19 Nisan 2012 Perşembe

2-1 gerçekten avantajlı mı? Görünürde evet. Ancak...


2002 yılından bu yana Şampiyonlar Ligi'nde istediği yerlere gelemeyen Real Madrid, bu sezon Bayern Münih karşısında en ciddi sınavında terledi, ancak futbolu ile sınıfta kalmaktan kurtulamadı. 2-1, uzaktan bakıldığında avantajlı bir skor gibi görünse de, Santiago Bernabeu'da ekstra efor sarf etmek gerekiyor.

Maçtan sonra basın toplantısında soruları yanıtlayan Jose Mourinho, 'Bayern Münih'in attığı ilk golde ofsayt var mı?' sorusuna, 'Evet, belki...' cevabını verirken, Mario Gomez'in penaltı pozisyonunu soran aynı muhabire 'Tek kişiden tek soru' yanıtını vererek cevap vermekten kaçındı. Ancak görülen o ki, UEFA'nın bir etkisi görülmeyen asistan hakemleri, o pozisyonda penaltı çalmış olsalardı, şu anda finalist bir Bayern Münih'i konuşuyor olabilirdik.

Robben-Ribery-Lahm

Real Madrid'in çektiği kura sonrasında Bayern Münih ile eşleşmesi, Robben-Ribery hücum etkisini akıllara getirmişti ve Almanlar, bu iki isimden maçta en verimli şekilde faydalanmayı başardılar. Jose Mourinho, bunun farkında olacak ki, Atletico Madrid maçında olduğu gibi Marcelo ile başlamak yerine Fabio Coentrao'yu tercih etti. Fakat bu durum, iki kanat oyuncusu karşısında fiziksel olarak avantajlı gibi görünen Coentrao'nun tam olarak takıma fayda sağlamasına yetmedi. Marcelo kadar hücum-defans arası dengeyi sağlamayı başaramayan bir oyuncu olan Coentrao, Portekiz Milli Takımı'nın sol bekinde gösterdiği performanstan yine uzak kaldı. Mourinho, ilk geldiği günlerde onu neden orta alanda kullandığı aslında bir şekilde bize anlatmış oldu.Ribery ve Robben'in kanat gücü yanında onları defansif anlamda rahatlatan bir isim olan Philipp Lahm, Coentrao'nun olduğu kanattan yaptığı bindirmeler ile büyük tehlikeler yarattı ve akabinde 90. dakikada Gomez'e golü attıran isim olmayı başardı.

Kaka - Di Maria

Angel di Maria'nın uzun süren sakatlığı döneminde düzenli olarak forma şansı bulan Kaka, Özil ve Ronaldo ile beraber akıllı ve yaratıcı bir hücum hattının oluşmasında yardımcı oluyordu. Di Maria'nın dönüşü ile beraber hücumdaki hız artsa da, yaratıcılıkta azalma meydana geldi. Kaka'dan en fazla verimi alan Mourinho, kesinlikle Marcelo-Coentrao'da olduğu gibi aynı rotasyonu zaman zaman Kaka-Di Maria için de kullanmalı.

Sergio Ramos

Sergio Ramos'un oynadığı stoper mevkiine sık sık değindik ve bazı eksik yönleri olduğunu söyledik. Sağ bek pozisyonundan edindiği alışkanlık sebebiyle stoper mevkiinde çok hzlı olabiliyor fakat yine aynı pozisyonun getirdiği dez avantaj sebebiyle pozisyon kaybedebiliyor. Bunu özellikle duran toplarda sıklıkla yapıyor ve takımını kötü etkileyebiliyor. Buna ne gibi bir çözüm üretilebilir? Raul albiol alternatifi var ancak ona güvenin Mourinho tarafından olmadığı biliniyor. Sakatlığının son durumu düşünülerek Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa'nın yerine yeniden sağ bekte fayda verebilir. Bunun yanında genç oyuncu Raphael Varane'den de elbette fayda alınabilir.

Mourinho 2009 yılında alt etmişti. Peki ya şimdi?

2009 yarı finalinde Barcelona'yı elemeyi başaran Inter'in başında bulunan Jose Mourinho, finalde de Bayern Münih'i geçmeyi ve şampiyon olmayı başarmıştı. 2009 yılındaki oyun düzeninne ve mentalitesine çok yakın bir oyun oynayan Bayern Münih'i o dönem farklı defans kurgusu ile durduran Mou, kanatta kullandığı Samuel Eto'o'nun dahi defans yapmasını sağlamış ve kadrosunu en verimli şekilde kullanmıştı. Bu durumu elbette yine kanada yakın Cristiano Ronaldo'dan beklemek pek mümkün olmuyor. Hal böyle olunca mevcut oyuncularla farklı sistemler üretmesi ile meşhur Mourinho, bek oyuncularını Ribery-Robben karşısında en iyi şekilde hazırlamalı.

Cristiano Ronaldo

La Liga'daki takımlarakarşı harika bir performans ortaya koyan Cristiano Ronaldo'nun, Barcelona maçları dışında çok fazla etki gösteremediği mücadelelerden biri de dün geceki Bayern Münih karşılaşması oldu. Girdiği tek pozisyonu cömertçe harcayan Ronaldo, akabinde şans yardımı ile Mesut Özil'in gol atması ile derin bir nefes aldı. Ancak durum vahim göründü zira Ronaldo oyunun belli bölümlerinde takım ileiç içe görünmedi. Bunda elbette dirençli olan Bayern kanat ve orta sahasının etkisi oldukça fazlaydı ancak Santiago Bernabeu'daki maçta kesinlikle daha verimli olması gerek.

2-1 gerçekten avantajlı mı?

Görünürde evet. Ancak şöyle bir düşünüldüğünde Bayern Münih'in 1 gol bulması halinde Real Madrid'in 3 gol birden atması gerekiyor ki, bu oldukça korkutucu bir durum. Bu yüzden İspanya'daki maçta ilk golü atan tarafın Real Madrid olması, tur kapısını açacak önemli ayrıntılardan biri olabilir.

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan