24 Aralık 2010 Cuma

Bir brezilyalı iyidir‚ iki tanesi idare eder ama üç tanesi? Shakhtar Donetsk için o da fena sayılmaz...


Mircea Lucescu'nun Shakhtar Donetsk'i Şampiyonlar Ligi'nde Arsenal'in bulunduğu gruptan 15 puanla lider çıktı. 5 galibiyet ve sadece 1 yenilgi ile. Grubun en güçlü takımı konumundaki Arsenal ile oynadığı maçlardan ilkini İngiltere'de 5-1 kaybedip kendi evinde 2-1 kazanan S. Donetsk, şimdi son 16'da Roma ile eşleşerek çeyrek final rüyasının hiç zor olmadığının tekrar farkına vardı.

Lucescu bizim için özel bir teknik direktördü, birkaç yıldır da çalıştırdı S. Donetsk bu yüzden özel bir takım. Türkiye'de çalıştırdığı takımlarda istikrarı ile nam salan Rumen hoca, şimdilerde aynı istikrarı Ukrayna'da gösteriyor. Onun takımının maçtan önce ilk onbirini yazmak çok zor bir iş değil. Ya da hangi sistemle sahada olacağı. Çünkü Lucescu sistemi çoktan oturtmuş ve onu her maç uygulamıştır. Tıpkı Turncu formalı Shakhtar'da olduğu gibi...

Shakhtar Donetsk, yıllardır süre gelen Ukrayna futbolunda her daim Dinamo Kiev'in arkasında kalan bir kulüp oldu. Bunun için birçok atılım yapıldı fakat 2004 yılına kadar gerçek anlamda bir gelişme sağlanamadı. 2004 yılı Shakhtar için önemliydi çünü o yaz, Beşiktaş'tan ayrılan (ya da kovulan) Mircea Lucescu ile anlaşıldı. Bu anlaşma aynı zamanda gelecek şampiyonlukların da habercisiydi. Nihayet Shakhtar, Dinamo Kiev'in tahtını sallamayı başarmıştı. Avrupa Kupaları'nda da birçok hayali olan Shakhtar Donetks, doğru insanı bulmuştu.

Lucescu'nun bu sezon Avrupa'da 15 puan toplaması onun takımının zirvesi değil. Kazandığo lig şampiyonlukları ve Ukrayna kupaları bir yana, Finali İstanbul Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda oynanan UEFA Kupası'nı da Ukrayna'ya götürmesi takım için zirve oldu. Beşiktaş ve Galatasaray'dan yaşadığı başarılara rağmen gönderilen Lucescu, bir tokat gibi aynı topraklarda UEFA Kupası'nı kazanmıştı.

Bu sezonda Dinamo Kiev'in önünde gider Shakhtar, bu rahatlığı Şampiyonlar Ligi'nde de gösterme başarısını yakaladı. Arsene Wenger'in Brezilyalı oyuncular için söylediği "Bir brezilyalı iyidir‚iki tanesi idare eder ama 3 tanesi t.direktörü kovdurur." sözleri Lucescu ve Shakhtar için geçerli değil gibi görünüyor çünkü Srna, Rat, Fernandinho, Jadson, Luiz Adriano, Willian gibi içinde Brezilyalı oyuncuların fazla olduğu kemik kadro, Ukrayna takımını başarıdan başarıya götürüyor. Yine bu isimlerin yanına Arsene Wenger'in sözüne sadık kalarak takımdan gönderdiği Eduardo'yu da eklediğimizde daha güzel bir kadro bizi selamlıyor.

Arkasında büyük bir maddi güç bulunduran, herkesin düşüncesinin aksine Brezilyalı oyuncuları ile başarılar yakalayan ve Lucescu gibi bir nimete sahip olan Shakhtar Donetsk, büyümeye devam ediyor.


Oğuz Öztürk - Goal.com

5 YORUM:

İsmail dedi ki...

Bizimkiler istikrarı nerelerinden anlamışlarsa artık alakamız yok Shaktarla :)

Adsız dedi ki...

srna brezilyalı mıydı? hırvat diye biliyoduk

Oğuz Öztürk dedi ki...

Adsız,

Srna, Rat, Fernandinho, Jadson, Luiz Adriano, Willian gibi içinde Brezilyalı oyuncuların "fazla" olduğu kemik kadro... demişim. "Fazla olduğu" Yani direk Brezilyalılar değil...

Adsız dedi ki...

baska adsiz.

kabul etki cümle cok yanlis olmus."fazla oldugu" deyince brezilya disi oyuncular akla gelmiyor.."Srna Rat VE" yazsaydin ozaman baska olurdu...kafadan 6 brezilya hakkinda yazilan bi cümle gibi geldi ne yazikki...

Oğuz Öztürk dedi ki...

Kelimelere fazla takılmaya gerek yok. Ben o anlatımı yeterli görmüştüm, daha fazla açabilirmişim... Eyvallah.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan