5 Ocak 2011 Çarşamba

Dinamo Moskova'nın İlginç Ada Gezisi


Sovyetler'de Stalin dönemi. Savaştan yeni yeni çıkılmış. Ama futbol hiç sekteye uğramamış. Stalin'in savaştan önce aldığı bir karar nedeni ile 1945'e kadar hiçbir kulüp Sovyetler Birliği'nin dışında asla futbol oynayamıyorlardı. Fakat 1945 sonbaharında Stalin, Dinamo Moskova futbol kulübünün İngiltere'ye savaştan sonra nasıl olduysa bir iyi niyet turu yapmasına izin vermişti. Fakat bunca zaman futbol kulüplerinin dışarıya çıkmasına izin vermeyen Stalin'in birdenbire neden böyle bir karar verdiği anlaşılmamıştı zaten kimse de sormaya cesaret edememişti.

İngiltere savaştan galip çıkmıştı ancak Alman bombalarının yarattığı büyük yıkıntı halen tazeydi. Uzun bir yolculuktan sonra varır Dinamo Moskova Britanya'ya. Takım önce Chelsea ile 3-3 berabere kalır. Ardından Cardiff City karşısında 10-1 galip gelir. Sonra Arsenal'i 4-3 yener, Glasgow ile 2-2 berabere kalır. Fakat oynanan Arsenal maçı hakkında bugüne kadar bir hikaye anlatılır. Hikaye mi yoksa efsane mi bilinmez ama o maçın Dünya futbol tarihinde oynanan en "sisli" maç olduğu kesindir.

Maçtan önce program çoktan belirlenmiş. Değiştirmeye imkan yok. Zira İngiltere'den geç dönülürse takımı Sovyetler'de sinirli bir Stalin bekleyecek... Maçı yönetecek olan da takımla beraber gelen bir Rus hakem. Hava da inanılmaz bir sis var ve normal şartlarda oynanması imkansız. Fakat Rus hakem tüm çabalara ve itirazlara rağmen maçı başlatır. Maç, Highbury II. Dünya savaşında büyük zarar gördüğü için W. Hart Lane'de oynanmış. Arsenal; Stanley Matthews, Stan Mortensen ve Joe Bacuzi ile beraber sahadaki yerini almıştı. Maçın öncesinde görmeyi az engelleyen sis, maç oynandığı sırada artık tamamen görüş açısını kapatmıştı. Maçın ortalarında Arsenal kalecisinin önünün göremeyip kale direğine çarptıktan sonra oyunu terk etmesi sisin boyutu hakkında bilgi veriyor.

Ruslar oyunda önce öne geçerler, Arsenal beraberliği yakalar ve sonra öne geçer. Maçın ikinci yarısında çok ilginç şeyler yaşanır ama kimse farkına varmaz. Maç sırasında yedek kulübelerinin bulunduğu tarafta yan hakem olmayışından ve sisten yararlanan rus antrenör, yedek kulübesinden çaktırmadan oyuncu sokmaya başlar. Maç bir ara 15’e 11 oynanır anlatılanlara göre. O dönemde oyuncuların sırtlarında forma numarası olmadığından ve görüşü engelleyen sis yüzünden hakemler durumun farkına varamaz. Ruslar bir şekilde maçtan 4-3'lük bir galibiyet ile ayrılırlar. Adadan mağlubiyet almadan Stalin'in makamına geri dönerler.

Arsenal-Dinamo Moskova maçı hakkında anlatılanlar gerçek mi yoksa bir efsane mi anlaşılamadı halen. Bu turne hakkında yazılan kitapta böyle bir hikayeden bahsedilmese de sis olayı birkaç yerde anlatılıyor. Birçok görüşe göre ise o yıllar 'Futbolu biz bulduk, Dünya Kupası'nada katılmayız' diyen İngilizlerin yenilgiye buldukları bir kılıf olarak anlatılıyor. Fakat hikaye çok yaygın ve gerçek olma ihtimalide söz konusu...

Kaynaklar: Wikipedia, Sözlük, Youtube.

Tekrar Gösterim.

Rangers 2-2 D. Moskova


Fotoğraf @ Gettyİmages. Ekim 1945, Chelsea maçı öncesi Ruslar.

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan