu yönlendirme ve gerektiğinde oyunun temposunun düşürme işini çok iyi yaptı. Göztepe’nin kemikleşen ilk 11’inin dışında kalan futbolcuların da ne kadar kaliteli ve hazır olduğunu belirtmek açısından Perşembe günleri yapılan çift kale maçları as akımın en fazla 1-0 gibi skorlarla kazanabildiğini ekleyelim. Yedek futbolcuların da en az ilk 11’dekiler kadar hazır olması müthiş bir avantaj.

2) Tayfun Özkan & İlhan Şahin

Şampiyonluk elbette takım oyunu ile geldi lakin bazı futbolcular gösterdikleri performans ile bu şampiyonlukta kritik roller aldı. Geçen sezonu Demirspor’da geçiren ve son iki sezon baz alındığında 2. Lig’de 53 golü bulunan Tayfun Özkan kalibresinde bu ligde bir santrfor daha yok! Transfer döneminde ilk odaklanılan isim olan Tayfun Özkan geçen sezon attığı 23 gole yaklaşamasa da attığı 18 gol Göztepe’nin şampiyonluğu için kafi oldu. İlhan Şahin ise esas mevkisi ön libero olmasına rağmen Tayfun’dan sonra takımın en skorer oyuncusu. Oyunun iki yönünü de oynayabilen İlhan’in ekstra katkıları takımında başarısında kilit önemde.

3) Doğru Transfer Politikası

Beşiktaş efsanesi Ali Gültiken, yaz transfer döneminde, şampiyonluk yaşamış, ateşli tribün grubunun futbolculara hissettireceği baskıyı kaldırabilecek ve şampiyonluk için çıkılacak olan kilit maçlarda stres yapmadan soğukkanlı kalabilecek isimleri takıma kazandırma kararı aldı. Bu doğrultuda transfer edilen futbolculardan 13 tanesinin çeşitli liglerde şampiyonluk görmüş olması tesadüf değil aksine bilinçli ve son derece isabetli bir karardı. Göztepe taraftarlarının şampiyonluk baskısının iyice arttığı son maçlarda futbolcuların stresli ortamdan etkilenmeden işlerini yapmaya devam etmelerinin sebebi yaz döneminde uygulanan doğru transfer politikasıydı.

4) Ali Gültiken

Geçen sezonun ortasında Göztepe ile anlaşan Gültiken futbol takımındaki tüm yetkileri üzerine aldı. Takımdaki arkadaşlığın gelişmesi için çaba sarf eden efsane golcü bunu başardı. Güler yüzü ve kendine has gülümsemesini tüm takıma yansıtan, sürekli pozitif düşünen Gültiken’in futbol bilgisinden ziyade sezon içerisindeki krizleri yönetmedeki ustalığıdır belki de şampiyonluğun sebebi!

5) Genç yıldızlar

Emin Yalın, Raşit Sevindir, Burak Keskin ne 1992 doğumlu genç stoper Anıl Özönerli… Hepsi de yetenek sarrafı Ali Gültiken ve Özcan Kızıltan’ın keşfettiği bu oyuncular gençlikleri ile takıma dinamizm kattılar ve kariyerlerinin ilk yıllarındaki bu müthiş şampiyonluğa katkı sağladılar.

6) Yönetim Anlayışı

23 yıl aradan sonra ilk defa bir teknik direktör ile sezonu tamamlayan Göztepe’de bu istikrarı sağlayan yönetim kurulunun payı göz ardı edilemez.


(Bu yazı Sevgili dostum Hüseyin Ataş'a aittir ve Goal.com'da yayınlanmıştır)

5 YORUM:

Adsız dedi ki...

Bu twitterda haberleri gazeteden mi alıyosun yazıyorsun,yoksa kendi çabalarınlamı.Eğer gazeteden alıyorsan her ismi bence yazma.Doğru çıkmayabilir.Ama emin kaynaklardan alıp yazıyorsan o zaman çok iyi.

Oğuz Öztürk dedi ki...

Bu yorumu neden twitter dan değil de, buradan yaptım anlayamadım ama, ben kendim ilk ağızdan duyuyorum hepsini. Tabii ki her yazılan gerçekleşecek diye birşey yok.

göztepe.com dedi ki...

kullandığınız Göztepe arması yanlıştır. Lütfen Orjinal armayı kullanınız.

Adsız dedi ki...

Merhaba
Göztepe ile ilgili yazılarınızda kullandığınız arma Göztepe arması değildir. Google da Göztepe ismi aratılınca ilk çıkan görsel sizin bloğunuza ait. Göztepe'yi iyi bilmeyenler logonun hatalı olduğunu farketmeden kullanmaktadır. Lütfen orjinal armayla değiştiriniz.
Saygılar

Oğuz Öztürk dedi ki...

Orjinal arma için link verir misiniz?

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan