5 Aralık 2010 Pazar

Rusya ve Katar'a Güvenmek Gerek

FIFA, 2018 Dünya Kupası için Rusya'yı, 2022 içinse Katar'ı uygun gördü. Bu iki ülke tüm dünyaya bu organizasyonların altından kalkabileceğini gösterme niyetinde. Peki, neden Rusya ve Katar?

Öncelikle seçimlerden önce büyük favori olarak görülen ancak 22 oyun, sadece iki tanesini alabilen İngiltere'yi düşünelim. Ülkede oynanan üst sınıf futbol, mükemmel stadyumlar, futbolun beşiği sıfatı ve tabii ki ateşli taraftarlar bu ülkenin artılarıydı. Diğer adaylardan İspanya ve Portekiz ortaklığına geldiğimizde iki ülkenin dünya futboluna armağan ettiği büyük yıldızlarını ve mükemmel altyapı ağını hemen görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'ne baktığımızda da 1994 Dünya Kupası'nı başarıyla idare ettiğini söyleyebiliriz. Avustralya ise düzenleyeceği ilk Dünya Kupası sebebiyle var olan müthiş potansiyelini mükemmel bir organizasyon ile futbolseverlere sunabilirdi. Hollanda ve Belçika ortaklığında öne çıkanlar ise iki ülke arasındaki harika ulaşım olanakları, Avrupa futboluna bıraktıkları güzel bir futbol mirası daha önce bu tip bir organizasyonu beraber düzenlemiş olmaları idi.

Peki FIFA, yukarıda saydığımız ve ellerinde birçok güçlü etkeni bulunduran ülkeleri değil de, neden Rusya ve Katar'ı tercih etti? Bu iki ülkenin taşıdığı potansiyellerin riskli olduğunun farkında olan FIFA, öncelik olarak bu kararı verirken Günay Afrika 2010 Dünya Kupası'ndan hareketle farklı coğrafyalarda bir turnuva görmek istedi. FIFA'nın verdiği bu kararlar iki ülkenin lojistik ve güvenlik açısından henüz oturmaması sebebiyle eleştirilse de, FIFA 2010'dan sonra bir kez daha futbolun dünyayı birleştirici bir unsur olduğunu göstermek istedi ve Rusya ile Katar'ın bu düşünceye katkı yapabileceğine yürekten inandı.

Daha önce Dünya Kupaları'nda başarılı maçlar çıkartan Rusya, bunun yanında derin futbol gelenekleri olan bir ülke. Yabancılara çokta açık bir turizm etkisine sahip olmayan Rusya, Dünya Kupası sayesinde ülkesini dünyaya açma fırsatını da yakalamış olacak. Tarihten gelen ve soğuk savaş dönemi ile günümüz arasında sıkışıp kalan Rusya, nihayet futbol sayesinde kendisini bir kez daha kanıtlama fırsatını yakalamış durumda. Küresel dostluk ve işbirliğini futbol sayesinde pekiştirecek olan bu soğuk ülke, tüm dünyaya yeni bir Rusya ile merhaba diyecek. Dünya futboluna Lev Yashin ve daha birçok efsane isim kazandıran Rusya'da genç futbolcular, şimdi kendilerini bu kez yaşadıkları coğrafya üzerinde kanıtlayacak olmanın mutluluğu içerisindeler. Turnuva oynanacağı sırada 37 yaşında olacak olan Arsenalli Rus forvet oyuncusu Andrey Arshavin, bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada Rusya'nın geleceğini şekillendirdiğini belirterek, aynı zamanda ülkede sosyal bağlılığın ve iş imkanlarının da artacağının altını çizdi.

FIFA'nın 2022 için uygun gördüğü ve uzmanlar tarafından riskli bir seçim olarak lanse edilen Katar ise müthiş bir pazar görünümünde ve tüm Asya ve Arap dünyası adına bu organizasyonun altından kalkmak zorunda. Futbolun kültürel farklılkları birleştirici bir unsur olduğu düşünüldüğünde ise Katar gerçekten de doğru bir seçim sayılabilir. Katar'ın yakın olduğu Orta Doğu coğrafyasında ise diplomatik olarak karışık bir görüntü içinde olan düzen, yine daha önce birçok kez olduğu gibi futbol sayesinde rayına oturmuş ve daha barışçıl bir hal alabilecek. Dünyanın en hassas bölgelerinden biri olan Katar'ın bulunduğu coğrafya, FIFA'ya göre futbol sayesinde tüm dünya tarafından kabul görecek. Bunlar göz önüne alındığında Katar gerçekten de doğru bir seçim olabilir.

Dahası, Katardaki futbolun gelişimi için bu turnuva bulunmaz bir nimet. Belki küçük bir ülke olabilir ancak orada futbola beslenen tutku çok büyük boyutlarda. Dünya için hızla çok büyük bir seyehat merkezi haline gelen Katar'ın ekonomik olarak sıkıntı yaşamayacak olması da onlar için artı bir yön niteliğinde. Katar için ufukta görünen tek sorunun, yaz aylarında yaşanacak olan sıcak iklim olacak ancak teknoloji ve bulunacak yeni çözümler sayesinde bunun da üstesinde rahatlıkla gelinebilir. Sonuç olarak FIFA'nın 2022'yi Katar'a vermesi sayesinde futbol yeni topraklara daha fazla yayılmış olacak ve dünyanın taptığı spor olan futbol, çok kültürlü bir hale gelmiş olacak. Bu iki ülke için sorulacak son soru düzenleyecekleri Dünya Kupaları'nda başarılı olup olamayacakları. 2010'da Güney Afrika'nın turnuvaya gruplarda veda etmesi ve tarihte ilk kez bir ev sahibinin gruplardan bir sonraki aşamaya katılamaması gerçepi biraz can sıkıcı olsa da, genel anlamda ev sahibi ülkelerin yaptığı birçok sürpriz de mevcut. En güzel örnek kesinlikle 2004 Avrupa Şampiyonası'nda kimsenin şans tanımadığı Yunanistan'ın kupayı kaldırmasıydı. Peki ya, 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye'nin, 2010'da ise Uruguay'ın yarı finale kadar geleceğini bur turnuvaların öncesinde düşünmüş müydünüz? Yine 1994 yılında Bulgaristan'ın yaptıkları ve 2007'de Asya Kupası'nı kazanan Irak ile bu örnekler çopaltılabilir. Rusya ve Katar'ın kendi evinde nasıl bir performans sergileyeceği konusunda çok büyük endişelere gerek yok. Hepimiz biliyoruz ki hem Rusya, hem de futbolu 2022'ye kadar gerçekten büyük bir gelişim gösterecek olan Katar, hem performans, hem de turnuvayı düzenleme açısından hepimizin gurur duymasını sağlayacak.

Gianluigi Longinotti-Buitoni, Goal.com Kurucusu. (Çeviridir)

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan