30 Temmuz 2010 Cuma

Luis Airton Oliviera ve Maris Verpakovskis


Bu iki isim arasında kurulan tek bağlantı birinin Türk Milli Takımı’nı Fransa 98′den, diğerinin ise Euro 2004′ten etmesinden başka bir şey değil. Her ikisi de fazla piyasası olmamasına rağmen Türkiye’yi hem yakmış, hem de parlamışlardı…

Türk Milli Takımı 42 yıl aradan sonra Euro 96′da boy göstererek gözünü bu kez Fransa 98‘e dikmişti. Elemelerde ilk maç Belçika ile idi… Türkiye bu maçı 2-1 kaybeder ve gollerden biri Luis Airton Oliviera‘dan gelir. Devamında ise maçlardan Türkiye 7 puan çıkarıtr. Bunların içinde kaznılan bir Hollanda maçı da mevcuttur. Dokuz puanlı Belçika, İstanbul’da mağlup edilmesi durumunda Dünya Kupası kapıları ardına kadar açılacaktır. Hollanda zaferinden dört sonra çıkılan bu maçta Oliviera ilk yarım saatte iki kez gelir Türkiye kalesine , ikisi de gol olur. Oktay’ın muhteşem golüne rağmen devre biterken Oliviera, Rüştü’yü bir kez daha avlar ve skor 3-1 oluverir. Bu maçtan geriye İlker Yasin‘in feryadı kalır “Evet sayın seyirciler, elin zencisi, elin arabı hat trick yapıyor, bizim Hakanımız, bizim Oktayımız uyuyor…”

Peki ya Maris?

Türkiye, Euro 2004 elemelerinde İngiltere’nin gerisinde kalınca yine play off yolu görünür. Rakipler arasında Letonya kolay lokma gibi görünür ve kurada Letonya çıkar. Meşhur 'Çek bir Letonya' manşetleri  atılır. Herkes daha maçlar oynanmadan Portekiz’deki turnuva için düşüncelere dalar. İlk maçta Riga’da Letonya galip gelir. Gol Verpakovskis’ten… Rövanş maçında Türkiye 2-0 öne geçse de Letonya farkı önce bire indirir, ardından Türkiye üçüncü golü ararken yine Verpakovskis durumu 2-2′ye getiriverir. Türkiye’de neticesinde Euro 2004‘ün en sürpriz takımını Dolmabahçe’den Portekiz’e doğru uğurlar…


Oğuz Öztürk, organikfutbol.com

1 YORUM:

M.T dedi ki...

nokta atışı yazıların müthiş. yakın tarihi bu şekilde okuyarak hafızamızda canlandırmak bambaşka bir duygu ellerine sağlık.
evet oliviera o maçta belki içimizden geçmişti ama gollerinin hepsinin hazırlayıcısı olarak da enzo schifo'nun payı yadsınamaz. letonya maçına hiç değinmiyorum bile zaten. böyle dramları yaşamaya alışkın bir milletiz. ne maltalar ne moldovalar gördük zamanında.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan